زهرا علی اکبری اکنون بازوی کارشناسی مجلس در اولین گزارش تفصیلی بودجه خود هشدار داده است که رشد اقتصادی ایران در سال آینده کاهش خواهد یافت.
کاهش رشد اقتصادی در ایران نسبت به سال های اخیر البته نشان می دهد که اقتصاد ایران نه تنها قادر به حفظ وضعیت فعلی نیست، بلکه ممکن است بخشی از فرصت خود را نیز از دست بدهد. رشد اقتصادی ایران پس از چهار سال رشد بیش از چهار درصدی در بهار 1403 نسبت به فصل مشابه سال قبل 2.5 واحد درصد کاهش یافت.
بیشتر بخوانید:
خبر ویژه حمایت گیرندگان/ شماره پشتیبانی 1404 چقدر افزایش می یابد؟
رونمایی از تصمیم جدید دولت در خصوص ارز/ آیا ارزش حمایت پولی در سال 1404 تغییر می کند؟
برآوردهای این مرکز حاکی از آن است که رشد اقتصادی در تابستان به دلیل قطعی برق در صنایع، روند نزولی رشد صادرات نفت و تداوم انقباض بودجه دولت به 2.5 درصد رسیده است. علاوه بر این، تحلیل شکاف تولید در ایران نشان میدهد که روند این متغیر در سالهای اخیر کاهش چشمگیری داشته است و بنابراین نمیتوان از محل استفاده از انرژیهای خالی اقتصاد به افزایش رشد اقتصادی امیدوار بود. به طور کلی برآوردها حاکی از آن است که رشد اقتصادی امسال و سال آینده به 2.5 و 2.8 درصد محدود خواهد شد.
این در حالی است که بر اساس برنامه هفتم توسعه، رشد اقتصادی ایران باید سالانه هشت درصد باشد.
البته سخنگوی دولت در تازه ترین اظهارات خود اعلام کرد که پس از سال ها رکود نمی توان به رشد اقتصادی 8 درصدی دست یافت چرا که رشد اقتصادی حاصله در چهار سال گذشته معادل 4.2 درصد است.
تورم به کدام سمت می رود؟
نرخ تورم یکی از پیچیده ترین بحران های اقتصاد ایران است. ایران از طولانی ترین نرخ تورم در جهان رنج می برد و باید در نظر داشت که اقتصاد ایران به دلیل رشد مستمر تورم و البته ورود تورم به کانال بالای چهل درصد، قدرت خرید طبقه متوسط را از بین برده است. سال های اخیر
اکنون تخمین زده می شود که اگر شرایط فعلی ادامه یابد و اتفاق غیرقابل پیش بینی رخ ندهد، در سال آینده روند کاهشی خواهد داشت. بر اساس این گزارش، اگر رشد نقدینگی در سال های 1403 و 1404 بیش از 35 درصد بود، امکان ورود تورم به کانال 20 درصد و رسیدن به تورم کمتر از 30 درصد امکان پذیر نبود.
پیش بینی می شود نرخ تورم در پایان سال 1403 هجری شمسی به حدود 34.2 درصد برسد، اما ادامه این روند منجر به رسیدن نرخ تورم به 30.7 درصد می شود. در مجموع مرکز پژوهش های شورای اسلامی انتظار داشت در صورت تحقق سناریوی لایحه بودجه سال 1404، این درصد به 31.9 درصد برسد.
آیا نرخ فقر تغییر خواهد کرد؟
نرخ فقر در ایران در حال حاضر 31.1 درصد است. مرکز پژوهش های شورای اسلامی میزان فقر را در سال 1402 هجری شمسی 31.3 درصد برآورد کرده است.
نرخ فقر در سال 1403 31.1 درصد بوده است. در عین حال باید در نظر داشت که در صورت ادامه روند فعلی نرخ فقر به 32.2 درصد می رسد، اما نکته مهم این است که حتی در صورت تحقق سناریوی بودجه سال آینده، نرخ تورم به 32.1 درصد خواهد رسید.
ضریب جینی در ایران چقدر است؟
در سال 1402 ضریب جینی 1/38 درصد و در سال 1403 این میزان 2/37 درصد برآورد شده است. در صورت تحقق سناریوی مورد انتظار در بودجه و حتی در صورت ادامه روند فعلی، این درصد 37.1 درصد خواهد بود.
این ضریب معیاری از توزیع درآمد (یا ثروت) در میان جمعیت است که اولین بار توسط آماردان ایتالیایی Corrado Gini در سال 1912 ایجاد شد. این ضریب یکی از محبوب ترین شاخص های نابرابری در بین بیش از 50 شاخص است.
این شاخص معمولاً برای اندازه گیری نابرابری اقتصادی استفاده می شود. این شاخص به بررسی توزیع درآمد یا به عبارتی توزیع ثروت در بین جمعیت می پردازد. ضریب جینی اعدادی را بین صفر و یک می گیرد، که در آن صفر (یا 0٪) نشان دهنده برابری کامل و 1 (یا 100٪) نشان دهنده نابرابری مطلق است.
223223
