به گزارش -، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای بسیاری از ایرانیان ترسناک بود. اینکه چگونه حضور او در کاخ سفید می تواند شرایط را برای کشورمان سخت تر کند، ناشناخته مانده است. اگرچه گفته می شود ترامپ امسال با ترامپ دوره قبل تفاوت زیادی دارد اما خاطره خوبی در ذهن ایرانی ها باقی نمانده است تا بتوانند ذهنیت خود را نسبت به این حضور تغییر دهند.
تحریمها و خروج از برنامه جامع اقدام مشترک بزرگترین ضربهای بود که او میتوانست به ایران وارد کند و اکنون این سوال مطرح میشود: ایران در برابر او چه باید بکند؟ سیاست های دولت چهاردهم در قبال دولت جدید آمریکا چگونه خواهد بود؟
این سوالات را از صادق زیبا کلام پرسیدیم. وی معتقد است: پزشکیان باید برای آینده ایران فداکاری بزرگ و تاریخی کنند. این همان کاری است که مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال 67 انجام داد و جنگ را تمام کرد. آقایان پزشکیان هم باید این فداکاری را بدهند و به دشمنی پایان دهند. صرف نظر از اینکه آقای ترامپ در ماه های آینده چه سیاست هایی را پیش می برد.
البته زیباکلام ادعایی هم مطرح میکند که میتواند محل بحث و جدل باشد.
مشروح گفتگوی خبرگزاری رابو با صادق زیباکلام را بخوانید.
********
*آقای زیباکلام! مهم ترین سوالی که در حال حاضر همه در مورد دولت آقای میجیکیان می پرسند این است که در دوره ترامپ می خواهند با آمریکا چه کنند؟ پاسخ شما چیست؟
46 سال است که پزشکیان، دکتر عراقچیها و دکتر ظریف همیشه گفتهاند که برای ما فرقی نمیکند که دموکراتها یا جمهوریخواهان در آمریکا صاحب مقام شوند. دموکرات ها یا جمهوری خواهان در کاخ سفید؟ آقای جو بایدن در کاخ سفید است یا آقای ترامپ؟
این را بارها از مقامات ارشد جمهوری اسلامی شنیده ایم که فرقی نمی کند چه کسی برای کار به آمریکا بیاید. چون آمریکا دشمن ماست و دشمن انقلاب اسلامی است و دشمن جمهوری اسلامی است و دشمن مردم ایران است پس فرقی نمیکند آمریکایی به کدام آمریکایی یا کدام حزب. رئیس جمهور تعلق دارد اما واقعیت این نیست.
منظورم این است که تصور شما متفاوت است.
بله، نه آمریکا بود که با جمهوری اسلامی ایران دشمنی کرد و نه آمریکا بود که از فردای پیروزی انقلاب اسلامی با انقلاب اسلامی ایران و با جمهوری اسلامی ایران دشمنی کرد. ما انقلابی بودیم که از فردای انقلاب اسلامی، آمریکاستیزی را به گفتمان اصلی انقلاب اسلامی تبدیل کردیم.
آمریکایی ها جمهوری اسلامی را به رسمیت شناختند اما ما به دلایل مختلف از جمله رقابت مارکسیست ها و اسلام گرایان رادیکال با آمریکایی ها دشمنی داشتیم. اسلام گرایان رادیکال این کار را کردند تا نشان دهند که مارکسیست ها حرفی برای گفتن ندارند و وقتی صحبت از آمریکا می شود، اسلام گرایان مدرن و انقلابی بسیار انقلابی تر از مارکسیست ها هستند.
اگر مارکسیست ها شعار مبارزه با آمریکا را بدهند، سفارت آمریکا را اشغال کرده و آمریکایی ها را در برابر مردم جهان به زانو در می آوریم. ما از این به بعد به دلایل خودمان و مسائل داخلی دنبال آمریکاستیزی رفتیم.
هدف انقلاب حاکمیت قانون، انتخابات آزاد و… بود، نه آمریکا ستیزی
هیچ کدام از اینها هدف و آرمان انقلاب اسلامی نبود. کافی است به آرشیو و اسناد گسترده انقلاب اسلامی نگاهی بیندازید و خطبه های امام و مصاحبه با روحانیون و غیر روحانیون در دوران انقلاب را ببینید. ببینیم واقعا چرا انقلاب شد؟
مبارزه با حکومت محمدرضا پهلوی چگونه بود؟ آیا این برای آمریکا ستیزی بود؟ یا برای حاکمیت قانون، عدم حضور زندانیان سیاسی، انتخابات آزاد و آزادی مطبوعات. اینها اهداف انقلاب اسلامی بود نه دشمنی با آمریکا.
اما اکنون 46 سال است که این دشمنی ادامه دارد و منافع ملی ایران ضربه خورده است. البته وقتی گفتیم مرگ بر آمریکا و میگوییم میخواهیم آمریکا را بشکنیم، طبیعی است که آنها هم دست به کار نشوند. آمریکا نیز به اقداماتی که ما علیه این کشور انجام می دادیم واکنش نشان می داد.
پزشکیان در موقعیت تعیین کننده هستند و تاریخ درباره او قضاوت خواهد کرد
*دکتر باید چه کار کند؟
به نظر من پزشکیان اکنون در شرایط بسیار حساسی هستند. تاریخ در مورد آنها قضاوت خواهد کرد که آیا می خواهند به این خصومت ادامه دهند یا نه. در این 46 سال شاهد بودیم که هر چه جریانات سیاسی معتدلتر، معتدلتر و واقعبینتر میخواستند از این خصومت ایران و آمریکا بکاهند، تندروها و رادیکالهای داخل کشور بیشتر علیه آنها قیام کردند. اجازه داده شده و کار داده نشده است. اولین قدم برای جلوگیری از آمریکاستیزی در زمان جنگ و در دوران ریاست جمهوری مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی بود.
آقای دکتر عطاالله مهاجرانی که الان بیش از هرکسی ضد آمریکایی است، می خواست وارد عمل شود و بگوید آمریکا دشمن ما نیست و دشمنی را کم کنید. دیدیم که چگونه حرکتش متوقف شد و چه کاری می خواست انجام دهد.
همه ما به یاد داریم در دوره آقای خاتمی چقدر به آقای خاتمی فشار می آمد که مبادا به سمت آرامش حرکت کند و بحث گفتگوی تمدن ها جدی شود. در دوره آقای احمدی نژاد، او دارای احساسات ضد آمریکایی بود. در دوره آقای روحانی، ما شاهد این بودیم که چقدر به او فشار می آمد، تا جایی که وقتی به نیویورک رفت، از اوباما هم استقبال نکردیم کشور در گفتگوی تلفنی خود با اوباما. این دشمنی ادامه یافت.
بسیاری از مقامات نمی خواهند خصومت با آمریکا ادامه یابد
اگر فکر می کنید که آمریکا ستیزی و دشمنی با این کشور به نفع ایران است، اشکالی ندارد که این سیاست 46 سال است که ادامه پیدا کرده است. اما من مطمئن هستم که بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی واقعاً نمی خواهند دشمنی با آمریکا ادامه یابد. زیرا آنها متوجه بهای سنگینی هستند که ما برای این دشمنی می پردازیم. اما هیچ یک از آنها جرأت نمی کنند بگویند که این خصومت باید پایان یابد.
در عوض می گویند ما دشمنی را شروع نکردیم و برایمان مهم نیست که چه کسی در آمریکا رئیس جمهور شد. اینها حرف هایی است که دکتر می گوید. می گوید برای آمدن آقای ترامپ آماده و برنامه ریزی کردیم.
می خواهم یکی از آنها بپرسد: چه برنامه هایی در نظر گرفته اید؟ آیا برای آب، گندم، بنزین، گاز و غیره برنامه ریزی کرده اید؟ اساساً چه چیزی را می توان برنامه ریزی کرد؟ به نظر من آقای پزشکیان باید برای نجات کشور تصمیم تاریخی بگیرند و خودشان را فدای آینده انقلاب کنند. واقعاً به این دشمن پایان دهید.
اگر آمریکایی بودم به ترامپ رای نمی دادم
*به نظر شما آقای مدزیکیان این کار را می کند؟
ببینید چیزی که من از دکتر مزکیان شنیدم این است که بحث بنزین، نفت، آب، برق، گاز و گرانی را مطرح کردند، اما قطعاً آقای مزکیان نمی تواند ریشه همه این مشکلات و بدبختی ها را در این چپ نادیده بگیرد. جناح مبارزه ایدئولوژیک که میراث مارکسیست ها و کمونیست ها در جریان انقلاب است. اما من معتقدم که بزرگترین خدمتی که آقای مدیچیان می تواند به ایران و نسل های آینده ارائه کند، پایان دادن به دشمنی با آمریکاست.
ما نمی توانیم به مردم آمریکا دروغ بگوییم. میلیون ها آمریکایی به آقای ترامپ رای دادند. من چندین بار به خودم گفته ام که ترامپ نژادپرست و زن ستیز است و در عین حال اضافه کردم که به تصمیم مردم آمریکا احترام می گذارم. حتی اگر آمریکایی بودم به او رای نمی دادم. این کمترین انتظاری است که مردم آمریکا از آقای او دارند. پزشکیان عزیز، شما باید به انتخاب مردم آمریکا احترام بگذارید. درست است که شما با دیدگاه های سیاسی دونالد ترامپ موافق نیستید، اما ما باید به این انتخاب احترام بگذاریم.
من خیلی درک می کنم که آقای مزیکیان نمی توانند سفارت آمریکا را در خیابان طالقانی باز کنند، اما می توانند مقداری یخ بشکنند. آنها می توانند بگویند من به مردم آمریکا تبریک می گویم. شکستن این تابو باید از یک جایی شروع شود.
* در این چند روز که تعداد زیادی از سیاستمداران از احتمال خروج از خصومت با آمریکا در دوره جدید صحبت کردند، از تغییرات آقای ترامپ صحبت کردند. آیا واقعا ترامپ نسبت به ترامپ 4 سال پیش تغییر کرده است تا بتوانیم در مورد پایان دادن به خصومت ها صحبت کنیم؟
ترامپ اکنون در مقایسه با ترامپ 4 سال پیش چقدر متفاوت است، وزرای او چه کسانی خواهند بود، یا او می خواهد این رابطه دنج با نتانیاهو تا چه زمانی ادامه داشته باشد و آیا عزم و اصراری را که بارها گفته است برای جلوگیری از ایران هسته ای خواهد داشت؟ شکار هنوز وجود دارد و تمام مشکلاتی که قرار است در آینده رخ دهد.
نظر من این است که آقای پزشکیان باید برای آینده ایران فداکاری بزرگ و تاریخی کند. این همان کاری است که مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال 67 انجام داد و جنگ را تمام کرد. آقایان پزشکیان هم باید این فداکاری را بدهند و به دشمنی پایان دهند. فارغ از اینکه آقای ترامپ در ماه های آینده چه سیاست هایی را دنبال می کند.
2727
