اخبار اخبار فرهنگی

از مسعود کیمیایی تا پرویز کمیاوی و شرح دلدادگی به امام رضا (ع)/ عشق به امام هشتم محرک اصلی فیلمنامه «قیصر»/ فرهنگ رضوی در هنر و ادبیات جاری است

تبلیغات بنری


پریسا ساسانی: در سینما، فیلم های امام رضا (علیه السلام) حول محور شفا، معجزه، حج و برکات آن حضرت می چرخد. امام رضا (علیه السلام). با دوربین فیلم «تزار» (الف).

به گزارش -؛ مسعود کیمیایی کارگردان سینمای ایران در شخصیت پردازی شخصیت «قیصر» که نقش آن را بهروز وثوقی ایفا می کند، محبت امام رضا (علیه السلام) و در واقع اجازه ای که از امام (علیه السلام) می گیرد. بخشی از انگیزه های اصلی سناریو است و قیصر نیز به قول خود به ننه مشهدی عمل می کند و با امام هشتم شیعیان نیز راز و نیاز دارد.

دوربین فیلم سینمایی «قیصر» در صحن حرم امام رضا (علیه السلام) حضور پررنگی دارد.

مسعود کیمایی در سال 1392 در گفت و گو با ایسنا به این موضوع اشاره کرد که دوربین این فیلم در صحن حرم امام رضا (علیه السلام) حضور پررنگی دارد و بازدیدکنندگان را به نمایش می گذارد.

توسل امام رضا (علیه السلام) در فیلم دو چشم بی طرف و جنگ تحمیلی

فیلم «دو چشم اینطور باش» به کارگردانی محسن مخملباف از اولین فیلم‌های پس از انقلاب است که در سال 62 در دل جنگ تحمیلی با بازی محمد قصابی و مجید مجیدی ساخته شد.

مشهدی ایمان نام فردی است که عاشق جبهه رفتن است و به همین دلیل سعی می کند بدهی خود را به اقوام و آشنایان ادا کند. به همین منظور با پرداخت بدهی، ازدواج دخترش را تنظیم کرد و فرزند بیمارش را برای درمان به تهران برد. اما برادر شوهرش که به جبهه رفته بود شهید شد، پسرش مجروح شد و مجبور شد پیش خانواده بماند. اما عشق مشهد به جنگ و دفاع از وطن باعث شد که به امام رضا (علیه السلام) روی آورد و از امام شفای فرزند بیمارش را بخواهد.

رمان زندگی «کیمیا» اثر احمد رضا درویش در مشهد

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

احمدرضا درویش از کارگردانان مطرح سینمای ایران نیز در فیلم «کیمیا» بخش‌هایی از داستان فیلمش درباره جنگ تحمیلی در مشهد را روایت می‌کند.

در آغاز جنگ تحمیلی، همسر ردا باردار است و باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. رضا او را به بیمارستانی در خوزستان می برد و دستگیر می شود. همسر رضا در حین عمل جراحی می میرد و همسر جراح با اجرای فراموش نشدنی بتا فرحی، پسر رضا نجات می یابد، در حالی که شهر زیر آتش و بمباران است، 9 سال پس از رهایی رضا از اسارت، او به دنبال پسرش کیمیا می رود. شکوی» در مشهد و زندگی خوبی دارند. فیلم درویش محصول سال ۱۳۷۳ است و علاوه بر بتا فرحی، خسرو شکیبایی و رضا کیانان نقش های اصلی این فیلم را بر عهده داشتند.

«آهسته آهسته» فیلمی درباره رفاه معنوی است

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

مازیار میری فیلم «آهسته آهسته» را در سال 1383 کارگردانی کرد. در این فیلم محمود که همسرش از بیماری اعصاب رنج می‌برد و به صورت دورکاری کار می‌کند، متوجه مفقود شدن همسرش پری می‌شود و پس از مراجعه به پزشکی قانونی، زنی مبتلا به پری را پیدا می‌کند. او را مشخص می کند و دفن می کند. اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود، پس از گذشت مدتی، رد پری را در مشهد می یابد و پس از پرسیدن از همسرش، متوجه می شود که در این مدت که در مشهد بوده و حالش بهتر شده است معنویت این شهر مقدس به بهبود سلامت او کمک کرد و همسرش کوچ کرد… بری محمود پس از پی بردن به پاکدامنی همسرش برای ادامه زندگی با همسرش به مشهد رفت.

در این فیلم محمدرضا فروتن، نیلوفر خوش خالک، مریم بوبانی و حسن پورشیرازی به ایفای نقش می پردازند.

روایت سه گانه از رسول صدر عاملی در حرم امام رضا (علیه السلام)

رسول صدر عاملی با نوشتن سه گانه «یک شب»، «هر شب تنهایی» و «در انتظار معجزه» داستان فیلم های خود را در شهر مشهد و حرم امام رضا (علیه السلام) روایت می کند. جایی که بیننده شاهد دگرگونی شخصیت های فیلم است.

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

داستان فیلم «شب» در شهر مشهد می گذرد و در برخی قسمت ها شخصیت های فیلم در حرم امام رضا (علیه السلام) حضور دارند و مخاطب شاهد دگرگونی شخصیت های آن ها است. وقایع این فیلم حول محور گروهبان جوانی می گذرد که در آستانه ازدواج با دختر مورد علاقه اش، مجبور می شود یک مجرم سابقه دار را به زندان بازگرداند، اما بارش سنگین برف انتقال او را با مشکل مواجه کرد و گروهبان چاره ای نداشت. اما شب را تا صبح سپری کردند و او را نزد یک زندانی در مشهد گذاشتند، همان شبی که گروهبان و صاحب هتلی که در آن مستقر بودند مسموم شدند. صاحب هتل که مردی میانسال با دل پاک به بیمارستان منتقل می شود، به جای پیرزنی که در حسرت زیارت امام رضا (علیه السلام) است، به پیر جنایتکار اعتماد می کند. او را به حرم برد، اما وقتی برگشتند متوجه شدند که زندانی فرار کرده است. وقتی متوجه این موضوع می شوند از شدت ناراحتی و ناامیدی به حرم امام رضا پناه می برند. زندانی نیز تحت تأثیر حج از فرار منصرف شد و برگشت. در این فیلم عزت الله تسامی، خسروشکی بای و امین حیایی ایفای نقش کردند.

