مهسا مزدیحی: پس از ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس؛ نام یحیی السنوار یکی از مشهورترین چهره های این گروه در هیچ یک از فهرست جانشینان احتمالی دیده نمی شد. از دیدگاه تحلیلگران، یحیی السنوار مردی سرسخت، افراطی، مرموز و کاریزماتیک بود که در مکانی نامعلوم در غزه زندگی می کرد و فرمانده نظامی حماس بود. اما وقتی ههیا و مشعل، دو چهره دیگر که شانس زیادی برای جانشینی هانیه داشتند، پذیرفته نشدند، نام سینوار از اتاق مغز گروه خارج شد. اما یحیی سنوار کیست و چرا حضور او در راس جنبش حماس می تواند سرنوشت مذاکرات را تغییر دهد؟
از یحیی سنوار چه می دانیم؟
یحیی سینوار 62 ساله تقریبا همسن اسماعیل هنیه است. او در اردوگاه خان یونس به دنیا آمد و خانواده اش اهل عسکلون هستند. بعد از روز نکبت آواره شدند. السنوار مدرک لیسانس عربی را از دانشگاه اسلامی غزه گرفت و نزدیک به 25 سال از عمر خود را در زندان گذراند. این مرد میانسال به عنوان یکی از طراحان اصلی عملیات 16 مهر شناخته می شود. اسرائیل چندین بار برای ترور او تلاش کرده است و نتانیاهو با توصیف او به عنوان یک مرده متحرک تلاش کرد اهمیت سنوار در غزه را کم اهمیت جلوه دهد.
یحیی سنوار از دهه 1980 به حماس نزدیک بوده است. وی مورد اعتماد شیخ احمد یاسین بود و در دهه 1980 دو بار به زندان محکوم شد. او دو سال پس از تشکیل جنبش حماس، دستگاه امنیت داخلی جنبش حماس را با نام المجد تشکیل داد. یحیی السنوار در سال 1988 به اتهام تلاش برای ربودن دو سرباز اسرائیلی دستگیر و به اتهامات دیگر در دادگاه چهار بار به اعدام محکوم شد. البته بعد از 22 سال; او در سال 2011 با گیلاد شالیت در جریان تبادل اسرای بزرگ حماس و فتح از زندان آزاد شد، با این شرایط که زبان عبری را می دانست و درک کاملی از اسرائیلی ها به دست آورد.
سینوار مدت کوتاهی پس از آزادی در غزه تبدیل به یک قهرمان شد. او سالهای زیادی را در زندان گذرانده بود و ریزه کاریهای اسرائیلیها را میدانست و حاضر بود آنها را کتک بزند. از سوی دیگر، کاریزمای شخصی سینوار باعث شد که او به سرعت جایگاه خود را در حماس بازیابد و به یکی از مهم ترین چهره های آن تبدیل شود. السنوار در سال 2013 به عنوان یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس در نوار غزه انتخاب شد و چهار سال بعد رئیس این دفتر شد. برخلاف آنچه نتانیاهو در سال های اخیر به ویژه پس از 7 اکتبر تبلیغ کرده است، یحیی سنوار همچنان در غزه از محبوبیت زیادی برخوردار است. عکس او پس از بمباران خانه اش و در زمان مرگ مورد انتظار سینوار برای مدت طولانی توجه رسانه ها را به خود جلب کرد. در این عکس منتصر در خیابان روی مبل خود دراز کشیده بود و خبر مجروحیت شدیدش را تکذیب کرد.
سنوار چگونه می تواند بر مذاکرات آتش بس تأثیر بگذارد؟
در گزارشهایی که رسانههای رژیم صهیونیستی منتشر کردهاند، جزئیاتی از چگونگی پناه بردن احتمالی یحیی سنوار نزد رهبران وجود دارد. هسته اصلی و دیگر اعضای حماس با یکدیگر مرتبط هستند. در واقع، تقریباً هیچ کس نمی داند که سینوار کجاست و چگونه توانست با وجود حضورش در غزه ارتباط خود را با حلقه بیرونی حفظ کند. این موضوع زمانی که سنوار پس از هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس شد، مبهمتر شد. این بدان معناست که او نه تنها نقش اصلی را در جبهه جنگ علیه اسرائیل دارد، بلکه تصمیمات سیاسی و ایفای نقش در مذاکرات آتش بس نیز مطابق تصمیمات سینوار است.
زمانی که حماس برای انتخاب رئیس دفتر سیاسی این گروه تلاش کرد و به سمت سنوار حرکت کرد، تحلیلگران و ناظران این اقدام را تشدید اوضاع تعبیر کردند. هنیه پیش از آن به عنوان فردی که اوضاع بین المللی را به خوبی می شناخت و روابط گسترده ای با سران کشورهای اسلامی و عربی داشت، شناخته می شد. اما با ترور او شرایط در مورد مذاکرات سخت تر شد. سینوار به سرسختی معروف است و برای ادامه مقاومت اهمیت خاصی قائل است. اما اگر به اخبار بعد از 16 مهر نگاه کنیم; متذکر می شویم که حداقل از ماه آوریل، مسائل سیاسی مربوط به حماس و غزه با نام سینوار مرتبط شده است. اگرچه هنیه چهره محبوب و سیاسی حماس بود، اما تصمیمات اصلی در نهایت توسط تیم مرکزی به ریاست سینوار گرفته شد. به نظر می رسد مذاکرات صلح در زمانی که شخصیت سیاسی حماس دیگر زنده نیست برای سازماندهی مذاکرات خارج از غزه، اما در نهایت، دشوارتر از قبل خواهد بود. تصمیم نهایی برای پذیرش برنامه های ارائه شده توسط کارگزار، مانند قبل، بر عهده سینوار است. به نظر می رسد در غرب و اسرائیل، تصدیق این موضوع که تصمیم نهایی در مورد اسرای اسرائیلی و آتش بس با یحیی سنوار است، دشوار است. با این حال، طرفین چاره ای جز پذیرش واقعیت ها در ساختار حماس ندارند.
از سوی دیگر، نتانیاهو از بحران های بی پایان در داخل سرزمین های اشغالی رنج می برد. وضعیت نامعلوم اسرا و ادامه جنگ که باعث شرمساری بی سابقه اسرائیل شده و هزینه های گزافی را برای اقتصاد این رژیم به همراه داشته است، صدای یهودیان را درآورده است. در روزهای جمعه و شنبه هفته جاری هزاران نفر به خیابان های تل آویو آمدند و خواستار پایان جنگ در غزه شدند. از سوی دیگر، نتانیاهو نه تنها بمباران غزه را متوقف کرد، بلکه جبهه های درگیری جدیدی را با ایران و لبنان گشود. در چنین شرایطی، حضور تظاهرکنندگان در خیابان می تواند برای نتانیاهو شوکه کننده باشد. این گروه که دل خوشی از نخست وزیر اسرائیل ندارند، ماه ها قبل از جنگ به تظاهرات علیه نتانیاهو در خیابان های این رژیم ادامه دادند. در شرایط کنونی اما برای نخست وزیر اسرائیل، نگه داشتن تظاهرکنندگان در خیابان به معنای تضعیف وی در جبهه جنگ علیه حماس و فلسطینیان است. فشاری که اسرائیلیهای معترض بر دولت نتانیاهو وارد میکنند، ممکن است یحیی السنوار را که اوضاع نوار غزه را زیر نظر دارد، خوشحال کند.
311312
khabaronline به نقل از رابو