امیر مسعود سهیلی کارگردان فیلم مستند «باران سیاه در چشمان من» شرکت کننده در بخش مسابقه کوتاه هجدهمین جشنواره فیلم مستند حقیقت سینمای ایران در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر رابو؛ وی درباره داستان این فیلم گفت: وقایع فیلم «باران سیاه در چشمان من» حول محور پدر شاعری سوری می گذرد که از بین پنج فرزندش چهار دختر نابینا دارد و سعی می کند جنگ را از فرزندان نابینا پنهان کند. او همه وقایع جنگ اعم از صدای تفنگ، توپ و هر چیز دیگری را به گونه ای متفاوت از دخترانش توصیف و بازگو می کند.
وی درباره فیلمبرداری این مستند گفت: این فیلم در زمان جنگ در سوریه فیلمبرداری شده است. از سال 2011 که بهار عربی اتفاق افتاد و سوریه درگیر جنگ داخلی شد تا امروز این کشور کم و بیش درگیر این جنگ بوده است و زمانی که برای فیلمبرداری مستند «باران سیاه در» به سوریه رفتیم. چشم من» این کشور در برخی مناطق دچار درگیری های داخلی بود که شرایط را برای ما سخت کرده بود.
این کارگردان مستند ادامه داد: قبل از ساخت «باران سیاه در چشمانم» تجربه ساخت فیلم در افغانستان قبل از حکومت طالبان را داشتم و حتی در آن زمان هم این کشور شرایط آسانی برای ساخت فیلم نداشت، اما در سوریه علاوه بر آن، علاوه بر جنگ، مشکلات زبانی نیز بر پیچیدگی این مشکل می افزاید و درصد بالایی از رویدادهای غیرمنتظره در این مدل تجاری وجود دارد. باید گفت با وجود همه این مشکلات تیم بسیار خوبی داشتیم و توانستیم به سرعت ارتباط خوبی با یکدیگر برقرار کنیم و به صورت خانوادگی روی این پروژه کار کنیم.
کارگردان «جشم آبی» درباره انتخاب این موضوع گفت: برادرم امیر اطهر سهیلی در حین تحقیق درباره پروژه دیگری با موضوع این مستند آشنا شده بود و پس از حدود دو سال آشنایی با موضوع، فیلمبرداری آن را آغاز کردیم. در این دو سال شرایط جنگ و سن بچه های موضوع نیز تغییر کرد. البته کار با کودکان در هر سنی متفاوت است و سختی های خاص خود را دارد، اما ما بلافاصله شرایط را تحلیل کردیم و توانستیم سناریو را دوباره با توجه به شرایط جدید تغییر دهیم.
السهیلی در پاسخ به این سوال که چه تغییراتی در متن جدید رخ داده است، گفت: بزرگترین تفاوتی که در این زمان رخ داد این است که بچه ها به سنی رسیدند که نمی توانستند جنگ را آنطور که پدرشان برایشان تعریف می کرد قبول کنند. حتی آن موقع هم پدر نمی خواست حقیقت را به آنها بگوید. این بهانه ای شد تا فیلم ما داستانی متفاوت داشته باشد.
کارگردان «فیلمرگ» در بخشی دیگر از صحبت های خود درباره حضور «باران سیاه در چشمان من» در جشنواره های خارجی و واکنش مخاطبان به این مستند خاطرنشان کرد: «باران سیاه در چشمان من» در جشنواره های خارجی به خوبی دیده شد. و راه های مختلفی برای انجام این کار وجود دارد و این فیلم در حال حاضر در جشنواره بارسلونا وجود دارد که با واکنش های متفاوتی از سوی تماشاگران مواجه شد. مخاطبان این جشنواره بیشتر افراد دارای معلولیت و خانواده های آنها هستند و حتی تعدادی از مخاطبان نابینا نیز حضور داشتند. برای من بسیار جالب است که فیلم را با این مخاطبان اسپانیایی تماشا کنم که با مضامین فیلم درگیری های مشابهی دارند، اما در زمینه های جغرافیایی متفاوت.
وی در پایان تاکید کرد: معلولیت به تنهایی چالش های زیادی دارد اما معلولیت در زمان جنگ همه چیز را سخت و پیچیده می کند. ارتباطی که در بارسلون بین تماشاگر و فیلم دیدم بسیار تعاملی تر از اتفاقات دیگر بود، به طوری که مخاطب بخشی از درد موضوع و بخشی را که تجربه نکرده بود را درک می کرد که برایشان دردناک بود. در مجموع مخاطبان جشنواره های مختلف ارتباط خوبی با این مستند داشتند.
انتهای پیام/