یحیی آل اسحاق وزیر اسبق بازرگانی در گفت و گو با «رابو» درباره علل مشکلات کنونی کشور گفت: مشکل و محور مشکل در کشور ما اقتصاد است و به آن اشاره کرده ایم. برای مدت طولانی در گفتگوهای رسمی، در برنامه ها و در بیان سیاست ها، جایی که مشکل اساسی مطرح شد و حتی اولویت سیستم بود. در دولت قبل آقای رئیسی خیلی روی این نکته تاکید داشتند و امروز می بینیم که آقای پزشکیان هم بارها بر این نکته تاکید کردند.»
این فعال سیاسی اصولگرا اذعان داشت: مشکلات معیشتی مردم باید سریعا حل شود زیرا تاخیر در این بخش منجر به تلفات جانی بیشتر می شود.
وی افزود: البته این یک نکته معتبر است چرا که اقتصاد مشکل اساسی کشور و مردم آن است و به محض رفع مشکلات این بخش آثار آن در همه بخشهای دولتی ظاهر میشود. اقتصاد کشور در 45 سال گذشته شاهد موفقیت ها و شکست هایی بوده است که نتیجه آن وضعیت فعلی بوده که مناسب نیست. از این منظر علیرغم تلاشهای صورت گرفته، آنطور که باید از فرصتها استفاده نکردیم و با چالشهای چندوجهی زیادی مواجه شدیم. جالب است که بین عناصر مختلف در رابطه با بحران همسویی وجود دارد.»
رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران گفت: در حال حاضر در اقتصاد با دو نوع مشکل مواجه هستیم، مجموعه ای از مشکلات عاجل که باید در کوتاه مدت به آنها پاسخ داده شود و مجموعه ای از مشکلات اساسی مانند صندوق های بازنشستگی، ناهماهنگی در نظام بانکی و نظام مالی، انرژی، سهم ایران در تجارت جهانی، تورم، بیکاری و… را ذکر کرده اند، اما من آنها را مصداق می دانم زیرا اگر عمیق تر شویم و به نوع روابط نگاه کنیم. روابط ساختار حاکم بر اقتصاد، متوجه خواهیم شد که با ساختاری «ناهماهنگ» مواجه هستیم که تولید و محصول آن «ناهماهنگی» است.
رئیس فعلی اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق ضمن اشاره به تورم به عنوان یک مشکل اساسی، تصریح کرد: این مشکل نیز محصول ناهماهنگی های بودجه ای است که به صورت کسری بودجه در سند مالی ظاهر می شود. وی در این خصوص افزود: دولت از کسری بودجه رنج میبرد زیرا نمیتواند هزینههای خود را کاهش دهد و درآمدهایش کفاف آن را نمیدهد. در نتیجه باید درآمد خود را افزایش دهد که یا از طریق فروش نفت بیشتر یا افزایش مالیات خواهد بود، در غیر این صورت باید وام بگیرد یا نرخ ارز و راهکارهای مشابه را افزایش دهد.
اسحاق در خصوص دولت چهاردهم گفت: از آنجایی که مشکلات موجود ریشه در روابط ساختاری اقتصاد دارد، ابعاد آن بیش از آن است که دولت به تنهایی بتواند چنین تحولی را ایجاد کند. در عین حال چون دولت ها سیاسی هستند به این گونه مسائل با عینک سیاسی نگاه می کنند. از آنجایی که این تحولات ممکن است پرهزینه باشد، نه دولت و نه جناح سیاسی حاضر به اجرای آن نیستند.»
وزیر اسبق بازرگانی حل این مناقشه سیستماتیک را مستلزم اجماع عمومی در نهادهای تصمیم گیری جمهوری اسلامی دانست که باید این مشکل را جدی بگیرند.
وی افزود: راه حل این است که دولت تاوان این توسعه را بپردازد، دولتی که تنها به دنبال دستاوردهای خود و حزبش نیست و اصلاحات ریشه ای را بر راه حل های جزئی ترجیح می دهد و از آنجایی که اعتراضات روز به روز تشدید می شود، طولانی تر می شود. تحول مورد بحث به تعویق می افتد، هزینه های تحمیل شده به کشور بیشتر می شود.» راه حل های کوتاه مدت راه حل نیست، زیرا آنها نیز مانند 13 دولت مجبور هستند حقوق کارمندان را تنها 20 درصد و حقوق بگیران را با همان میزان افزایش دهند. میزان تورم بیش از 40 درصد واضح است که این اقدام فشارهای معیشتی بر مردم را دو چندان می کند.
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: شعار «وحدت ملی» از سوی دولت چهاردهم به نظر من گام مبارکی است، زیرا اولین قدم بسیج نیروهای کشور برای حل این مشکل اساسی، وحدت و اتحاد در سطح ملی است. سطوح تصمیم گیری و تصمیم گیری. این اولین قدمی است که قوه مجریه برداشته است، اما کیفیت هر دولتی در عملکرد آن است نه در وعده هایی که می دهد. آقای مدزیکیان امروز متوجه شده است که با انتخاب دولت چه فشارهای مردمی را تحمل خواهد کرد و طبیعی است که اگر نتواند با این فشارها مقابله کند، نمی تواند کشور را به سمت حل مشکلات اساسی هدایت کند. “
وی تصریح کرد: بدون اقدامات اساسی، هدر رفت انرژی، نیروی انسانی و منابع ادامه خواهد داشت و هر بار دامنه آن گسترش می یابد.
اسحاق به اهمیت سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی در پیشبرد اقدامات تحول آفرین اشاره کرد و ادامه داد: البته موانع زیادی بر سر راه وجود دارد. ما هنوز هم می بینیم که در طول چهار دهه گذشته، بین برخی از دوستان ما از جناح های مختلف، بحث لفظی و گاه نظری ادامه دارد و هنوز واژگان مشترکی نداریم. به عنوان مثال، تعریف منافع ملی، عدالت اجتماعی یا توسعه یکسان نیست. بنابراین علیرغم اقدامات مثبتی که در چند ماه گذشته انجام شد، هنوز تا رسیدن به توافق مورد نظر راه زیادی در پیش داریم.
این وزیر سابق در خصوص چالش های فوری دولت چهاردهم تاکید کرد: مسائل معیشتی مردم مهم ترین مسائل و چالش های اساسی ماست که باید به زودی به مشکلات مردم و اشتغال جوانان پاسخ داده شود مردم باید هر چه زودتر از شر فقر خلاص شوند و یا حداقل باید مشکلاتشان کاهش یابد مربوط به آموزش، بهداشت، مسکن و غذا برای مردم است، وی افزود: «شرایط فعلی به صلاح نیست»، گفت: انتظار می رود دولت محترم حداقل بخشی از مشکلات روزمره خود را حل کند. در اسرع وقت.”
223223
khabaronline به نقل از رابو