صدرالامیلی در قسمت دوم این سه گانه داستان عطیه با بازی لیلا حاتمی و همسرش با بازی حامد بهداد و رابطه آنها را به تصویر می کشد. داستان در شهر مشهد و حرم امام رضا (علیه السلام) می گذرد و مخاطب در این فیلم نیز شاهد شخصیت عطیه و دگرگونی ایدئولوژیک او است.

«در انتظار معجزه» داستان امیر و مهران زن و شوهری است که به دلیل اختلاف نظر شدید زندگی جهنمی را برای خود رقم زده اند و مجبور می شوند به همراه دخترشان حمید فرخ نژاد، پریوش تیجاری و بتا به صحنه ای بروند. فرهی عمل کرده است.

ماجرای زیارت خاندان باکوی امام رضا (علیه السلام)

فیلم سینمایی «آسمان هشتم» ساخته حسن نجفی، داستان خانواده‌ای از باکو را روایت می‌کند که برای زیارت امام رضا (ع) به مشهد می‌آیند و در بدو ورود با مشکل مواجه می‌شوند. در این فیلم محمد قصابی یکی از خادمان امام رضاست که در لباس امام رضا بازی می کند. رحیم نوروزی، خالده قالیوا، زلفیا حسینوا، قربان مسم عوف و مهدی فکیه دیگر بازیگران این فیلم هستند.

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

بازدید از تالیدا در «بدون وقت قبلی»

یکی از جدیدترین فیلم‌ها «بدون تاریخ» ساخته بهروز الشعیبی است. این فیلم درباره زیارتی است که بدون اطلاع قبلی انجام می شود. در این فیلم الکس پسری اوتیستیک است و تغییر تدریجی او انگیزه ای برای سفر به شهر مشهد می شود. وقتی این پسر به مشهد می رسد تأثیر محیط معنوی در روحیه و رفتار او به خوبی مشهود است به طوری که در آرامش آلمان آرام نمی گیرد بلکه در شهر مشهد به آرامش می رسد.

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

سینمای مستند و امام رضا (علیه السلام)

موضوع حضور معنوی امام رضا (علیه السلام) تنها به فیلم و راوی محدود نمی شود و سینمای مستند نیز خالی از این حضور نیست.

پرویز کیمیاوی مستندساز سرشناس سینمای ایران با مستند «یا زمان آهو» یک روز کامل دوربین خود را در حرم امام رضا (علیه السلام) روشن نگه می دارد و وقایع رضوی را ثبت می کند.

شرح محبت زائران به امامشان

این کارگردان مشهور سینمای مستند در مستند «ای زمان آهو» راز، نیاز و شرح عشق زائران به امام رضا (علیه السلام) را با زیارت یک روزه در حرم بیان می کند نشان می دهد که رابطه عاشقانه مردم با امام رضا (ع) در داخل حرم صورت می گیرد.

آنچه در مورد این مستند حائز اهمیت است این است که ورود دوربین به حرم برای اولین بار با بازدید یک هیئت سیاسی خارجی مصادف شد و مسئولان به همین دلیل حرم را سیل کردند. این انزوا فرصت خوبی برای عکاسی از آیینه کاری و معماری حرم فراهم کرد. کارگردان به وضوح از این چیدمان در یک سکانس استفاده کرده است. اطراف حرم کاملا خلوت است و در یک لحظه درها از چهارچوب به طرفین باز می شود و مردمی که بی صبرانه پشت درهای بسته منتظر بودند به سمت حرم می شتابند و آن را در آغوش می گیرند یا ضامن آهو. شکل دایره ای دارد. فیلم با صدای زیبای عود شیحه شروع می شود و با تکرار این لحظه به پایان می رسد و نماهایی از معبود امام رضا، زنی که شمع روشن کرده و چادرش را بسته است، بیمارانی که برای شفا می آیند و اتحاد زائران با. امامشان در مستند «ای زمان آهو» شگفت انگیز و فراموش نشدنی است.

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

کیمیافی همچنین همزمان با مستند «یا زمان آهو» 15 مستند درباره خراسان تولید کرد. فیلم هایی که به مکان ها و موضوعاتی چون مسجد گوهرشاد، بازارهای مشهد، فیروزه کاری، سنگ تراشی، چرم دوزی و … می پردازند.

«رضایی رضوان» روایتی از خدمت فداکارانه خادمان به زائران امام رضا (علیه السلام) است.

ماجد مهدیی همچنین کارگردانی مستند «رضایی رضوان» را بر عهده داشت که در چند قسمت از تلویزیون پخش شد. این فیلم روایتی ساده و دلنشین از جزئیات زندگی خادمان حرم امام رضا (علیه السلام) است.

از مسعود کیمی تا پرویز کامیاوی و وصف عشق توسط امام رضا (علیه السلام) / عشق به امام هشتم، محرک اصلی سناریو است.

از جمله این خادمان اساتید دانشگاه، مهندسان و پزشکانی هستند که بدون چشم داشت و با افتخار به زائران پیامبر اکرم خدمت می کنند.

243

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *