تینا مزدکی- هر دولتی تغییراتی را اعمال کرده است که گاهی به نتایج خوب و گاهی نتایج بد منجر می شود و یکی از این تغییرات که برای ایرانیان بسیار ملموس بود، تغییرات عمده در وضعیت اینترنت بود. در سالهای اخیر به دلیل سیاستهای محدودکننده و دیگر شرایطی که به وجود آمده، اینترنت کشور دچار مشکل شده و بسیار کند شده است. حالا همه چیز دست به دست هم داده تا بگوییم ایران از نظر شاخص های کلی کیفیت اینترنت در پایین ترین رتبه در رتبه بندی جهانی قرار دارد.
توسعه فیبر نوری به خوبی پیش رفته است و امیدواریم ادامه یابد
در گفت و گوی حمیدرضا احمدی با رابو، از این عضو انجمن تجارت الکترونیک خواسته شد تا نظر خود را در خصوص اتفاقات مثبت و منفی دولت قبل در این اکوسیستم بیان کند. وی با اشاره به اینکه در دولت قبل اتفاقات مثبتی رخ داد، گفت: پروژه فیبر نوری از آن دسته پروژه هایی بود که به خوبی پیش رفت، اما مشکلاتی در شهرداری وجود داشت که به طور کلی فیبر نوری باید برطرف شود یکی از کارهای زیربنایی که باید در نهایت تکمیل شود، امیدوارم این پروژه در دولت بعدی ادامه پیدا کند.»
واضح اما محدود
وی ادامه داد: یک سری شفاف سازی محدود بود، مثلا اینکه زارع پور خودش مخالف واگذاری گوگل پلی و یک سری پلتفرم ها بود، فکر می کنم نکته مثبتی بود که مطرح شد.
انجمن تجارت الکترونیک به گفته احمدی در سومین گزارش خود نیز توانسته اطلاعات خوبی در مورد پهنای باند اینترنت از وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم کسب کند که علاوه بر سایر جزئیات در گزارش انجمن کمک شایانی کرده است.
اعداد عمومی هستند، اما ما نمی توانیم آنها را تأیید کنیم
وی در این خصوص گفت: مدت ها بود که تعداد پهنای باند به صورت رسمی اعلام نمی شد و اعداد را از روی کلمات و گفتگوها می گرفتیم. اما قبل از گزارش سوم انجمن اعلام کردند که پهنای باند نسبت به پهنای باندی که از دولت روحانی دریافت کرده اند دو یا دو برابر شده است. یعنی اگر پهنای باند حدود 5 و نیم بود الان به حدود 11 رسیده است. اما آیا این عدد صحیح است و در همه شرایط این محدوده فرکانسی ثابت است؟ این چیزی است که ما ممکن است نتوانیم آن را تأیید کنیم.»
فرآیند فیلترینگ در کنار تحریم ها باعث کاهش کیفیت اینترنت شده است
در سومین گزارش انجمن تجارت الکترونیک آمده است که ایران از نظر آزادی دسترسی به اینترنت در بین 100 کشور جهان در رتبه 95 قرار دارد و اگر کشورهایی که اطلاعات کافی در مورد محدودیت ها ندارند را کنار بگذاریم، اینترنت ایران در جایگاه پایین تری نسبت به اینترنت قرار دارد. چین و کامرون و در صدر کشورهای دارای محدودیت دسترسی رایگان به اینترنت.
این عضو انجمن تجارت الکترونیک درباره کیفیت اینترنت در ایران گفت: هم تحریمها و هم فیلترینگ باعث افت کیفیت اینترنت ما میشود، فرقی نمیکند سرعت اینترنت را افزایش دهیم یا فیبر نوری را گسترش دهیم، اگرچه اقدامات خوبی هستند، اما کافی نیستند. تا بتوانیم «کیفیت اینترنت خود را از انتهای جدول به وسط جدول برسانیم».
آیا به یک دکمه اهمیت می دهید یا میلیاردها کیلومتر سیم سرمایه گذاری می کنید؟
احمدی فیلترینگ را به خودی خود یک هدف دانست و گفت: دلیل حساسیت همه کاربران به موضوع فیلتر این است که با یک دکمه می توان فیلترینگ را به راحتی حل کرد اما رساندن فیبر نوری به همه خانواده ها نیازمند سرمایه گذاری میلیاردی است. در مورد تعمیر فیلترهای اینستاگرام و تلگرام و … فقط یک دکمه لازم است؛ به همین دلیل است که نامزدی یک گل است.
