علم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/«روضه های خانگی» به قدمت بیش از یک قرن تا «نخل گردانی» ۹۰۰ ساله
اخبار اخبار فرهنگی

علم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/«روضه های خانگی» به قدمت بیش از یک قرن تا «نخل گردانی» ۹۰۰ ساله

تبلیغات بنری


اخبار زنده اصفهان – فاطمه کازرونی: یکی دو روز مانده به محرم الحرام، اصفهانی‌ها کوچه‌های شهر را سیاه پوش می‌کنند، نیمی از جهان عزادار حسینی هستند و کاروان‌های عزاداری در شهر نوایی یا حسینی پرسه می‌زنند.

در برخی از شهرهای استان اصفهان عزاداری از چند روز قبل از محرم با برگزاری مراسم خاصی مانند چاوشی خانی برای اعلام ماه عزای سرور و سالار شهیدان آغاز می شود و این نمایش ارادت به امام مظلوم شیعیان به طرق مختلف ادامه دارد تا اینکه پایان ماه صفر

اصفهان در زمان صفویه به دلیل تمرکز فرهنگ و مذهب و وجود علمای فرهیخته در این شهر که منجر به تمرکز علمای بزرگ شیعه و تشکیل حوزه علمیه در آن شد، به عنوان پایتخت کشور انتخاب شد. همچنین بناهای مهم مذهبی مانند مساجد و حوزه های علمیه و علمای معروفی چون المجلسی بایدر، علامه مجلسی و شیخ البهایی، آقای حسن مدرس و آقایان. حسین بروجردی و حوزه علمیه آن همچنان یکی از مهم ترین مراکز حوزوی است. در ایران شاید به همین دلیل است که اصفهان قرن هاست که وجود داشته و عظمت ایران و جهان را در حافظه تاریخی خود حمل می کند.

یکی از سنت های نصف جهان در برپایی سنت های دینی، برگزاری مراسم بزرگداشت اهل بیت علیهم السلام و امام حسین علیه السلام در طول سال به صورت مناجات در منزل است که حاکی از اهمیت زنده نگه داشتن فرهنگ حسینی در طول سال است و نه فقط وجود روزهای خاص در بین مردم اصفهان. فرهنگی که چند سالی است در سراسر کشور مورد تاکید قرار گرفته است، در اصفهان به قدری قدیمی است که برخی از مساجد محلی اصفهان از جمله بنکدار، حاجی زرگرباشی و شمس آبادی بیش از 100 سال قدمت دارند. بی جهت نیست که اصفهان به خاطر فرهنگ، تاریخ، هنر و نیمی از جهان در کشور و جهان شهرت دارد، به دلیل تعداد آثار تاریخی که رتبه اول را در کشور دارند، قرن هاست که اصفهان این آثار را حفظ کرده است چهره بلایای طبیعی و جنگ‌ها دوران هنر و هنر در این شهر تنها از جنبه‌های تزئینی محدود نمی‌شود، حداد جنبه‌ی تحقیق و پژوهش را حفظ کرده و در همه‌ی جنبه‌های کار از اندیشه‌ورزی عمیق نشأت می‌گیرد. زندگی

قرن ها اندیشه و روشنگری و بصیرت به سیمای آهنگر و عزادار اصفهان

همان گونه که اصفهان مهد هنر تئاتر طنز بود، در عرصه تعزیه نیز آوازه ی زیادی دارد که در روزگار ظالم و سوگواری و روشنگری، بهترین راه برای بیان حقیقت بود امام حسین (علیه السلام) در اصفهان، حتی در تاریک ترین اعصار، تعطیل نشد، چه به صورت ضریح زیرزمینی که برای این منظور ساخته شده بود و چه به شکل ت. ضیه در واقع برخلاف آنچه در روزهای اخیر با برخی اظهارات نادرست در مورد مردم اصفهان رخ داد، تفکر، روشنگری و بصیرت در تاریخ اصفهان حک شده است.

سنت تعزیه در کنار مراسم معمول عزاداری در اکثر شهرهای اصفهان جایگاه ویژه ای دارد. همانطور که قبلا ذکر شد، این آیین نمایشی همچنان در این استان از جایگاه ویژه ای برخوردار است، به طوری که تعزیه های اصفهان، خمینی شهر، نجف آباد و کاشان نیز به ثبت ملی رسید. نکته جالب این است که در اصفهان لوازم و وسایل مورد نیاز برای خواندن دعا اغلب از کمک های مردمی تهیه می شود.

