اخبار اخبار سیاسی

دکمه فیلترینگ و رفع فیلترینگ در اختیار کدام نهاد و شورا است؟ / آزادی فضای مجازی؟ شاید بزودی!

تبلیغات بنری


نیلوفر مولای: موضع رسمی وزارت ارتباطات این است محدودیت های فیلتر باید برداشته شود و باز شود. گزارش های مفصلی در لایه های فنی تهیه کرده ایم و به دولت ارائه کرده ایم. از این پس موضوع در اختیار رئیس جمهور است و ایشان به طور جدی موضوع را پیگیری خواهند کرد. در نشست تخصصی کمپین های ضد فیلترینگ که به نوعی مواضع رسمی وزارت ارتباطات در خصوص رفع محدودیت های فضای مجازی است.

برخی تحلیل ها حاکی از آن است که وزارت ارتباطات با این مواضع به نوعی مشکل را حل خواهد کرد، اما اخباری که در چند روز گذشته از گوشه و کنار دنیای سیاست منتشر شده، حکایت از این دارد. شمارش معکوس برای حذف فیلتر توسط دولت فعال شده است. اگر علی ربیعی، معاون اجتماعی رئیس جمهور وی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: با وجود مقاومت های متعدد برای دستیابی به توافق، گام های موثری نیز برداشته شده است. تعمیر فیلتر حذف شده است و به زودی خواهیم دید.»

آیا اعضای شورای عالی فضای مجازی مخالف انحلال هستند؟

اما هنوز 14 تلاش دولت برای اصلاح انحلالسهم آنها از 28 عضو شورای عالی فضای مجازی تنها 8 رای است. مسعود پیشیکیان (رئیس)، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر آموزش و پرورش، وزیر اطلاعات، وزیر دفاع و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور.

اما برخی از چهره های مهم سیاسی مانند علی لاریجانی و برخی از اعضای شورای عالی فضای مجازی مانند محمد سرفراز و عزت الله ضرغامی علاوه بر مخالفان انحلال اعلام کردند که در این شورا برای حذف انحلال چاره اندیشی خواهند کرد. انحلال، و به نظر می رسد چهره هایی مانند زرگامی و سرفراز می توانند برای اصلاح روند نامزدی در شعب اخذ رای به کمک دولت بیایند.

علی لاریجانی رئیس شورای اسلامی در سه دوره وی در گفت وگویی که در روزهای اخیر با خبرگزاری رابو انجام داد، به بازگویی دیدار خود با دبیر شورای عالی فضای مجازی پرداخت و گفت: مشکل اصلی که متدینین در فیلترینگ با آن مواجه هستند، وجود تصاویر سخیف در فضای مجازی است (دبیر شورای عالی فضای مجازی) گفت: راهکارهایی وجود دارد، اما نظرات مختلفی وجود دارد که استفاده صحیح از فضای مجازی مهم است.

لاریجانی همچنین به – گفت: دبیر شورای عالی فضای مجازی راهکارهایی داشت و گفت: دولت تصمیم می گیرد دغدغه مردم متدین را برطرف کند و راه را باز کند تا کارها به راحتی شروع شود.

محمد سرفراز، عضو شورای عالی فضای مجازی هم یکی از مخالفان فیلترینگ به خبرگزاری الخبر گفت: این فکر و اندیشه مسئولان ماست که آیا فیلترینگ فعلی اینترنت اصلاح شود یا خیر، ما باید ادامه دهیم فیلتر را محکم و نباید دست بزند و جلوی خیلی ها و برخی دلسوزان و کارشناسان می گویند فیلتر را بردارید، یعنی این فیلتر نه تنها باعث بسته شدن آن شبکه های اجتماعی که می خواستند شد.» برای بستن، اما پس از یک دوره با گذشت زمان، مخاطبان آن به شدت افزایش یافته و تنها هزینه های موجود مردم را دو برابر کرده است.

عزت الله ضرغامی رئیس سابق صدا و سیما عضو شورای عالی فضای مجازی از فعالان جدی تلگرام، اینستاگرام و توییتر با انتقاد از حرفه فیلترشکن در روزهای اخیر گفت: به عنوان یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، نظرات خود را بیان می کنم. به وضوح و به وضوح در جلساتی که معمولاً مؤثر هستند، امروز هیچ فیلتری باقی نمانده است و ما فقط گرفتار فیلتر شکن هایی هستیم که کار جدی را شروع کرده اند.

ضرغامی در گفت‌وگو با رادیو تهران در پاسخ به این سوال که آیا وضعیت در این زمینه تغییر می‌کند، گفت: قطعاً اتفاقات کشور با مطالبات به حق مردم به‌موقع و درست رخ می‌دهد.

چه کسی مسئول تصفیه است؟

از سوی دیگر، با توجه به اینکه انحلال یکی از مهمترین شعارهای مسعود مازیکیان در زمان انتخابات بود، انتظاراتی از رئیس دولت چهاردهم وجود داشت که وی بتواند پس از حضور با فشردن یک دکمه به حصر پایان دهد. مقر قوه مجریه. اما آیا نخست وزیر کسی است که می تواند انحلال فضای مجازی را فیلتر یا لغو کند؟ برای یافتن پاسخ این سوال نگاهی گذرا به اتفاقاتی انداختیم که در این سال ها تحت عنوان فیلترینگ و انسداد فضای مجازی و محدودسازی ارتباطات بین مردم رخ داد.

یک کارگروه مسئول تصفیه

دوره اول قطع اینترنت حداقل به صورت جدی و در مقیاس ملی در دوره محمود احمدی نژاد آغاز شد. در همین زمان، استفاده از اینترنت از طریق رایانه های خانگی به تدریج فراگیر شد و دولت نهم را مجبور به تلاش برای محدود کردن آن کرد. نشانه های این پرونده از سال 1386 آغاز شد و انحلال در حالی صورت گرفت که اوضاع کشور آرام بود و تا آن لحظه هیچ بحرانی وجود نداشت که انحلال را توجیه کند.

اندکی پس از آن، تقریباً همزمان با شروع اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری 1988، فیلترینگ به اوج خود رسید و در حالی که دسترسی به فیلترشکن ها به اندازه امروز گسترده نبود، پلتفرم هایی مانند فیس بوک و توییتر (X) دیگر در دسترس نبودند. برای بسیاری از مردم. بررسی ها حاکی از آن است که فیلترینگ توییتر و فیسبوک توسط تیم شناسایی پرونده جنایی انجام شده است. در آن زمان حتی دسترسی پیامکی به خطوط موبایل یک روز قبل از انتخابات قطع شد و تا چند هفته ادامه داشت. خطوط تلفن همراه نیز در جریان اعتراضات چندین بار قطع شد و شبکه های مجازی به سرعت مسدود شدند. یاهو مسنجر، جی تاک و وردپرس از جمله قربانیان بودند و جی تاک و وردپرس بعداً منحل نشدند.

کارگروه شناسایی پرونده های مجرمانه در سال 1387 پس از تصویب قانون جرایم رایانه ای در مجلس شورای اسلامی و تصویب آن در شورای نگهبان تشکیل شد. دادستان کل کشور (رئیس کارگروه)، وزیر ارتباطات یا نماینده وی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نماینده وی، وزیر علوم یا نماینده وی، وزیر آموزش و پرورش یا نماینده وی، وزیر دادگستری یا نماینده وی، وزیر اطلاعات یا نماینده وی، رئیس جمهور، سازمان صدا و سیما یا نماینده وی، رئیس پلیس، کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات به انتخاب کمیسیون صنایع و معادن مجلس، عضو کمیته قضایی و دیوان کمیته حقوقی به انتخاب این کمیته با تایید رئیس سازمان تبلیغات اسلامی که اعضای آن تیم کاری را تشکیل می دهند.

