رسول السلیمی: تحولات یک ماه پیش در سیاست داخلی ایران با سرنگونی بالگرد ابراهیم رئیسی، احتمال تغییر در دیپلماسی جمهوری اسلامی را روی میز کشورهای جهان قرار داد. تقریباً همه دوستان و رقبای ایران، در سطح منطقه و جهان، رویدادهای سیاسی ایران را به شکلی نگرانکننده دنبال میکنند. این نگرانی بیش از هر بازیگر منطقه ای و جهانی بر بازیگران محلی تاثیر گذاشته است. جریانی از تعاملات متضاد و تنشآمیز در داخل ایران با متحدان خرابکاران خارج از کشور تلاش فعالی برای ادامه انزوای ایران انجام داده است. گروه اول از کاندیداتوری سعید جلیلی حمایت کردند و گروه دوم از اصلاحات و تحریم انتخابات حمایت کردند. اما در 16 جولای اکثریت شرکت کنندگان در انتخابات خواهان رویکرد دیگری بودند.
تحلیلگران بر این باورند که پیروزی مسعود پیشیکیان در انتخابات ایران حاکی از آن است که اکثریت آرای مردم به نفع سیاست خارجی در جهت تعامل با جهان است. علاوه بر این، تحلیل ها نشان می دهد که حدود 50 درصد از واجدین شرایط که در انتخابات شرکت نکرده و آن را تحریم کرده اند نیز با وضعیت فعلی مخالف بوده اند. وضع موجود که اگرچه سیاست همجواری با شرق را در دستور کار قرار داد، اما نتوانست حداکثر تنش تحمیل شده مستقیم و غیرمستقیم با کشورهای غربی را کنترل کند.
از این رو، ناظران سیاسی معتقدند که مسعود مازیکیان نمایانگر دیدگاههای تعاملی با جهان است. وی در مناظره های انتخاباتی سوالاتی را مطرح کرد که نشان داد محور اصلی سیاست های وی تعامل سازنده و متوازن با کشورهای جهان است. سوالاتی مانند “آیا ماندن در محاصره به نفع ماست؟” یا “آیا می خواهیم مشکل خود را با دنیا حل کنیم یا نه؟” از جمله این سوالات بود.
در این مناظره ها، پزشکیان با انتقاد از سیاست خارجی دولت ابراهیم رئیسی، بارها به جلیلی گفتند که چرا شهید رئیسی به دنبال احیای برجام بود و چرا ایده های شما در دولت سیزدهم منجر به لغو تحریم ها نشد. مدیکیان همچنین به تجربه جلیلی در مدیریت مذاکرات هسته ای اشاره کرد و آن را ناموفق توصیف کرد.
جذب سرمایه خارجی اولویت چهاردهم دولت است
از دیدگاه پزشکیان، با بهبود روابط با کشورهای جهان و عادی سازی روابط بین الملل، می توان تحریم ها را رفع کرد و امکان سرمایه گذاری، توسعه گردشگری و توسعه تجارت را فراهم کرد. وی معتقد است با سیاست خارجی تعاملی و سخاوتمندانه می توان هزینه های مردم را کاهش داد و اجازه نداد گروهی با شعارهایی که دهان پر می کند جیب مردم را خالی کنند. وی می گوید: باید با استفاده از نیروهای متخصص و مجرب تحریم ها را حل کنیم.
علاقه رئیس جمهور منتخب به تفویض مسئولیت ها به کارشناسان نشان می دهد که از ظرفیت تیم دیپلمات های مجرب در تدوین برجام نهایت استفاده را خواهد برد. وی در همین راستا و در مناظره های انتخاباتی با اشاره به عدم موفقیت جلیلی در مذاکرات دولت دهم گفت: مدیر ضعیف یعنی کسانی هستند که برای مذاکره می روند اما موضوع ایران را به امنیت سازمان ملل می برند. شورا، یعنی ما امنیت عراق را تامین خواهیم کرد، اما بازار عراق را به جای دیگری می دهیم.
مدیکیان در خصوص حل موضوع تحریم ها معتقد است: اگر می خواهیم مشکلات اقتصادی کشورمان و همچنین ارتباط خود با دنیا را حل کنیم و بتوانیم پیشرفت کنیم، باید تحریم های سخت را به اشکال مختلف حل کنیم. ” او معتقد است که تحریمها سالانه میلیاردها دلار ضرر به ایران وارد میکند. در زمستان به مردم بدهید و در تابستان برق آنها را قطع می کنیم. می گویند در مناطق مشترک چقدر ضرر می کنیم؟ وی افزود: قطر، عمان، امارات و کویت در میدانهای مشترک سهم خود را میگیرند، اما ما اصلاً نظر مشابهی نداریم و از این طرف میگوییم که شرکتهای خاصی میخواستند در این و آن با ما همکاری کنند. مسیر.”
مردم منتخب ایران برجام را کلید حل تحریم ها و حل و فصل دیگر چالش های سیاست خارجی ایران می دانند و معتقدند برجام باید احیا شود. اگر این موضوع را حل نکنیم، صحبت در مورد مسائل دیگر فقط گفت و گو است و بدون برجام حتی می توانیم روابط خود را با همسایگان خود حفظ و توسعه دهیم.
پایان دوره گروه های فشار سایه
در عین حال، کنترل تندروها و افشای نقش آنها در تخریب تصمیمات سازنده سیاست خارجی، دولت او را از دولت خاتمی و روحانی متمایز خواهد کرد. تحلیلگران انتظار دارند که پزشکیان نقش آشکارساز در هرگونه مداخله گروه های افراطی یا گروه های فشار ایدئولوژیک داخلی به رهبری دولت های سایه موازی در داخل کشور داشته باشند. در مناظره های انتخاباتی، پزشکیان بارها از مشاوران سعید جلیلی و «دولت سایه» او یاد کردند و آنها را افرادی توصیف کردند که از دیوار سفارت عربستان و انگلیس بالا رفتند و هزینه های هنگفتی به کشور تحمیل کردند.
در این راستا و با توجه به نحوه جذب سرمایه خارجی، پزشکیان معتقدند سیاست خارجی باید ابزاری برای جذب سرمایه خارجی از طریق تعامل و عادی سازی روابط بین المللی با همه کشورها و ایجاد فرصت برای توقف موج مهاجرت و ایجاد رغبت باشد. برای این. تو در قلب جوانان خواهی ماند. وی می گوید: باید بدانیم چه کسانی از سفارت انگلیس بالا رفتند و سفارت عربستان را به آتش کشیدند و چرا به گفته پزشکیان، به جای ایجاد تنش در عرصه سیاست خارجی، باید اخوت با کشورهای همسایه تقویت و نگریست. به عنوان یک فرصت، ایران باید به قطب ترانزیت شرق و غرب و ارتقای گردشگری تبدیل شود. روسیه در دستور کار قرار خواهد گرفت.
کلید رفع موانع تولید، دیپلماسی هدفمند است
مسعود مجیکیان در خصوص رفع موانع بیرونی تولید معتقد است که ایران باید FATF را بپذیرد و نام ایران را از سه کشور در لیست سیاه FATF حذف کند و به قیمت ارزان بفروشد. ما با چین قرارداد داریم که بیایند و کاری انجام دهند، اما چرا آنها کاری انجام نمی دهند؟ اگر مشکلات خود را در ارتباطات بینالمللی حل نکنیم، کاری برای ما انجام نمیدهند، این کاملاً واضح است.»
وی بر این باور است که برای رفع موانع روابط اقتصادی ایران با غرب باید با شرق ارتباط برقرار کرد و گفت: اگر قرار است چین، عراق و روسیه با ما همکاری کنند، باید استانداردهای بین المللی را اصلاح کنیم. ما به توافقهای بریکس و شانگهای پیوستهایم، اما چرا نمیتوان توافقهای ما را با سایر توافقها مقایسه کرد؟»
رئیس جمهور منتخب «بهبود فضای سرمایه گذاری و کسب و کار» را منوط به حل تحریم ها، پذیرش گروه ویژه اقدام مالی، عادی سازی روابط با همه کشورها و کاهش تنش در حوزه سرمایه گذاری داخلی می داند و می گوید: «آیا نخبگان می روند؟ کشور به خاطر رفتار حاکمه ما و امر و نهی هایی که داریم و معتقدیم برای همه چیز منطق داریم و برنامه داریم و دیگران اینطور نیستند و نمی فهمند پس باید برنامه بنویسیم؟ برای آنها.”
تحلیلگران سیاست خارجی انتظار دارند فصل جدیدی از روابط خارجی ایران با جهان با اولویت آرام سازی روابط خارجی برای رفع موانع تولید در دستور کار دولت چهاردهم قرار گیرد.
311213
khabaronline به نقل از رابو