رسول السلیمی: بنیامین نتانیاهو گفت که مرحله کنونی جنگ علیه حماس در غزه به پایان خود نزدیک می شود و راه را برای اسرائیل هموار می کند تا نیروهای بیشتری را به مرز شمالی خود برای مقابله با گروه حزب الله لبنان اعزام کند. وی در یک مصاحبه طولانی تلویزیونی تایید کرد که ارتش در حال نزدیک شدن به مراحل پایانی حمله زمینی خود در شهر رفح در جنوب نوار غزه است، اما این بدان معنا نیست که جنگ علیه حماس پایان یافته است. اما او گفت که نیروهای کمتری در غزه مورد نیاز است و او نیروهای خود را برای مبارزه با حزب الله راه اندازی خواهد کرد.
وی گفت: جنگ تا بیرون راندن کامل حماس از قدرت ادامه خواهد داشت. وی افزود: ارتش اسرائیل به زودی می تواند نیروهای خود را به مرز لبنان منتقل کند، جایی که تبادل آتش با حزب الله افزایش یافته است.
نتانیاهو همچنین یک بار دیگر این ایده را رد کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری می تواند به جای حماس بر غزه حکومت کند.
حزب الله بلافاصله پس از حمله حماس در 7 اکتبر حملات خود را به اسرائیل آغاز کرد. اسراییل و حزب الله از آن زمان با یکدیگر تیراندازی کرده اند و این نگرانی از یک جنگ همه جانبه را افزایش داده است.
با این حال، حزبالله بسیار قویتر از حماس است و گشودن یک جبهه جدید خطر یک جنگ بزرگتر در سراسر منطقه را افزایش میدهد که سایر نیروهای نیابتی ایران و شاید خود ایران را درگیر کند، که میتواند باعث خسارات شدید و تلفات گسترده در هر دو طرف مرز شود. اما مقامات اسرائیلی همچنین تهدید کردند که اگر مذاکرات برای حذف حزب الله از مرز آغاز نشود، به لبنان حمله خواهند کرد.
این موضوع در حالی مطرح خواهد شد که UAF Gallant به واشنگتن سفر می کند تا با لوید آستین وزیر دفاع ایالات متحده، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه و سایر مقامات ارشد ایالات متحده دیدار کند.
در همین حال، ایالات متحده و فرانسه تلاش های دیپلماتیک را برای جلوگیری از جنگ همه جانبه بین اسرائیل و حزب الله رهبری می کنند. علاوه بر این، یک مقام ارشد نظامی آمریکا به اسرائیل هشدار داد که رویارویی با حزبالله ایران را تحریک میکند که به گونهای پاسخ دهد که به حماس پاسخی نمیدهد. تا به امروز، تهاجم اسرائیل بیش از 37000 فلسطینی را کشته، باعث بحران انسانی، جنایات جنگی شده و نسل کشی اسرائیل را در لاهه به نمایش گذاشته است.
از سوی دیگر، حملات حزب الله نسبتا محدود بود و تاکنون محدود به شمال اسرائیل بوده و منجر به آواره شدن حدود 60 هزار نفر از ساکنان منطقه مرزی شده است. بنابراین، مهاجران اسرائیلی از دولت نتانیاهو می خواهند که برای وادار کردن حزب الله به عقب نشینی از مرزها اقدام کند.
تحلیلگران سیاسی می گویند که مشکلات اسرائیل با لبنان از زمانی آغاز شد که ملک حسین، پادشاه فقید اردن، سازمان آزادیبخش فلسطین را که در آن زمان توسط یاسر عرفات رهبری می شد، مجبور کرد در سال 1970 به لبنان نقل مکان کنند. او این کار را به این دلیل انجام داد که ساف از اردن به عنوان پایگاه استفاده می کرد. به خاطر عملیات هایش علیه اسرائیل پس از جنگ 1967 که به انتقام گیری اسرائیل انجامید.
ساف از جنوب لبنان برای حمله به اسرائیل استفاده کرد که منجر به حمله محدود اسرائیل به همسایه شمالی خود در سال 1978 شد که گروههای مسلح فلسطینی را به شمال رودخانه لیتانی سوق داد.
این حمله فقط تا حدی موفقیت آمیز بود. نیروهای حزب الله به زودی به مرز بازگشتند و حملات خود را به شمال اسرائیل از سر گرفتند. در سال 1982، نخست وزیر وقت اسرائیل تصمیم به اخراج کامل سازمان آزادیبخش فلسطین از لبنان گرفت و حمله بزرگی را به لبنان تا بیروت آغاز کرد. این در نهایت رهبری ساف و اکثر جنگجویان آن را مجبور کرد به تونس نقل مکان کنند.
با وجود این موفقیت، دو حمله اسرائیل پیامد ناخواسته رادیکالیزه شدن جمعیت شیعه در جنوب لبنان بود. این همان چیزی است که ایران را در آغاز انقلاب 1957 قادر ساخت تا با روحانیون شیعه در لبنان برای ایجاد حزب الله همکاری کند که تهدیدی بزرگتر از هر زمان دیگری برای اسرائیل بود. در نتیجه حزبالله با حمایت ایران تقویت شد و در طول سالها قویتر شد و به یک نیروی سیاسی در لبنان تبدیل شد. در سال 2006، حزب الله توانست از پیشروی ارتش اسرائیل به جنوب لبنان که حزب الله آن را تصرف کرد، جلوگیری کند. در نتیجه این دو سرباز در اسارت ماندند تا اینکه در سال 2008 اجساد آنها با اسرای لبنانی مبادله شد.
بسیاری از ناظران عرب در آن زمان بر این باور بودند که حزب الله پس از زنده ماندن از یک درگیری نابرابر با اسرائیل، با پیروزی سیاسی و نظامی ظاهر شده است. در چنین شرایطی که نتانیاهو تهدید به حمله به جنوب لبنان کرد و بخشی از ارتش این کشور برای تقویت صفوف جبهه شمالی رفح را ترک کرد، اکثر کارشناسان نظامی به اسرائیل درباره سرنوشت این جنگ هشدار دادند. استدلال این کارشناسان این است که اسرائیل نمی تواند در جبهه غزه و لبنان بجنگد. در سال 2003، جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، تصمیم گرفت به عراق حمله کند، در حالی که ایالات متحده در همان زمان درگیر افغانستان بود. نتیجه جنگ در دو جبهه برای ارتش آمریکا بسیار پرهزینه و فاجعه بار بود.
اکنون آمریکاییها تلاش میکنند از طریق مذاکرات غیرمستقیم با حزبالله لبنان که از طریق کانال نبیبری انجام میشود، سطح توافق نانوشتهای بین حزبالله و اسرائیل برقرار کنند تا بیش از هر زمان دیگری از تحمیل هزینههای نظامی و سیاسی به اسرائیل جلوگیری کنند. آمریکا باید تحریم شود یکی از دلایل مهم این تلاش ها از سوی آمریکا نگرانی از ورود ایران به جبهه جنگ لبنان و اسرائیل است.
311213
khabaronline به نقل از رابو