اخبار اخبار فرهنگی

بهروز غریب پور از نبود آرشیو و موزه تئاتر انتقاد کرد/ آغاز اجرای اپرای «مولوی»

تبلیغات بنری


به گزارش رابو، بهروز غریب پور، سه شنبه 24 آبان ماه در نشست خبری اپرای عروسکی «مولوی» که در تالار فردوسی برگزار شد، گفت: سخنرانی خود را با شعری از مولوی در دیوان شمس به یادگار آغاز می کنم. که مولوی متأثر از شخصیتی بود که حاضر بود و دیوان آن چه نوشته بود «مرده بودم، زنده شدم، خندیدم/حکومت عشق آمد و شد حکومت استوار. دیدن علف برای من کافی است، جان من.» شهامت/من ناهید وطنم «شیر درخشنده شدم/گفت دیوونه شدی لیاقت این خونه رو نداری/دیوانه شدم نژادبنده مست شدم/گفت مست نبودی/من رفت و مست شد و پر از خلسه شد / گفت تو کشتى نه کشتم و انداختم در شادى سلام.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، وی گفت: اپرای مولوی یکی از آثار ماست که در طول 15 سال عمر خود چندین بار در تهران، شیراز، دبی و رم اجرا شده و تاثیر آن بر مخاطبان اتفاقات جالبی را به همراه داشته است. که به نظر من هم مایه تاسف و هم نشاط آور است. دی وی دی اپرای مولوی به نام شمس و مولانا به عنوان یک محصول فرهنگی مسروقه در اختیار مردم قرار گرفته است که به طرق مختلف از آن جلوگیری کرده ام. این دزدان فرهنگی نیز نوشتند که هیچکس حق تکثیر آنها را ندارد و هرکس این کار را انجام دهد، دزدان ماهری بوده اند.

غریب پور افزود: من هم خوشحال شدم چون هر کاری دزدیده می شود و از آن سود می شود تصور کنید که این کار جایگاهی در بین مردم دارد و خوشبختانه اکثر آثار ما چنین جایگاهی دارند. اپرای مولوی از این امر مستثنی است، زیرا او یکی از مشهورترین شاعران جهان به نام مولانا است.

نویسنده، طراح و کارگردان اپرا مولوی گفت: پس از مدتی تعطیلی شرکت تئاتر آران به دلیل کووید و پیامدهایی که برای گروه داشت، برخی از اعضای گروه مهاجرت کردند، به شهر رفتند یا شغل خود را تغییر دادند. بعد از مذاکراتی که با مدیر عامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی داشتم، خوشحالم که به زودی با گروه تئاتر عروسکی آران میزبان مخاطبان خواهیم بود.

وی بیان کرد: اجرای اپرای مولوی با تغییرات زیبایی شناختی از 31 آبان ماه در تالار فردوسی به صورت تالار تخصصی آغاز می شود و انتظارات ما برای اجرای این اثر آبان و آذر است و با توجه به استقبال مخاطبان، مدت زمان آن. ممکن است اجراها افزایش یابد. شاهد نمایش تخصصی اپرای عروسکی برای تجلیل در صحنه کشور خواهیم بود.

در خوانندگان اپرای مولوی تغییری نداریم

غریب پور گفت: اجرای یک اپرای عروسکی با اپرای زنده تفاوت زیادی دارد. اگر در حال نواختن نیستید، اگر قرار است اجرای زنده مداوم در سالن داشته باشید، به ارکستر، گروه کر و خوانندگان مختلف نیاز دارید، همانطور که در یک اپرای زنده امکان پذیر است، اما در سالنی با ظرفیت 120 نوازنده، در انتخاب‌ها هیچ گروه کر 40 نفره وجود ندارد، من همیشه سعی می‌کنم آن‌هایی که صدای دائمی دارند را صدا بزنم و این صداهای ماندگار خاستگاه گروه تئاتر عروسکی و موسیقی ایرانی، در میان خوانندگانی است که ما داریم. اپرا مولوی. یاد اسحاق انور صدای بی نظیری دارد و در پنج اپرای من حضور داشته است و جایگزینی برای او وجود ندارد.

وی افزود: در اجرای جدید اپرای مولوی تغییری در خوانندگان صورت نگرفته است، اما تغییری در نوازندگان ایجاد شده است، زیرا به دلیل مشکلات کووید و مهاجرت برخی از اعضای گروه، نوازندگان در حال اجرای زنده هستند. ” و…باید دوباره گروه 32 نفره آران تشکیل شود و با اجراهای فشرده ای که ارائه داده ایم یک اجرای کاملا حرفه ای خواهیم داشت. اکثر این افراد هنرجوی تئاتر عروسکی هستند و یا به این رشته علاقه دارند، اما در گروه آران آموزش دیده اند. در مجموع حدود 40 نفر در گروه آران شامل عوامل تولید و عوامل پشت صحنه حضور دارند.

