در دولت احتمالی پزشکیان طرحی که منجر به تخریب محیط‌زیست شود، تأیید نخواهد شد/ دو عملکرد مثبت دولت رئیسی در حوزه محیط‌زیست چه بود؟
اخبار اخبار عمومی

در دولت احتمالی پزشکیان طرحی که منجر به تخریب محیط‌زیست شود، تأیید نخواهد شد/ دو عملکرد مثبت دولت رئیسی در حوزه محیط‌زیست چه بود؟

تبلیغات بنری


الهه جعفرزاده: ما با چندین مشکل جدی در محیط زیست مواجه هستیم و متأسفانه در چند دهه گذشته مردم بسیاری از این مشکلات را لمس کرده و احساس کرده اند که حتی یکی از مشکلات را حل نکرده ایم ترافیک و آلودگی صوتی، آلودگی هوا، فرسایش خاک و فرسایش اراضی، خشک شدن تالاب ها، دامنه این معضلات مدام در حال افزایش است و این موضوع به تدریج اعتماد مردم را به توانایی نظام برنامه ریزی کشور تضعیف کرده است.

بخشی از سخنان محمد درویش فعال محیط زیست، محقق و کارشناس بیابان را می خوانید که در آستانه چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران برای اهمیت دادن به مسائل و مشکلات زیست محیطی کشور مطرح شد و باید به آنها توجه شود. توجه نامزد منتخب ریاست جمهوری

وی به رابو گفت: بهتر است رئیس جمهور نهم برای حل یکی از این مشکلات پیشقدم شود و تمام توان و توان خود را معطوف به یک موضوع کند زیرا مشخص است که در عرض چهار سال نمی توان همه مشکلات را حل کرد و بازگرداندن امید و اطمینان به یک سیستم مدیریتی تنها با وعده‌های امیدوارکننده ممکن نیست.»

مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید:

شما اخیرا ویدئویی از حمایت از دکتر مسعود بازکیان در دوره چهاردهم در انتخابات ریاست جمهوری منتشر کرده اید که در آن به بیان مشکلات فراوان پیش روی محیط زیست کشور و ابراز نگرانی از این وضعیت پرداخته اید. آیا دولت جدیدی که روی کار می آید، می تواند این همه موانع، مشکلات و شرایط محیطی را از بین ببرد؟بهبود زندگی؟

حل همه مشکلات به یکباره امکان پذیر نیست. اما اگر دولت جدید مصمم باشد که فقط یک مشکل مانند مشکل ترافیک را حل کند و آن را به طور ریشه ای حل کند، در پایان دوره خود می تواند با قدرت به مردم یادآوری کند که در مقطعی کشور با حجم ترافیک، سروصدا آلودگی هوا، هوای ناسالم و سالانه 50 هزار مرگ بر اثر آلودگی هوا و آمار سالانه 9000 مرگ در تهران و 8 درصد مرده زایی در اثر آلودگی هوا، اما با توجه به حل مشکل ترافیک توانستیم این مشکلات را حل کنیم. خوب. شاید هنوز در حوزه محیط زیست از فرونشست زمین، جنگل زدایی، فرسایش خاک و… رنج می بریم، اما حداقل توانسته ایم یک مانع را برطرف کنیم. اگر این اتفاق بیفتد و تأثیر حاکمیت در حل بحران اعتماد ملی را افزایش دهد، معتقدم بحران‌های بعدی با مشارکت مردم بهتر و راحت‌تر قابل حل است.

آیا پیشنهادی در این مورد دارید؟

امیدوارم دولت جدید در راستای ارتقای سلامت محیط زیست در راستای تبدیل مبلمان شهری از خودرو محور به محیط زیست گام های موثر و سازنده ای بردارد. همچنین امیدوارم رئیس جمهور آینده به عنوان یک اقدام نمادین یک روز در هفته و در دو جلسه به همراه دولت خود به مجلس برود. باید مردم این موارد را ببینند و بدانند که شاخص توسعه استفاده از دوچرخه است نه خودرو. ادامه این روند و مشارکت مردم در آن نه تنها راه حلی پایدار برای حل معضل ترافیک، آلودگی هوا و آلودگی صوتی است، بلکه می تواند از معضل بی تحرکی که بیش از 200 هزار میلیارد تومان به کشور آسیب می زند، بکاهد. سالانه همچنین در زیباسازی فضای شهری و بهبود روابط اجتماعی موثر است.

پیشنهاد من به دولت چهاردهم برای بهبود گام به گام این است که معضل ترافیک شهری و آلودگی هوا را در میان همه بحران های زیست محیطی در اولویت قرار دهد. به این ترتیب امید در جامعه زنده می شود.

شما به عنوان یکی از حامیان آقای پزشکیان در اجتماع دوستداران محیط زیست که روز سه شنبه ۱۴ تیرماه در مقر ایشان در تهران برگزار شد، حضور داشتید. در مورد موضوعات مطرح شده در این انجمن به ما بگویید.

این انجمن در مورد خطرناک ترین بحران های پیش روی محیط زیست بحث می کرد. به عنوان مثال در این جلسه دکتر هادی کیادلری، رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه علوم و تحقیقات به ماجرای جنگل زدایی، تخریب زیستگاه های بومی به ویژه هیرکانیوم و زاگرس اشاره کرد و گفت: حدود 40 مورد میلیون درخت Buxus hyrcana (شمشاد جنگلی)، گونه بومی کشور است و در پنج سال گذشته آن را از دست داده ایم.

دکتر عادل جلیلی، عضو هیأت علمی پژوهشکده جنگل‌ها و مراتع کشور نیز بر مشکل تخریب تنوع زیستی در کشور تاکید کرد. اگر بخواهیم تضاد بین مردم و منابع طبیعی را از بین ببریم، باید اقتصادی را معرفی و ایجاد کنیم که تا حد امکان کمتر به منابع طبیعی کشور وابسته باشد. آقای جلیلی همچنین از گرایش شدید به بخش معدن انتقاد کرد و افزود: این بخش تنها کمتر از 2 درصد از سهم اشتغال و تولید ثروت را به خود اختصاص داده است در حالی که 14 میلیون هکتار از مساحت ایران به عملیات معدنی اختصاص دارد. بخش اعظم این مساحت زمین کشاورزی است و می تواند خطراتی را برای تولید و ذخیره آب شیرین کشور ایجاد کند.

عملکرد دولت قبل را در حوزه حفاظت از محیط زیست چگونه ارزیابی می کنید؟

دولت قبل دو عملکرد عالی در زمینه محیط زیست داشت. یکی تعلیق فعالیت پتروشیمی میانکالا و دیگری تصویب سند امنیت قضایی کشور. که از سوی رئیس جمهور فقید در سمت ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی در تیرماه سال گذشته با حضور نمایندگان عالی رتبه کشور اعلام شد و بر اساس این سند 30 میلیارد مترمکعب آب باید تامین شود. تا افق سال 1411 ق. برای این منظور لازم است سالانه 3 میلیارد مترمکعب از مصرف آب در بخش کشاورزی و 5 میلیارد مترمکعب از کمبود آب کاسته شود.

از دیدگاه شما و بر اساس مناظرات صورت گرفته، کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری 1403 تا چه اندازه با اهداف زیست محیطی پایبندی به مفاد این سند سازگاری دارند؟

مطالبه ملی اجرای مفاد این سند است، اما اگر به صحبت های اخیر آقای سعید جلیلی، کاندیدای منتخب ریاست جمهوری دقت کنید، از فرصت 11 میلیارد دلاری برای صادرات صیفی جات به روسیه صحبت کرد. در بخش محیط زیست، که ناشی از اختلاف بین روسیه، اوکراین و اتحادیه اروپا بود. این یک فرصت نیست، بلکه یک تهدید است. واضح است که چنین دستوری با روح و هویت سند امنیتی قضایی امضا شده توسط ابراهیم رئیسی مغایرت دارد. چون آقای جلیلی خود را پیرو آرمان ها و سیاست های دولت رئیس جمهور می داند! به راحتی می توان فهمید که بین لوگو و کسب و کار چقدر فاصله وجود دارد.

ضعف ها و کاستی های دولت قبل را در حفاظت از محیط زیست کشور چگونه ارزیابی می کنید؟

عدم رسیدگی دولت رئیس جمهور به موضوع آبگیری سد شمشیر، ضعف شدیدی که سازمان حفاظت محیط زیست در اجرای وظایف نظارتی خود از آن رنج می برد، ایجاد وضعیت نارضایتی در بین کارکنان این سازمان، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پرهیز این سازمان از گفتگو با فعالان محیط زیست، کاهش مشارکت و افزایش فشارهای امنیتی در این حوزه، همگی از نقاط ضعف دولت سیزدهم در حوزه محیط زیست است.

سوال آخر و با اشاره به حمایت شما از دکتر مسعود بازیکیان، آیا ایشان را قادر به اصلاح و حل مشکلات زیست محیطی کشور می بینید؟

نکته مثبت آقای مزیکیان این است که همیشه اعتراف می کند که ادعایی ندارد و خود را متخصص و صاحب سبک نمی داند. اما چندین بار اشاره کرد که از افراد متخصص در هر زمینه کمک خواهد گرفت. آقای البدیشیان در پست اخیر خود در صفحه خود اعلام کرد این اظهارات بی سابقه است و در سیزده دولت قبلی چنین وعده ای هرگز داده نشده است. به عبارت دیگر هست [در صورت روی کار آمدن] او حق وتو را به سازمان محیط زیست دولت خود داد. باید همواره تعهدی را که در قبال مردم و فعالان محیط زیست انجام داد به او یادآوری کنیم و امیدواریم در صورت موفقیت در انتخابات ریاست جمهوری بتواند به این وعده عمل کند.

در دولت بالقوه پزشکان، طرحی که منجر به تخریب محیط زیست شود، تصویب نمی شود.

بیشتر بخوانید:

آبگرفتگی بناهای تاریخی کشور به منظور سدسازی 3.5 درصد از مساحت کشور درگیر فرونشست است

47232

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *