ایمان گدرزی; کاروان ایران روز جمعه در مراسم افتتاحیه المپیک در نمایشی بی نظیر برای پاریسی ها حاضر شد. همانطور که انتظار می رفت لباس کاروان ایران مورد تحسین بینندگان و حتی خود ورزشکاران قرار گرفت. لباس های این دوره تا حدودی شبیه روپوش پزشکیان بود و کاربران فضای مجازی آن را دستمایه خود قرار می دادند. جالب اینجاست که مدیران ورزش ایران با یادگیری از سال 95، لباس کاروان را زودتر از موعد رونمایی نکردند تا با فشار رسانه ها و مردم و با هیچ شرکتی مجبور به تغییر آن نشوند. و چه الگویی را می خواهند برای ورزشکاران کشورمان بگذارند؟
در سال 95 و پس از رونمایی از لباس کاروان ایران برای المپیک ریو، لباس های طراح مورد توجه رسانه ها، کارشناسان و حتی مردم عادی که در حوزه مد و لباس تخصص نداشتند، قرار گرفت. برخی به شوخی و برخی دیگر با شدیدترین لحن ممکن از لباس های طراح که فاقد هرگونه نماد ایرانی بود انتقاد کردند. این لباس که با ترکیب رنگ های سرمه ای، آبی و نارنجی طراحی شده بود و عدم حمایت فکری و هنری قابل قبولی از طراحی آن بیش از هر چیز دیگری به چشم می خورد و اعضای تیم با لباس های متفاوت راهی مسابقه شدند. تغییری که این نوید را می داد که مسئولان امر به احتمال زیاد در سری بعدی مسابقات المپیک به موضوع طراحی لباس توجه بیشتری داشته باشند و با کارشناسان این حوزه مشورت کنند تا علاوه بر در نظر گرفتن اصول اولیه این کار، آنها را نهایی کنند. طرحی که بخشی از فرهنگ ایرانی نیز هست.
اما با گذشت سه سال از این رویداد، مقرر شد کمیته ملی المپیک ایران و کارگروه سازمان مد و لباس کشور به همراه طراحان برجسته، رویداد هنری و صنعت مد در طراحی لباس را برای کاروان ورزشی ایران طراحی کنند. بازیهای المپیک تابستانی 2020 توکیو، دعوتنامه طراحی لباس کاروان ایران شرکت کننده در المپیک 2020 توکیو منتشر شد، اما دو سال پس از انتشار این دعوتنامه، یعنی بعد از فاش شدن لباس تیم ملی ایران. کاروان ایرانی برای المپیک 2021 توکیو بار دیگر موجی از انتقادات گسترده فعالان مد و لباس کشور و همچنین کاربران فضای مجازی نسبت به لباس منتخب وارد شد، اما با این وجود لباس مذکور در رژه کاروان ایران به نشانی المپیک توکیو
اما این بار ماجرای انتقادها متفاوت بود و بیشتر آن را طراحانی که در مرحله انتخاب حضور داشتند مطرح کردند. آنها با انتشار طرح های خود در فضای مجازی از روند کاری هیئت انتخاب لباس کاروان المپیک ایران در توکیو انتقاد کردند. راس سهم همچنین انتقادات مطرح شده از جمله عدم رعایت انصاف در بین طراحان را نقطه شروع اتفاقات ناخوشایند انتخاب لباس کاروان ایران برای المپیک 2021 دانست و تاکید شد که امکان انتخاب بهتر وجود دارد. طراحی کرد، اما این اتفاق نیفتاد!
با انتشار عکس ها در مدت کوتاهی لباس رسمی ورزشکاران المپیکی محل شوخی و انتقاد کاربران شبکه ایکس (توئیتر سابق) شد. با این حال، این اتفاقات و چالش های تکراری با توجه به سایر کشورها پیش از شروع مسابقات، تصاویری از لباس هایی که بر اساس اصول مختلف ملی طراحی کرده بودند، منتشر کردند. لباسهایی که در عکسهای آنها نشان داده میشود، بر اساس نقشهای دقیق و صبورانه طراحی شدهاند تا علاوه بر حفظ اصول زیباییشناسی، بخشی از هویت، فرهنگ و تمدن آن کشور را به نمایش بگذارند.
رژه ایران در المپیک 1948 لندن

رژه ایران در المپیک 1952 هلسینکی

رژه ایران در المپیک 1956 ملبورن

رژه ایران در المپیک 1960 رم

رژه ایران در المپیک 1964 توکیو

رژه ایران در المپیک 1968 مکزیکو سیتی

رژه ایران در المپیک 1972 مونیخ

رژه ایران در المپیک 1976 مونترال

رژه ایران در المپیک 1988 سئول

المپیک 1992 بارسلونا

رژه ایران در المپیک 2000 سیدنی

رژه ایران در المپیک 2004 آتن

رژه ایران در المپیک 2008 پکن

رژه ایران در المپیک 2012 لندن

رژه ایران در المپیک 2016 ریو

کاروان ایران در المپیک 2020 توکیو

رژه ایران در المپیک 2024 پاریس
257251
khabaronline به نقل از رابو