یوتیوب یکی دیگر از پلتفرم هایی است که در ایران به صورت دوره ای فیلتر می شود، اما در سال ۱۳۸۷ این پلتفرم به دلیل پخش فیلم های نامناسب و توهین آمیز به دستور قوه قضائیه برای همیشه منحل شد. اگرچه در سال های اخیر زمزمه هایی مبنی بر فیلتر نشدن یوتیوب برای دانشجویان شنیده می شد، اما این اتفاق نیفتاده است و همچنان برای استفاده از این پلتفرم نیاز به فیلترشکن است.

از سوی دیگر، آنچه در سال 2008 جلب توجه می کند این است که نه تنها اینترنت با اختلالات، محدودیت ها و موجی از فیلترینگ شدید مواجه شد که دسترسی به شبکه های مجازی را قطع کرد و نه تنها آنتن دهی تلفن همراه با مشکلات جدی مواجه شد و در بسیاری از موارد. به طور کلی متناوب بودند، اما یک سیاست فیلتر برای پیام‌های متنی یا تلفن همراه اعمال می‌شد، پیام‌هایی که حاوی کلمات و عبارات خاصی بودند ارسال نمی‌شدند یا به نظر می‌رسید که ارسال می‌شدند، اما هرگز به مقصد نرسیدند.

روحانی دستور انحلال را نداد.

اگرچه دولت روحانی با شعار اینترنت باز و افزایش پهنای باند روی کار آمد، اما در دوران او اینترنت در ایران توسعه چشمگیری پیدا کرد و همزمان با فراگیرتر شدن استفاده از پلتفرم های مدرن، تغییر کاربری نیز به وجود آمد. فضای مجازی برای مردم ایران. اگرچه روحانی را باید یکی از مخالفان جدی نامزدی دانست، اما حتی در سال 1391 تکرار می‌کرد: «اگر میدان باز شود، ضرری به کسی وارد نمی‌شود. ما نباید فضای دانشگاه، فضای شهر، فضای کشور، فضای رسانه های مجازی و فضای اینترنت را بیش از حد امن کنیم. او به محض رسیدن به دولت دوازدهم با لحنی قاطع قول داد که او و دولتمردانش به ویژه محمدجواد آذری جهرمی وزیر جوان ارتباطات دست به دکمه انحلال نزنند اما ماجرای انحلال ادامه یافت.

مهمترین بستر حذف شده در دولت های روحانی تلگرام است. تلگرام که به دلیل سرعت بالا، جریان آزاد اطلاعات و سهولت استفاده مورد علاقه مردم و منفور مخالفان قرار گرفت. این اپلیکیشن ابتدا در جریان اعتراضات آذرماه ۱۳۹۵ بدون دخالت دولت دوازدهم فیلتر شد و اندکی بعد فیلتر حذف شد. روحانی در 23 فروردین 1396 در واکنش به انحلال گفت: با این حرف ها ذائقه مردم را تحریک نکنید و در فضای بحران بیکاری به ریشه های اشتغال حمله نکنید. اما علی‌رغم اظهارات و وعده‌های صریح رئیس‌جمهور وقت، در اردیبهشت ۱۳۹۶ به دستور بیژن قاسم زاده، قاضی و بازپرس سابق دادسرای عمومی فرهنگ و رسانه ایران، مهر نامزدی بر روی تلگرام گذاشته شد.

البته پس از مدتی سرانجام قاسم زاده دستگیر و «به جرم نفوذ در افراد و همچنین اخذ رشوه به انفصال دائم از خدمات دولتی، 10 سال حبس تعزیری، مصادره اموال ناشی از ارتشا و … محکوم شد. در سال 1400 اعلام شد که پرونده همچنان معلق است. در حال از سرگیری رسیدگی است.

سیگنال، وایبر، لاین و تانگو از دیگر پلتفرم هایی بودند که در دولت روحانی برای انحلال پلمپ شدند. عبدالصمد خرم آبادی، دبیر کارگروه شناسایی مصادیق محتوای مجرمانه، در ژانویه 2012 گفت: «فیلتر کردن برنامه های خارجی مشابه WE Chat نیز در دستور کار این کارگروه قرار دارد.» فیلتر کردن تانگو، وایبر، کوکو و برنامه واتس به دستور کارگروه انجام شد و از رتبه بندی حذف نشد.

