به گزارش -، محمدرضا بوهنر دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین در گفت وگویی به بیان نکاتی درباره 13 نوامبر، اشغال سفارت آمریکا و … پرداخت. بخشی از این حدیث را به نقل از خبرگزاری فارس در زیر می خوانید:
* اول اینکه به نظر شما منشأ اتفاقات مهم 22 آبان چیست؟
بهنار: 22 آبان تاریخ مفصلی دارد و شاید در مقدمه گفت و گو بد نباشد ماجرای جالب امام را بگوییم. وقتی در قم او را دستگیر کردند و به تهران آوردند، مأموران ساواک از او پرسیدند سربازان شما کجا هستند و چند نیرو دارید؟ امام جمله معروف «سربازانم در گهواره هستند» را فرمودند و این جمله از ایشان باعث شد چهره هایی چون شهید مظلوم آیت الله بهشتی، شهید بهنار، شهید رجایی و… به تربیت شاگردان انقلابی بروند.
22 آبان خاطره عاطفی مثبتی برای بچه های انقلابی بود
در 22 آبان 1366 تعداد زیادی از دانشجویانی که برای تظاهرات بیرون رفتند به دست رژیم سفاک پهلوی به شهادت رسیدند به من بعد از حدود دو سه ماه بالاخره تظاهرات میلیونی شدید در کشور آغاز شد و تا 31 بهمن کار تمام شد و انقلاب پیروز شد. 22 آبان خاطره عاطفی مثبت و سنگینی برای فرزندان انقلابیون به ویژه برای جوانان انقلابی، مردم و یک سری از دانشجویان بود که بعدها به دانشجویان خط امام معروف شدند.
در 22 آبان با توجه به اینکه بالاخره مشخص شد سفارت آمریکا در ایران واقعاً جاسوسی زیادی انجام می دهد، از طرفی افکار عمومی خاطره بسیار بدی از آمریکا داشتند. از کودتای 28 مرداد و بازگشت شاه و نهضت سپهبد زاهدی و کمک هایی که به سلطنت تا آخرین روزها کرد، مردم عقده عاطفی جدی نسبت به آمریکا داشتند. دخالت آمریکا در ایران و ناآرامی های ناشی از آن از شهادت 7 مرداد 1332 تا پیروزی انقلاب، دانشجویان خط امام را به مقابله با آمریکا واداشت.
در 22 آبان به دلیل اینکه تظاهرات ضد پهلوی هم بود، دانشجویان از این موقعیت سوء استفاده کردند و به تسخیر سفارت آمریکا رفتند و البته در همین مدت کوتاه می خواستند برای تسخیر سفارت آمریکا بروند. . سفارت، ماموران آمریکایی که در سفارت بودند، خیلی ها اسناد را در دستگاه های خردکن سوزاندند و قصد داشتند آن ها را از بین ببرند، خب، کتاب هایی در این زمینه منتشر شده است و علاقه مندان می توانند بروند و کتاب ها را تهیه کنند.
سفارتخانه ها موظف به رعایت قوانین کشورها هستند
از نظر عرف بین المللی می گویند سفارت هر کشوری در کشور دیگر قلمرو آن کشور محسوب می شود و آنچه به آن تفاهم بین المللی دوجانبه می گویند وجود دارد اما این سفارتخانه ها موظف به رعایت قوانین مربوطه در کشور هستند. کشور میزبان. خب سفارت آمریکا این موضوع را تحریف کرد یعنی حتی بعد از پیروزی انقلاب هم شاه به آمریکا رفت. برخی از این جلادان در زمان شاه که بسیاری از نیروهای انقلابی را به شهادت رساندند، فرار کردند و تحت حمایت دولت آمریکا قرار گرفتند. حالا یا به خود آمریکا رفته اند یا کشورهای مورد حمایت آمریکا فرار کرده اند.
* همزمان با فتح عده ای از فاتحان از خود پشیمان شدند و البته اندکی پس از آن تعدادشان افزایش یافت. به نظر شما علت این مشکل چیست؟
بهنار: به هر حال 22 آبان روز فراموش نشدنی در تاریخ کشور است، هرچند برخی از خط امامی که بسیار تندرو هم بودند ابراز تأسف کردند که چرا ما اصلاً این کار را کردیم. اما وقتی امام از این ماجرا مطلع شدند، 13 آبان را انقلاب دوم نامیدند و گفتند این بچه ها انقلاب اول را به پایان رسانده اند.
قبل از پیروزی انقلاب هم همیشه از دشمنی و نفرت آمریکا احساس درد و ناراحتی میکردیم و طبیعی است که اگر میخواهیم زندگی آرامی داشته باشیم، آمریکا باید جلوی آسیبهایی که امروز ادامه دارد را بگیرد. بازرگان در دیدارهایی که در خارج از کشور انجام شد، با یکی از مشاوران رئیس جمهور آمریکا دیدار داشت و این موضوع باعث عصبی شدن اعضای مذهبی حزب الله شد و همین امر باعث شد که دولت موقت استعفا دهد و زمانی عقب نشینی کند بعد از پیروزی انقلاب عده ای از همان روز به انقلابیون کمک کردند، اولی قبل از انقلاب بود، اما بعد از پیروزی انقلاب مدعی شدند که از همان روز اول تمام کرسی ها را تصاحب کرده اند و منافق بودند. که ابتدا در زندان های رژیم محبوس بودند. رفتند، نظرشان عوض شد و راهشان را عوض کردند.
در اوایل انقلاب شاهد اتحاد علیه خط مقدم بودیم، لیبرال ها بودند، منافقین بودند، متعصبان مردم بودند، از کمونیست گرفته تا سلطنت طلب، یعنی از چپ به راست، تقریباً علیه آنها ائتلاف کردند. آن را خط مقدم که خیلی هم افراطی بود. گاهی شاهد این هستیم که نظام ظالم بین المللی به ما برچسب تروریست می زند. ما دولتی هستیم که بیشترین تعداد شهید را به دست تروریست ها متحمل شده است. تا چند سال پیش تعداد شهدای تروریسم ما تقریباً 12 یا 13 هزار شهید بود. از مقامات ارشد مثلاً شهید بهشتی که رئیس دیوان عالی کشور بود تا شهید بهانر و شهید رجایی که نخست وزیر و رئیس جمهور کشورمان بودند.
13 نوامبر وعده مبارزه با آمریکاست
بعد از سال 60 این به اصطلاح اتحاد علیه خط مقدم تقریباً تمام شد و مخالفان آنها که دست به اقدامات تروریستی هم زدند دستگیر و اعدام و فرار کردند یا به قول معروف تسلیم شدند و این ماجرا و کل دولت تمام شد. به دست امام افتاد. از ابتدا پس از این حرکت، خط مقدم در مسائل اقتصادی اختلافاتی داشت و مشکلی نبود، عده ای طرفدار اقتصاد دولتی و عده ای طرفدار اقتصاد بازار آزاد بودند و به همین دلیل در تاریخ شهرت یافتند. سمت چپ و حقیقت. برخی چپ و برخی راست و هر دو از فرقه امامیه بودند. خب، ابتدا دعوا و اختلاف در خط مقدم اقتصاد بود، اما کم کم این موضوع اختلاف به حوزههای سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی و موارد دیگر تبدیل شد.
* نکته ای که ممکن است همین منتقدان و به اصطلاح پشیمان ها مطرح کنند این است که چرا فقط مرگ بر آمریکا می گویید؟ شما فقط می خواهید علیه غرب شعار بدهید و …
بهنار: شاید 22 آبان تنها روزی باشد که ماده واحده ای در شورای اسلامی به نام روز مبارزه با استکبار جهانی به رهبری آمریکا صادر کردیم و این دقیقاً همان چیزی است که در قانون آمده است و این روز به نام نذر مبارزه است آمریکا. . بعضی ها گفتند در 22 آبان چرا فقط مرگ بر آمریکا می گویید و خبری از مرگ بر شوروی، مرگ بر انگلیس، مرگ بر فرانسه و… نیست! ما به آنها گفتیم که 13 نوامبر چیزی جز تعهد برای مبارزه با آمریکا نیست.
برخی از ائمه تندرو گفتند 13 آبان مختص ماست
این ماجرا را برای همکارانتان تعریف کنم، جالب است، آن زمان امثال ما را صادق می دانستند و ما طرفدار اقتصاد آزاد بودیم و می گفتیم دولت در امور اقتصادی کار زیادی نکند. حالا این موضوع هم استدلال های خودش را دارد و من نمی خواهم وارد این مسائل شوم، بعد از اینکه در 22 آبان در مجلس قانون را تصویب کردیم و به تظاهرات ضد آمریکایی رفتیم، برخی از ما پرسیدند که چرا آمدید؟ ما را متهم کردند که لیبرال، طرفدار آمریکا و غرب هستیم و گفتند باید مرگ بر آمریکا بگوییم. و در مورد خانواده خاتمی هم کم کم که کار پیش می رفت عده ای اصلا پشیمان شدند و عده ای دیگر گفتند مرگ بر آمریکا و … بس است. اینها خاندان الرحمن هستند که در اوایل انقلاب به آمریکا خیلی تند گفتند و گفتند 22 آبان اختصاصی است و برای ما دیگران حق دخالت در این موضوع را ندارند.
بعدها حتی برخی از چپها به آرامی به نئولیبرال و لیبرال تبدیل شدند. خاطره جالبی از آقای هاشمی رفسنجانی برای شما تعریف می کنم که در سال 76 در حال تعدیل اقتصادی بودند. تعدیل اقتصادی را در مجلس دیدیم زیرا باعث تورم شد و طبقات ضعیف تر آسیب زیادی دیدند. ما کمی مقاومت کردیم و گفتیم آقای هاشمی باید سرعت تعدیل اقتصادی را کم کند.
مدت کوتاهی مقاومت کردیم، آقای هاشمی در همان لحظه از من پرسید که شما راست می گویید، چرا الان مانده اید؟ جوابی که به آنها دادم این بود که از اول انقلاب تغییر مسیر ندادم. در گذشته آقای مرعشی و دوستانش در سمت چپ ما بودند و ما در سمت چپ بودیم و موضعمان را تغییر ندادیم انقلاب، اما چپ های اقتصادی ما تا حدی به راست های اقتصادی تبدیل شده اند که ما حتی اینقدر از راست قبول نداریم و آن هم به این دلیل است که شما فکر می کنید ما الان چپ هستیم، نه، ما در همان مسیر قبلی هستیم.
27215