خبرگزاری رابو – سعیده اسعدیان: این شهر که در 100 کیلومتری جنوب شهر شیراز قرار دارد، یکی از جذابترین و کمشناختهترین شهرهای توریستی ایران است، شهری که تاکنون کاوشهای باستانشناسی زیادی در آن انجام شده، اما هنوز مشخص نیست.
این شهر یکی از اولین شهرهای ایران باستان و پایتخت ساسانیان است و به دلیل ساختار مدور خود به عنوان اولین شهر مدور در کشور شناخته می شود رونق ساخت و ساز در زمان حکومت هخامنشیان بود و پس از آن با به قدرت رسیدن اردشیر بابکان، آخرین پادشاه اشکانی شهر را بازسازی کرد و با گسترش آن و ساخت بناهای جدید آن را بازسازی کرد.
نقاشی های 1700 ساله در شهر گور
محمد ثابت اوقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، دوم مهرماه سال جاری از کشف تابلوهایی با قدمت بیش از 1700 سال (اوایل قرن سوم میلادی) در گورستان خبر داد. از شهر غور فیروزآباد، جسد تابوت ساسانی در جریان ساماندهی سنگر تدفین شهر غور کشف شد.
صورت های این تابلوها که با استفاده از رنگدانه های معدنی روی بستری از گچ اجرا شده اند به صورت نیم رخ و سه چهارم اضلاع نقاشی شده اند.
وی گفت: در قسمت شمال غربی مناره غورشهر اتاقی به ابعاد حدود 8.50 در 9 متر با دیوارهای خاکی گچ بری شده از داخل وجود دارد و در دیوار شرقی این اتاق یک نقاشی دیواری به ابعاد 60 x 60 متر قرار دارد. 90 سانتی متر) و مقایسه آن با مورد مشابه در کاخ اردشیر و نیز نوع رنگ و سبک، بخشی از زندگی یا آداب و رسوم برخی از خانواده های اصیل و امپراتوری ساسانی را روایت می کند. “او انجام می دهد.”
از سمت راست این تابلو می توانید چهره مرد جوانی را مشاهده کنید که به دلیل از بین رفتن نیمی از پیکر و قسمت پایین بدن، وضعیت او تار شده است.
در سمت چپ این الگو و چسبانده شده به آن، یک فیگور زنانه به سبک الگوی پهلو با تغییر رنگ لباس و در زمینه قرمز با چیزی شبیه گوسفند روی دستانش اجرا شده است. این نقش در داخل یک قاب مستطیل شکل با زمینه سبز روشن قرار دارد و در سمت چپ آن مربع دیگری به فاصله 5 سانتی متر و دقیقاً موازی قاب کناری قرار دارد که دو نقش انسانی با زمینه صورتی کشیده شده است که دقیقاً همانند نقاشی های سمت راست
همکاری با موسسه آزمایشگاهی در توکیو و دانشگاه اوربینو در ایتالیا حاصل نشد
علیرضا عسگری شاوردی مدیر سابق پایگاه گور در جمع خبرنگاران گفت: در دوره ای که مدیر بودم تمام تلاشم این بود که میدان و قلمرو شهر گور را در سطح ملی و بین المللی و ستاد آن تثبیت کنم. در آن میدان و قلمرو رکورد جهانی شد.
وی افزود: از یک طرف به دلیل اهمیت نقاشی های به دست آمده در شهر جور، آنالیز، آزمایش و فتوگرامتری آنها را تکمیل کردیم و با یک موسسه آزمایشگاهی در توکیو و دانشگاه اوربینو ایتالیا برنامه داشتیم. که در آن تصمیم گرفته شد که محوطه تابلوها را به سایت تبدیل کنیم و تابلوها را تبلیغ کنیم که متاسفانه با وجود امضای تفاهم نامه این امر محقق نشد.
چاوردی تصریح کرد: مسیر گردشگری یک کیلومتری شهر گور را شناسایی و زیرساخت های آن را ایجاد کرده ایم اما قسمت مرکزی به دلیل وجود آثار و آنچه نیاز به کاوش و بررسی دارد اقدامات دیگری را می طلبید. در آن زمان پژوهشگاه میراث فرهنگی اصلاً (سال 1400 یا 1401) برای ادامه تحقیقات با ما همکاری نکرد و حتی به درخواست ما برای انجام تحقیقات ژئوفیزیک پاسخی نداد.