غریب پور خاطرنشان کرد: اپرای عروسکی مولوی برگرفته از اشعار مولوی و شمس است و موسیقی آن برگرفته از موسیقی کلاسیک ایرانی، سازها و ردیف های آوازی ساخته آقای عبدی است و نقش شمس را محمد معتمدی بازی می کند نقش مولوی

وی درباره قیمت اپرای مولوی گفت: آخرین قیمت اجراهای این اپرا قبل از کرونا 50 هزار تومان بوده است. حالا با احتساب تورم 300 هزار تومانی که نسبت به برخی کنسرت ها شوخی است، سود بردن از محل برگزاری وظیفه هنرمند نیست.

نقد حزب نمایش نبرد رستم و سهراب

بهروز غریب پور از نبود آرشیو تئاتر و موزه/ اجرای اپرا انتقاد کرد

غریب پور درباره وضعیت اجراهای اپرا در کشور گفت: اگر الان به گذشته نگاه کنیم اگر ادای یک نفر باشد، مداحی برای خوانندگان اپرا خواهد بود.

وی افزود: اکنون در شیوه کار که ناشی از بیماری کرونا است سردرگمی وجود دارد و هنوز بازیگران زیادی داریم که بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادند و برخی مهاجرت کردند و شغل خود را تغییر دادند و عرصه برای آن خالی شد. آنها.” چه نوع اثری روی صحنه می آید و سوء تفاهم از هنر سبک خاص خود در جهان ایجاد شد.

وی با اشاره به اجرای موزیکال نبرد رستم و سهراب به کارگردانی حسین پارسایی گفت: این کار چیزی جز خیانت به فردوسی نبود. اولین فیلمنامه نویس و اپرا نویس در ایران فردوسی است که اگر زبان را از کار فردوسی حذف کنید، به کار او احترام نمی گذارید، بنابراین، آثاری از این دست که تبدیل به اجراهای موسیقی شده اند، فصل جدیدی در فرهنگ ما هستند اپرا باید قافیه باشد و با موسیقی همراه باشد. اکثر این آثار امروزه دارای موسیقی متن، خواننده، طراحی صحنه و بازیگر هستند.

غریب پور گفت: اشتباه بزرگی در مراسمی رخ داد که نبرد رستم و سهراب را به نمایش گذاشت. رخش موجودی بسیار مؤثر در زندگی رستم است یک اشتباه بیشتر این مشاغل به دلیل سودآوری هستند. مخاطبان آنها نوکیشان هستند.

ما آرشیو تئاتر نداریم

بهروز غریب پور از نبود آرشیو تئاتر و موزه/ اجرای اپرا انتقاد کرد

این نویسنده و کارگردان بیان کرد: از ابتدای تاسیس شرکت تئاتر آران در سال 1381 شرط من اختصاص فضای نمایشگاهی و ایجاد موزه بوده است. این موزه ارزش افزوده دارد، الان 900 عروسک داریم. اینها در این مجموعه تالار فردوسی نگهداری و به نمایش درآمده است. یکی از مشکلات تئاتر ما این است که آرشیو و موزه نداریم هر کاری که دو سه ماه طول بکشد به زباله دان تاریخ می رود، در صورتی که همه دنیا از همان روشی که من استفاده کردم استفاده کنند. من 20 سال است که برای رسیدن به این اهداف تلاش می کنم. می خواهم جایی مثل تالار فردوسی در شهرهای مختلف ایران ایجاد کنم تا گروهی مثل آران با استعداد بومی داشته باشیم که تاکنون محقق نشده است.

وی درباره نمایش اپرای مولوی در شهرهای دیگر کشور گفت: قرار بود در خوی و شیراز نمایش هایی برگزار کنیم اما امکانات لازم از سوی مسئولان ذیربط فراهم نشد و نمایش را متوقف کردیم.

غریب پور درباره کارهای جدید گروه تئاتر عروسکی آران گفت: موسیقی اپرای همای همایون درباره خواجوی کرمانی با خوانندگان سالار عقیلی ضبط شده اما صاحبی ندارد. امیدوارم بتوانیم این اپرا را به افتخار خاگوی کرمانی اجرا کنیم. از هوشنگ ابتهاج هم پیشنهاد روی صحنه بردن اپرایی به من شد که پیگیری نشد.

لازم به توضیح است اپرای عروسکی «مولوی» به نویسندگی، طراحی و کارگردانی بهروز غریب پور و تهیه کنندگی بنیاد رودکی و گروه تئاتر عروسکی آران، 30 آبان ماه ساعت 18 در تالار فردوسی اجرا می شود.

این اپرا که سومین ساخته گروه تئاتر عروسکی آران است، اولین بار در بهمن ماه 87 اجرا شد و آخرین بار در سال 1397 روی صحنه تالار فردوسی اجرا شد.

اپرای عروسکی «مولوی» در بخش مهمان بین‌المللی بیست و هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در شیراز و کشورهایی مانند ایتالیا و امارات متحده عربی به نمایش درآمد.

24357

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *