اخبار اخبار تکنولوژی

انسان‌ها از چه زمانی شروع به آشپزی کردند؟

تبلیغات بنری


غزل زیاریآشپزی یک چیز مهم در زندگی مدرن ما است. به طوری که برخی از محققان بر این باورند که آشپزی باعث شده اجداد ما کالری اضافی مورد نیاز برای رشد مغز خود را دریافت کنند. اما اکنون این سوال مطرح می شود: آشپزی از چه زمانی شروع شد؟

نمی توان زمان خاصی را برای پاسخ به این سوال مشخص کرد. اما شواهد نشان می‌دهد که انسان‌ها دست‌کم پنجاه هزار سال و حداکثر دو میلیون سال پیش آشپزی می‌کردند. این شواهد از دو زمینه مختلف به دست می آید: باستان شناسی و زیست شناسی.

اطفاء حریق نشانه شروع آشپزی است؟

شواهد باستان شناسی در این زمینه شامل کشف دانه های نشاسته پخته شده در پلاک دندانی است. ریچارد رانگهام، استاد بازنشسته انسان‌شناسی بیولوژیکی در دانشگاه هاروارد، می‌گوید: «این دانه‌های پخته شده را می‌توان در دندان‌های انسان‌ها 50000 سال پیش یافت.

اما شواهد مربوط به زمانهای پیشین چندان روشن نیست. دانشمندان عموماً به دنبال شواهدی از کنترل آتش توسط انسان هستند. با این حال، شواهد کنترل آتش لزوما پخت و پز را ثابت نمی کند. زیرا انسان می تواند از آتش برای گرما یا ساخت ابزار استفاده کند.

بتانی لینسکوت، ژئوشیمی‌دان باستان‌شناسی در دانشگاه آکسفورد، گفت: «در تمام شواهد باستان‌شناسی شواهدی از آتش‌سوزی وجود دارد، اما مشکل این است که بین آن آتش‌سوزی کنترل شده یا طبیعی بوده است. و قیاس دیگر آتش مشتعل شده توسط انسان است (با نیت پختن غذا، یکی از نکات کلیدی هنگام جستجوی شواهدی از کنترل آتش، ساختار سوختن واقعی است: جستجوی سنگ هایی که در یک دایره چیده شده اند). خاکستر در وسط، شاید برخی از فیتولیت ها (ساختارهای سیلیسی به جا مانده از گیاهان مرده) و مصنوعات و اشیاء سوخته باشند.

شواهد آتش سوزی انسان

محققان چنین بقایایی را در چندین مکان پیدا کرده اند که قدمت آن به دوران قبل از انسان خردمند باز می گردد. این بدان معنی است که انسان های اولیه از آتش نیز استفاده می کردند. یک تیم تحقیقاتی شواهدی از وجود یک آتشدان 300000 ساله در نزدیکی بقایای حیوانات ذبح شده در غاری در سرزمین های اشغالی فلسطین پیدا کردند. غارها غاری در سافولک انگلستان.

اما این نتایج به همین جا ختم نشد. مشاهده خاکستر در غار Wonderwerk در آفریقای جنوبی دانشمندان را در مورد شروع پخت و پز یک میلیون سال پیش شک کرد. Wrangham گفت: “این غار حدود 30 متر عمق دارد، که آنقدر عمیق است که نمی توان احتمال داد که این خاکستر یک میلیون سال پیش در نتیجه یک فرآیند طبیعی تولید شده است.” شواهدی از آتش‌سوزی‌های کنترل‌شده 1.6 میلیون سال پیش در کنیا پیدا شده است.

آشپزی و تکامل بدن انسان

علاوه بر این، شواهد بیولوژیکی وجود دارد که نشان می دهد آشپزی با روش تکامل بدن انسان آغاز شد. رانگهام گفت: «ما گونه‌ای متفاوت از سایر گونه‌های روی زمین هستیم، زیرا از نظر بیولوژیکی با خوردن غذاهای پخته سازگار شده‌ایم.

اکنون سوال این است: رانگهام از چه زمانی شروع به پخت و پز کردند؟ اعتقاد بر این است که این ممکن است حتی قبل از ظهور انسان مدرن اتفاق افتاده باشد.

هومو ارکتوس اولین انسان‌گونه‌هایی بودند که از نظر فیزیکی بیشتر انسان بودند و کمتر شبیه نخستی‌ها بودند، و برخی شواهد نشان می‌دهد که احتمالاً آنها اولین گونه‌ای بودند که شروع به پخت و پز کردند.

لازم به ذکر است که یکی از تفاوت های اصلی انسان و میمون اندازه روده است. با توجه به اینکه غذای پخته شده کمتر قابل هضم است، روده ما کوچکتر از روده انسان امروزی است.

رانگهام توضیح داد: روده بزرگ ما که آخرین بخش دستگاه گوارش انسان است، تقریباً دو سوم یک شامپانزه، بونوبو یا گوریل است. این بدان معناست که ما به جای شکم پف کرده، شکم نسبتاً صافی داریم.

بدن افراد غیر انسان اولیه دارای باسن و دنده های پهن بود تا روده های بزرگ را در خود جای دهد. Wrangham گفت: “اجداد انسان نما ما این ویژگی ها را حدود دو میلیون سال پیش از دست دادند.” اتفاق دیگری که در آن زمان افتاد، چشمگیرترین کاهش اندازه دندان های جویدنی در تاریخ تکامل بشر بود. این با این ایده سازگار است که چیزی به طور ناگهانی در رژیم غذایی انسان تغییر کرده است. به ویژه، با رژیم جدید (غذاهای پخته شده)، جویدن آسان تر و غذاها نرم تر می شوند.

این اتفاق تقریباً در همان زمان یعنی حدود 1.8 میلیون سال پیش رخ داد.

رانگهام گفت: «داستان بزرگ در اینجا این است که پخت و پز حدود 1.9 میلیون سال پیش با منشاء پیشرفته ترین گونه انسان، هومو ارکتوس آغاز شد. “من فکر می کنم این یک داستان بسیار متقاعد کننده است که پخت و پز و کنترل آتش دلیل اصلی تکامل هومو ارکتوس بود.”

با این حال، بدون شواهدی مبنی بر استفاده کنترل شده از آتش در آن زمان، این ایده که هومو ارکتوس اولین آشپزها بودند هنوز قابل بحث است.

لینسکوت توضیح داد: “بسیاری از مردم هنوز روی این کار کار می کنند.” تصور می‌کنم این بحث برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت و نمی‌دانم آیا می‌توان زمان دقیقی را که انسان‌ها شروع به پخت و پز کردند، مشخص کرد.

منبع: علوم زیستی

58321



تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *