پدر فاطمه در باغ تابستانی اقدسیه باغبانی می کرد. پس از ازدواج ناصرالدین شاه با او در اواخر عمر، نام او به باغبانباشی و اندکی بعد به خانومباشی تغییر یافت. خانم باشی با آمنه اغداس زندگی می کرد و تربیت او را به او سپرد. آمنه اغداس نیز از این فرصت استفاده کرد و شاه را به کاخ خود جذب کرد و خود را در حوزه توجه سلطان نگه داشت.
پس از مرگ امینه اقدس، شاه توجه بیشتری به دختر باغبانباشی داشت. خانم باشی کم کم به مقام والایی دست یافت و مورد غبطه زنان دیگر قرار گرفت. از این رو برای رهایی از چشم شاه از او خواستند لقب فروغ سلطانی را بخواهد که شاه پس از مرگ جیران به کسی اعطا نکرد. او هم چندین بار درخواست داد اما قبول نشد.
او دو بار از ناصرالدین شاه باردار شد که هر دو به سقط جنین ختم شد.
این بی تفاوتی باعث شد خانم باشی به عشق شاه بی علاقه باشد و مدام از او دوری کند. شاید به همین دلیل ناصرالدین شاه خواهرش ماه رخسار را دوست داشت که با خواهرش در داخل کشور زندگی می کرد.
و البته به قول تاج السلطنه همین شاهرخسار بود که در دوازده سالگی عاشق ناصرالدین شاه شد و به شاه ابراز محبت کرد. این همان چیزی بود که شاه را به او علاقه مند کرد. خانم باشی که علاقه ای به این رابطه نداشت، تمام تلاش خود را کرد که شاه را از خود دور کند، اما شاه نزد مشاور امین السلطان شفاعت کرد تا خانم باشی را خشنود کند. سرانجام خانم باشی با ازدواج ماه رخسار و نصرالدین شاه موافقت کرد، مشروط بر اینکه شاه خانه دیگری برای ماه رخسار در خارج از حرمسرا آماده کند.
زن سمت راست تصویر باغبان باشی است که به خاطر شغل پدرش این لقب را به او داده اند.
باغبانی جلوی درب آشپزخانه عکس گرفته شده توسط خود ناصرالدین شاه
بعد از ناصرالدین شاه
پس از مرگ ناصرالدین شاه، در دوره مظفرالدین شاه، همه زنان حرمسرای ناصری سرنوشتی یافتند. مدتی بعد به فرمان مظفرالدین شاه، فاطمه سلطان خانم باشی با قهرمان خان امیراخور، ولیعهد محمدعلی میرزا ازدواج کرد. حاصل این ازدواج سه پسر به نام های امیر غلام حسین خان، احمد خان و علی خان و دو دختر بود که نام خانوادگی آن ها برای خانم باشی حاجیبی است. او همسرش را در اواسط سی سالگی از دست داد و اندکی بعد با رضاخان بصیرالدوله هروی مشاور خصوصی احمدشاه ازدواج کرد و صاحب دختری به نام افسرالملوک شد.
خانم باشی در اواخر عمر در کوچه ای به نام الشیروانی در میدان اجتماع (شهدای کنونی) زندگی می کرد. وی در سال 1336 هجری قمری درگذشت. خانواده شاهقلی از فرزندان خانم باشی هستند.
khabaronline به نقل از رابو