حمیدرضا احمدی بابیان اینکه این یک سری امور زیربنایی است، گفت: به عنوان مثال لوله های آب و فاضلاب در مرحله اول ضروری است، اما ورود و تصفیه آب شرب در مرحله دوم است، بنابراین پروژه فیبر نوری واقعا ضروری است ، و پس از اتمام “حذف فیلترها، فیبر نوری به طور چشمگیری کیفیت اینترنت را بهبود می بخشد.”
این خاک برای استارت آپ ها حاصلخیز نیست
به گفته حمیدرضا احمدی فیلترینگ، جریمه و سرعت باعث کاهش کیفیت اینترنت می شود. جدا از مشکلات اجتماعی که دارد و اعصاب مردم را به هم می زند، برای کسب و کار بد است و زمینه مساعدی برای استارت آپ ها و شرکت های تجارت الکترونیک نیست. وی در این باره گفت: اگر برنامه ایران کاهش وابستگی به منابع طبیعی مانند نفت و گاز و توسعه صنعت و تجارت الکترونیک است، نیاز به خاک حاصلخیز و با کیفیت دارد.
وی گفت: بحث سیاسی و امنیتی در تصمیم انحلال گنجانده شده است اما قدم بعدی تریبون های ایرانی است که می خواهند در بین مردم جا باز کنند. “Ita و Yes دو پلتفرم هستند که دولت کنترل بیشتری روی آنها دارد و دسترسی به آنها آسان تر است. این پلت فرم ها از نظر ترافیک طی یکی دو سال گذشته رشد زیادی داشته اند، اما مشکل اینجاست که مردم هنوز به پلت فرم های خارجی نیاز دارند.” او گفت.
وی گفت: اکنون با وجود اینکه ترافیک اینستاگرام به دلیل فیلترینگ کاهش یافته است، کاربران همچنان به صورت فعال از آن بازدید می کنند، یعنی حدود 84 درصد از کاربران فیلترشکن دارند و برای آن هزینه می کنند، بنابراین می توان گفت که در شرایط ترافیک «فیلتر توانست ترافیک پلتفرم داخلی را افزایش دهد، اما از نظر تعداد کاربران و تعداد کاربران ایرانی همچنان به اینستاگرام و تلگرام متکی هستند.»
تنها برنده در فیلتر، صنعت فروش VPN است
برخی از کاربران معتقدند که باید به اجبار از پلتفرمهای داخلی، دریافت توکن و … استفاده کنند، وی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش ترافیک در پلتفرم داخلی ممکن است به دلیل اجبار کاربران به استفاده از پلتفرمهای داخلی باشد و ترافیک به وجود آمده باشد. پلت فرم داخلی اما من و اعضای تجارت الکترونیک مشکلی با پلتفرم داخلی نداریم. یعنی اگر وزارتخانه ای بخواهد برای کاربران کد بله بفرستد مشکلی ندارد و فکر نمی کنم مردم انتظار داشته باشند که این کد از طریق تلگرام برای آنها ارسال شود، چون موضوع رقابت بین محلی نیست. و یک خارجی پلتفرم ها
وی ادامه داد: اگر هدف جلوگیری از استفاده کاربران از پلتفرم هایی مانند واتس اپ، اینستاگرام و تلگرام بود، این هدف ناموفق بود و اکنون مردم با هزینه بیشتری از واتس اپ، اینستاگرام و تلگرام استفاده می کنند و تنها برنده در این مورد هستند. صنعت VPN است. او.”
وی در خصوص اعتماد کاربران به پلتفرمهای داخلی گفت: بررسیهایی انجام شد که نشان میداد موضوع اعتماد باعث نگرانی کاربران میشود، اما لزوماً اولین دغدغه آنها نیست. اما مشکل اینجاست که برنامه محلی توسط قوانین جمهوری اسلامی محدود شده است. کاربران احساس می کنند که نمی توانند مانند اینستاگرام و تلگرام زندگی خود را به روبیکا بیاورند و از طرفی می خواهند ارتباطات بین المللی داشته باشند. به عنوان مثال، تیم رئال مادرید روی روبیکا حساب کاربری ندارد، بنابراین هواداران رئال مادرید آن را در سکوهای جهانی دنبال می کنند.
وی ادامه داد: یعنی این احساس که روبیکا، ایتا و سایرین جایگزین کاملی برای پلتفرم های خارجی هستند هنوز در بین کاربران جا نیفتاده و ممکن است نقش مکملی برای آنها داشته باشد، اما افراد در کشورهای دیگر دارای اعضای خانواده هستند بازیگران، ورزشکاران و افراد مشهور در کشورهای دیگر وجود دارند و شما نمی توانید همه اینها را در Robica پیدا کنید.
دولت می تواند فشار بیاورد
این عضو انجمن تجارت الکترونیک درباره انتظارات از دولت جدید نیز گفت: دولت جدید می تواند بیش از اختیاراتی که دارد، با رای مردم روی کار آمده و از میکروفونی که مردم داده اند استفاده کند و خواسته مردم را به گوش کسانی برسانند که «با رأی مردم و به شیوه ای دموکراتیک به قدرت نرسیدند».
وی در این مورد کمیته مصادیق کیفری را مثال زد و گفت: بخشی از کمیته دولتی است و بخشی دولتی نیست. تا جایی که به دولت مربوط می شود، این دولت می تواند با لابی گری این موضوع را روشن کند و یک سری تصمیمات انحلال را اتخاذ کند که با راهنمایی قابل بررسی است. همچنین میتواند ساختار کمیته را تغییر دهد تا این پلتفرم به این راحتی انحلال نشود و سپس آنقدر قوی انحلال نشود که هر وقت انحلال اتفاق افتاد، جدول زمانی داشته باشد و برای همیشه منحل نشود.»
از سوی دیگر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با ارائه ستار الهاشمی شش موضوع توسعه شبکه ملی ارتباطات و اطلاعات، توسعه دولت هوشمند، بکارگیری فناوری های نوین در صنایع مختلف و توسعه را به مجلس پیشنهاد کرد. اقتصاد دیجیتال، پشتیبانی از توسعه محتوا و خدمات محتوا در فضای مجازی، توسعه صنعت فضا و توسعه پست هوشمند ارائه شد.
وی در این خصوص گفت: شبکه ملی اطلاعات برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد، چون توسعه زیرساخت های ارتباطی و شبکه ملی اطلاعات است، به عنوان مثال اگر شبکه ملی آبیاری بود، نمی توان از توسعه آن جلوگیری کرد. هیچکس نمیگوید که این شبکه «بد، هر چه زیرساختهای تکنولوژیکی بهتر و سرمایهگذاری بیشتر باشد، بهتر است».
وی در ادامه با بیان اینکه از این توسعه زیرساختی نیز می توان ضعیف استفاده کرد، گفت: وقتی سرورهای داخلی را توسعه می دهید، تعداد آنها را افزایش می دهید و قیمت آن کاهش می یابد که خوب است، اما اگر با این توسعه یک شرکت را مجبور به آوردن آن کنید سرورها به ایران تا بتواند متوقف شود… کارکردن، انحلال آن و بستن سایتش هر وقت که بخواهد، این یک پیشرفت بد است.»
به گفته این عضو جامعه تجارت الکترونیک، توسعه زیرساخت ها به صورت خنثی بسیار خوب است، اما می توان از آن نیز ضعیف استفاده کرد. نحوه استفاده از این بسته بسته به اینکه چه سیاستی هر چهار سال یکبار توسط وزرای مختلف اجرا می شود، تغییر می کند. از این رو وی درباره وزیر پیشنهادی جدید گفت: شما تا جایی که می توانید به وزیر جدید خوش بین باشید، اما وقتی باید با مجلس نمایندگان برخورد کند و تصمیم بگیرد، نمی توانید به او خوش بین باشید. در واقع باید بنشینیم و ببینیم چه می شود».
وی در پایان از به روز رسانی گزارش انجمن تجارت الکترونیک در پاییز امسال خبر داد و گفت: در ویرایش چهارم گزارش انجمن تجارت الکترونیک که در پاییز ارائه می شود، بهتر می بینیم که چه تغییراتی در آن ایجاد می شود. این چند ماه.»
323
khabaronline به نقل از رابو