کمی تحقیق نشان می دهد که اصفهان از اولین شهرهایی بوده که بر سلامت حضرت علی (ع) شهادت داده است، برخلاف سخنان مضحکی که در ماجرای روزه اربعین و اصرار بر این موضوع بر اساس شواهد تاریخی گفته شده است. مستند و معلوم است که پس از تشیع اهالی اصفهان به دست عالمی به نام صاحب بن عباد، این شهر تبدیل شد. همیشه مهد علما، علما و هنرمندان بوده است.

وفاداری مردم اصفهان به اهل بیت سابقه دیرینه دارد اما آنچه این فرهنگ پایدار و کهن را شکل داده است تقلید پذیرش حقیقت با تحقیق و تفحص است و نه از روی هیجان، زیرا ماندگاری فرهنگی و هنری و حتی احساس حالت دائمی در گرو پذیرش پس از تفکر و تحقیق است و نه صرفاً احساسات عاطفی.

می گویند صاحب بن عباد چهار سال هر شب از فضایل یکی از یاران پیامبر برای مردم نیمی از جهان سخن می گفت و سرانجام مردم اصفهان پس از اطلاع یافتند که این فضائل مربوط به امام علی (علیه السلام). در واقع ارادت مردم اصفهان به اهل بیت سابقه دیرینه دارد و فرهنگ بیش از یک قرنی برپایی نماز خانه نیز از همین جا نشأت می گیرد، اما آنچه این فرهنگ پایدار و کهن را شکل داده است. تقلید پذیرش حقیقت با تحقیق و تفحص است و نه از روی هیجان، زیرا ماندگاری فرهنگی و هنری و حتی احساس حالت دائمی در گرو پذیرش پس از تفکر و تحقیق است و نه صرفاً احساسات و عواطف..

تامین نیاز مردم در طول سال به نصف جهان

در مورد آداب و رسوم کهن عزاداری در اصفهان باید به سنت نذری به نیازمندان اشاره کرد. برپایی نمازخانه و جشن های خانگی در طول سال همین حسن نیت را برمی گرداند. در واقع هیچ روزی از سال نیست که نتوانید از سخاوت نصف جهان در تهیه غذا به یاد اهل بیت علیهم السلام بهره مند شوید. بنا به سنت دیرینه، برپایی این نوع خانه‌های مذهبی دارای تقویم است و در هر ۱۰ روز سال، یک تا چند نفر از اصفهان به عنوان خانه مذهبی و عمومی ثبت می‌شوند.

پرچم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/

همانند سایر شهرهای کشور، شب های مختلف دهه اول محرم به نام یکی از اصحاب یا فرزندان امام حسین (علیه السلام) نامگذاری می شود و در این شبانه روز مردم به عزاداری بر این یاران می پردازند و می خوانند. اشعار و سرودهایی که آنها را ملاقات می کند. نامگذاری این روزها خواهد بود

مردم استان اصفهان همگام با تمامی شیعیان جهان نماز ظهر عاشورا را با شکوه برگزار کردند و با اقامه نماز ظهر و عصر بر فرهنگ نماز جماعت و ترویج و اشاعه فرهنگ امر به معروف تاکید کردند. و نهی از منکر

معمولاً در روز عاشورا دسته‌هایی از عزاداران با گل‌آلودگی در سطح شهر در قالب دسته‌های عزاداری حرکت می‌کنند و به میدان امام می‌رسند و با هم به عزاداری می‌پردازند.

در روزهای نهم و عاشورا معمولاً از صبح مراسم عزاداری در شهر برگزار می شود و معمولاً اکثر مردم شهر در این مراسم شرکت می کنند و بعد از ظهر این دو روز معمولاً در نقاط مختلف نذری پخش می شود. از شهر

پرچم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/

مردم استان اصفهان همگام با تمامی شیعیان جهان با تاکید بر فرهنگ اقامه نماز جماعت و ترویج و اشاعه فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر، نماز ظهر عاشورا را با شکوه برگزار کردند و نماز ظهر و عصر را اقامه کردند. امر به معروف و نهی از منکر.

همزمان با شام شهادت امام حسین (علیه السلام) و هموطنانش، مردم ولایتمدار با حضور در مراسم تشییع، بر مصائب کودکان و اسرای کربلا می گریند و به یاد شمع روشن می کنند. از شام غریبان زنده مانده از قافله امام حسین علیه السلام و نذورات این شب نیز معمولاً صدفی زرد رنگ است.

سنت های عزاداری در شهرهای اصفهان

شهرهای استان اصفهان نیز مراسم عزاداری خاص خود را دارند به عنوان مثال مردم لنگان در بعدازظهر عاشورا و تاسوعا بهترین غذای خود را در سینی می گذارند و به پشت درب حسینیه می روند. مراسم. ساعت 12 ظهر درب حسینیه باز می شود و مردم در صف های طویل در حالی که سینی های پر از نذورات خود را بر سر دارند وارد حسینیه می شوند.

کاروان ترحیم در شهر خمینی اصفهان

در شهر اصفهان خمینی در روز عاشورا کاروانی از شتر و اسب به طول چندین کیلومتر در خیابان های خاصی از شهر طی می کنند و اصفهانی ها معمولا از نقاط مختلف شهر برای دیدن این کاروان به آنجا می آیند. در صف اول این قافله پیامبران خدا از جمله آدم، نوح، سلیمان و دیگران هستند، سپس نیروهای امام حسین (علیه السلام) و عمر بنی سعد حرکت می کنند و هر کدام لباس مخصوص به خود را بر تن دارند.

غذای اصلی نذری در خمینی شهر در این روز آبگشت است، بر خلاف غذاهای معمول اصفهان (قایم)، غذای نذری نیز بین مردم توزیع می شود.

مراسم عزاداری در ایام محرم الحرام در شهر نطنز

یکی از رسوم سنتی در شهر نطنز این است که در هر شب از ماه محرم تا پایان ماه مبارک رمضان و به مدت نیم ساعت جوانان محله در میدان حسینیه بیرونی دهل می زنند و به مردم اعلام می کنند. باز شدن درب نطنز. حسینیه پذیرای عزاداران است.

پرچم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/

ابیانه یکی از روستاهای تاریخی و میراثی ننز است که دارای آداب و رسوم کهن مخصوصاً برای تعزیه حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) از جمله جغجغه کردن، گرداندن نخل و طلوع آفتاب است.

آیین نخل گردانی در نطنز قدمتی 900 ساله دارد

این آیین که نمادی از تشییع امام حسین (علیه السلام) محسوب می شود، پس از 900 سال همچنان به شکل قدیمی خود در سراسر این شهر وجود دارد و هیچ تغییری در آن رخ نداده است.

در نطنز آیین های تعزیه در چهار حسینیه مرکز شهر برگزار می شود و ارشادعلیا، افوشا و سرشک و بهترین تعزیه خوانان کشور این آیین های کهن را شب ها در این شهر اجرا می کنند.

عزاداری خاص و سنتی هفت ایل باستانی نایین

عزاداری های خاص و سنتی هفت جماعت قدیم نایین در ایام محرم بسیار معروف است و بسیاری از عزاداری ها پس از برگزاری به صورت ویژه در حسینیه این هفت جماعت در امامزاده سلطان سید علی (ع) ادامه دارد.

مراسم «چاق چاقی زنی» آیینی باستانی اما جذاب و منحصر به فرد است که در نایین طرفداران زیادی دارد و توسط کوی سنگ و هیئت محمدیه در امامزاد سلطان سیدعلی برگزار می شود.

پرچم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/

در این مراسم مردم دو تکه چوب به نام «چک چاک» را در دست گرفته، روبه روی هم می ایستند و با نوحه مخصوص این چوب ها را به هم می زنند.

در شب های دوازدهم و سیزدهم محرم نیز مراسم تعزیه خوانی در برخی از هیئت های این شهرستان برگزار می شود.

آیین های عزاداری در شهرستان خوانسار

آغاز ماه محرم در خوانسار با جشن ویژه چاوشی خوانی همراه است. شهر خوانسار از روز ششم ماه محرم به ماتم عمومی می رسد و مردم به صورت یکپارچه به عزاداری می پردازند.

این مراسم تا روز دوازدهم ماه محرم الحرام ادامه دارد و پس از آن در داخل آسایشگاه ها عزاداری برپا می شود.

پرچم عزای حسینی بر دوش نصف جهان/

تشییع جنازه خوانسار فضای سنتی خود را حفظ کرد و از هجوم مدرنیته و عزاداری های نامناسب در امان بود.

شهرت تعزیه قوکان در کشور

بعدازظهرها بسیاری از تعزیه های فعال در خوانسار در ماه محرم الحرام به برگزاری جشن می پردازند و در ماه صفر نیز تعزیه ها در کشور به ویژه روستای گودجان از شهرت خاصی برخوردارند.

46

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *