الهه جعفرزاده: ویروس “آله” اولین بار در سال 1958 در میمون های دانمارکی شناسایی شد و “آبله میمون” نامیده شد. در سال 1970، اولین مورد انسانی در یک نوزاد 9 ماهه در کنگو گزارش شد. در سال 2022، با تصمیم سازمان بهداشت جهانی، نام آبله میمون به “Mpox” تغییر یافت تا ارتباط آن با میمون ها کاهش یابد، زیرا این ویروس می تواند انسان را نیز آلوده کند.
گزارش ها حاکی از آن است که جمهوری دموکراتیک کنگو از ابتدای سال جاری شاهد بالاترین سطح درگیری با این بیماری بوده است. ده ها هزار شهروند تا ماه ژوئن به این بیماری مبتلا بودند. در دسامبر 2022، دولت کنگو اعلام کرد که شیوع این بیماری به سطح اپیدمی رسیده است.
کدام کشورها تاکنون درگیر آبله میمون بوده اند؟
آبله میمون یکی از جدیدترین ویروس هایی است که طی چند سال گذشته به طور گسترده گسترش یافته است و اکنون که در مناطق پرجمعیت آسیا گسترش یافته است، ممکن است به یک بحران تمام عیار تبدیل شود. امروزه بعد از افزایش موارد ابتلا در آفریقا و خاورمیانه، آبله میمون در سایر نقاط جهان در حال گسترش است.
آبله در حداقل 13 کشور آفریقایی تاکنون شناسایی شده است و در مقایسه با آمار سال گذشته، موارد ابتلا 160 درصد و مرگ و میر 19 درصد افزایش یافته است.
27 هزار نفر از ژانویه 2023 کنگو به این بیماری مبتلا شدند و بیش از هزار و صد نفر جان خود را از دست دادند که بیشتر آنها کودک بودند.
مقامات بهداشتی سوئد پنجشنبه گذشته اولین مورد ابتلا به این ویروس در این کشور را گزارش کردند و گفتند که این فرد در آفریقا مبتلا شده و اکنون تحت درمان است.
در اواخر تیرماه، وزارت بهداشت کنیا اولین مورد آبله میمون در این کشور تایید شد.
وزارت بهداشت بوروندی تا اوایل مردادماه 61 مورد آبله میمون در این کشور شناسایی شده است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تا 7 آگوست، 4 مورد آبله میمون گزارش شده است رواندا شناسایی شده است.
در اوگاندا دو مورد آبله میمون تاکنون شناسایی شده است.
اخیرا در پاکستان سه فرد آلوده به Mpox شناسایی شده اند و به نظر می رسد این سه تبعه پاکستانی اخیراً از دبی آمده اند.
بر اساس آخرین اطلاعات تاکنون هیچ گونه انتقال یا شیوع بیماری آبله میمون در کشور مشاهده نشده است ایران گزارش نشده است.
موارد شناسایی شده در هند، پاکستان و چین ممکن است به دلیل تعداد جمعیت آنها جدی تر باشد. زیرا احتمال گسترش اپیدمی را افزایش می دهد. اگرچه شدت و انتقال بیماری در مقایسه با کووید کمتر است و احتمال قرنطینه نیز کم است، آبله میمون ها همچنان می تواند یک نگرانی بالقوه برای سلامت جهانی باشد.
بر اساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت و سازمان ملل از ابتدای سال 2024 تا به امروز، بیش از 16 هزار مورد ابتلا به این ویروس در بیش از 75 کشور گزارش شده است. این رقم از پایان خرداد تا ابتدای تیرماه 77 درصد افزایش داشته است.
بیشتر بخوانید:
پاسخ به 14 سوال مهم در مورد آبله میمون
علائم این بیماری عفونی چیست؟
آبله معمولا با تب، بثورات پوستی و تورم غدد لنفاوی همراه است. علائم مراحل اولیه بیماری (3-1 روز) شامل سردرد، کمردرد، درد عضلانی و کمبود انرژی است. افراد مبتلا به عفونت معمولاً یک تا پنج روز پس از ظاهر شدن علائم، جوشهای برجسته و لکههای جوش مانند ایجاد میکنند. با پیشرفت بیماری، این تاول ها خشک می شوند و شروع به پوسته شدن می کنند تا روند بهبودی رخ دهد.
آبله میمون چگونه منتقل می شود؟
آبله یا آبله میمون به عنوان بیماری مشترک بین انسان و حیوان طبقه بندی می شود. این بدان معنی است که می تواند بین انسان و حیوان منتقل شود. این بیماری در آب و هوای گرمسیری و جنگل های بارانی که در آن حیوانات حامل ویروس از جمله سنجاب ها، گونه های خاصی از میمون ها و موش ها یافت می شوند، شایع تر است.
این ویروس از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن یا ضایعات پوستی و همچنین از طریق تماس با اشیاء و سطوح آلوده به ویژه ملافه یا لباس به انسان منتقل می شود. همچنین امکان انتشار ویروس از طریق قطرات تنفسی وجود دارد، اما ویروس به راحتی از طریق هوا منتقل نمی شود و برای انتقال نیاز به تماس مستقیم و طولانی مدت با یک حامل دارد.
اپوکسی چگونه درمان می شود؟
در حال حاضر، هیچ داروی خاصی برای خود ویروس آبله میمون وجود ندارد، اما در برخی موارد، پزشکیان ممکن است از داروهای ضد ویروسی سیدوفوویر، برینسیدوفوویر و تیکوویرات برای درمان استفاده کنند.
واکسنها و داروهای توسعهیافته برای واریولا (نسخه اصلی ویروس) نیز در برابر آبله میمونها محافظت میکنند، اما به دلیل محدودیتهای موجود، توزیع انبوه و دسترسی به این واکسنها به نظر یک چالش بزرگ در سطح جهانی است.
آیا آبله میمون کشنده است؟
آبله میمون در بسیاری از موارد کشنده بوده است. با این حال، هنوز درمان مناسب و قطعی برای این نوع خاص از ویروس وجود ندارد، زیرا این بیماری همچنان در مناطقی مانند آفریقا و آسیا در حال گسترش است.
این بیماری معمولاً طی دو تا چهار هفته بهبود می یابد. میزان مرگ و میر ناشی از آبله میمون اخیراً بین 3 تا 6 درصد بوده است. این بیماری بیشتر در میان کودکان خردسال و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف گزارش شده است. مواردی که تاکنون تشخیص داده شده اند خفیف بوده اند.
بیشتر بخوانید:
کاهش بروز آبله میمون در یکی از کشورهای اروپایی
چه کسانی باید واکسن آبله میمون را بزنند؟
بالاترین هشدار WHO در مورد شیوع آبله میمون/اعلام اضطراری بهداشت جهانی
منابع: weforum، WHO، IndiaTimes، NPR
47232
khabaronline به نقل از رابو