تمامی زمین های اداره کاوش در شهر گور خریداری شد
اما افشین ابراهیمی، معاون میراث فرهنگی استان فارس که مدتی مدیریت پایگاه های جهانی را نیز بر عهده داشت و در سال 1385 مدیر پایگاه شهر گور بود، درباره کاوش های باستانی این شهر و شرایط نگهداری این تابلوها:
در شهر جور سنگر قبری وجود دارد که خانم لیلی نیاکان در سال 1363 حفر کردند و سپس برای حفاظت از نقاشی های این جور به پژوهشکده نامه فرستادند تا تیم حفاظت به منطقه بروند.
وی افزود: من جزو این گروه 4-5 نفره بودم که در سال 85 به سایت رفتیم و تابلوها را ذخیره و نصب کردم. دو هفته آنجا مستقر بودیم. این مقبره ها شامل دو تابوت و نقاشی روی زمین شامل یک تابلوی هندسی و تصاویری از این نقاشی ها بر روی اجساد است. سال بعد، 1986، من رئیس جمهور گور شدم. تمام زمین های شهر جور در اختیار مردم است و دارای نقشه و اسناد می باشد. تنها کاری که می توانم انجام دهم خرید بخش اکسپلورر است.
الهاشمی تایید کرد: در واقع زمین تابلو و مقبره به خاطر میراث فرهنگی خریداری و خریداری شد. مرحله بعدی قرار دادن سقف محافظ بر روی این قبرها بود که در زمان خود کار مهمی به شمار می رفت و همین مرحله تا کنون از آثار محافظت کرده است.
وی ادامه داد: علاوه بر پاکسازی، حفاظت و نصب پنل های قبلی، پنل های دیگری نیز پیدا شد که آنها را مستحکم و نصب کردیم و اطراف سنگر را کاه گذاشتیم تا ریزش نکند. مرحله بعدی ساماندهی این است که قرار است سقف فلزی به روز شود و حفاظ شفاف در اطراف سنگر قرار گیرد (البته نه لزوما حفاظ شیشه ای). یک محافظ شیشه ای در اطراف پانل ها قرار داده شده و با ارتفاع بیشتر سقف مدرن و جذاب می شود.
قسمت کوچکی از کف آن با چوب پوشانده شده تا محققین در کارها تکان نخورند البته همه این اقدامات یک ایده است که باید به یک طرح تبدیل شود، به شورای فنی استان و وزارتخانه برود. در صورت تایید اجرا شود.
حفاری ها در شهر جور از سال 1984 میلادی متوقف شده است
هاشمی با اشاره به اینکه متأسفانه از سال 84 تاکنون هیچ کاوشی در گور انجام نشده است، گفت: منطقه محدودی از نظر ژئوفیزیک بررسی شده اما کاوش نشده است. تاج و تخت شهر گور که بانو نیاکان فکر می کند آتشکده یا محل عبادت یا تخت است، بسیار چشمگیر است اما وضعیت خوبی ندارد. سنگ ها پراکنده هستند و نیاز به کاوش و سازماندهی برای یافتن شأن واقعی خود دارند.
وی تاکید کرد: پس از بازدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مقرر شد طرحی برای ادامه کاوش باستان شناسی تهیه شود و پس از تایید پژوهشکده، کار با استحکام پژوهشگاه در خارج آغاز شود.
راه اندازی وب سایت موزه در Jor
در همین حال محمد ثابت اوقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در خصوص شهرستان جور می گوید: اولین و آخرین کاوش های باستان شناسی در سال 1363 بود که پس از آن به این کار پرداخته نشد و سال ها هیچ کاوشی انجام نشد. پس از سفر آقای صالحی العامری به جور، در گام اول مرمت این آثار در دستور کار قرار گرفت. مرحله اول مرمت تابلوها، مقبره ها و کف آنها را انجام دادیم. سازه ای برای این اثر آماده شده تا به سایت موزه تبدیل شود تا گردشگران بتوانند از این اثر دیدن کنند.
وی افزود:از آنجایی که در اینجا آتشکده وجود دارد، وزیر دستور داد تا کاوش باستان شناسی آتشکده گور با مشارکت پژوهشگاه میراث فرهنگی و امور پایه آغاز شود. وزیر بر لزوم انجام کاوش های باستان شناسی در شهرستان جور تاکید کرد.
حالت های ثابت اقلیدس: مشکل دیگر غور مسئله راه دسترسی است. در حال انجام مطالعه ای برای ایجاد دسترسی ایمن به مرکز شهر گور از شهرستان فیروزآباد هستیم. یک سرک دسترسی اولیه وجود دارد اما تصمیم گرفتیم ابتدا مطالعات اولیه را انجام دهیم تا بتوانیم مسیر را بهبود بخشیم تا یک مسیر امن و استاندارد به غور ایجاد کنیم.
انتهای پیام/