داستان فیلتر شدن اپلیکیشن سیگنال به سال 2015 برمی گردد. در آن سال خرم آبادی طی نامه ای به ارتباطات زیرساخت دستور واگذاری چند اپلیکیشن پیام رسان را صادر کرد و سیگنال یکی از این اپلیکیشن های پیام رسان بود.

چه کسی درخواست فیلتر اینستاگرام را داده است؟

صحبت های ابراهیم رئیسی در مناظره های انتخاباتی 1400 که در انتقاد از انحلال گفت: من خودم در فضای مجازی هستم و دو میلیون دنبال کننده دارم و خیلی از مسائل از این مسیر به دست من می رسد، هنوز فراموش نشده است و انتظارات. از سال 1400 تا لغو ممنوعیت تلگرام در جریان اعتراضاتی که در سال 1401 کشور را فرا گرفت، واتس اپ، اینستاگرام و بسیاری از پلتفرم ها و وب سایت های دیگر را از دسترسی رایگان کاربران حذف کنید. البته کار به ایجاد تعداد اندکی قربانی جدید محدود نشد و محدودیت های آن سال به حدی رسید که اینترنت به شدت قطع شود، قطعی های مکرر آن و تبدیل شدن اینترنت به بازی؛ بازی ای که ظهور و سقوط آن معیشت چندین میلیون نفر را به خطر انداخته و حتی یک اینترنت طبقه بندی شده را ایجاد کرده است.

اما عیسی زربور که مسئولیت وزارت ارتباطات را برعهده داشت، بارها از دادن پاسخ صریح درباره انحلال و اصلاح آن طفره رفت و تنها گفت: «انحلال در حیطه اختیارات وزارت ارتباطات نیست». او همچنین چندین بار از افزایش سرعت اینترنت صحبت کرد در حالی که در واقعیت هر روز از سرعت آن کاسته می شد.

همچنین در سال 1401 هجری شمسی، ولی امر انحلال اینستاگرام توسط شورای عالی امنیت ملی احضار شد و گفت: «تصویب انحلال اینستاگرام و تلگرام هیچ ارتباطی به وزارت ارتباطات و حتی دولت ندارد و این یک امر است. تصمیمی که گرفته شد.» این تصمیم در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور سران سه کشور اتخاذ شد.

سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل درباره انحلال اینستاگرام در سال 1401 هجری شمسی گفت که در این مدت دو جلسه شورای عالی فضای مجازی و شاید جلسات کمیته کشف مصادیق مجرمانه در فضای مجازی برگزار شد اما این دو پلتفرم ها هنوز وجود دارند بر اساس قطعنامه شورای امنیت، آنها کاندیدای ملی هستند.

با توجه به اینکه پس از هر رویداد اجتماعی و هر بار به بهانه ای، شبکه های مجازی به دستور نهادهای مختلف مانند قوه قضائیه، کارگروه تعیین مصادیق جنایی و یا شورای عالی امنیت ملی کشور فیلتر می شوند، اینترنت و … وضعیت بدتر می شود و همچنین دولت و وزارت ارتباطات از اختیارات و رای کافی برای رفع محدودیت ها برخوردار نیستند و این سوال پیش می آید که چرا روسای جمهور در شعارهای انتخاباتی خود وعده اینترنت رایگان و توسعه فضای مجازی را می دهند؟ و البته شاید مهمترین سوال این باشد که چرا علیرغم وجود شورای عالی فضای مجازی، اختیارات تصفیه تنها به این شورا تفویض شده است تا پیگیری ها و تکالیف برای صدور آن راحتتر انجام شود؟ مهمتر از آن، کلید اصلاحات تصفیه و تصفیه در نهایت در دست کدام نهاد و شورا است؟

27215

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *