اخبار اخبار فرهنگی

قالیباف؛ از موافقت با فیلترینگ تا کتابخانه‌ای که از حیز انتفاع ساقط کرد

تبلیغات بنری


فهیمه نظریقالیباف زمانی که برای اولین بار در سال 84 وارد رقابت های انتخاباتی شد، در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد ماهواره و اینترنت، به صراحت گفت که محدودیت لازم است و در پاسخ به سوال دو نفر از دست اندرکاران حوزه اطلاع رسانی. فناوری که از وی درباره نظر وی در مورد استفاده از ماهواره و فیلترینگ سایت ها پرسیده شد، گفت: ما اصل انحلال را قبول داریم، اما حوزه انحلال نباید شکسته شود، زیرا در این صورت اعمال اصل انحلال زیر سوال می رود…» (روزنامه الاقبال، 19 خرداد 84، ص 3).

او پس از 16 سال و در کسوت رئیس یازدهمین جلسه شورای اسلامی نشان داد که اعتقادش به انحلال همچنان پابرجاست. در این مدت طرح حفاظت یا «طرح تنظیم خدمات فضای مجازی» با اکثریت 18 رای موافق در مقابل یک رای موافق در مجلس به تصویب رسید، البته قالیباف پس از گذشت یک روز این طرح را رد کرد به اشکال شکلی در نحوه بررسی آن، اما این اقدام به معنای عدم موافقت قالیباف با این طرح نیست. «بعضی ها می گویند که قالیباف نمی خواهد فلان کار را انجام دهد، در حالی که من یک سری درباره طرح حفاظتی توییت کردم و به شدت از طرح حفاظتی دفاع کردم، اشتباه می کند انقلاب و ما سرپوش نمی گذاریم آیا کسی که این را می گوید در آن روزها در مورد طرح حفاظتی توییت کرده است؟

از دیگر اقداماتی که در دوران ریاست ایشان بر مجلس یازدهم و البته با مخالفت های فراوان شورای نگهبان به حرکت بین مجلس و این شورا صورت گرفت، تصویب لایحه قانون عفاف و حجاب بود. وی پیش از تکمیل این لایحه در دفاع از خود گفت: قطعاً همه نمایندگان اصرار دارند که لایحه قانون عفاف و حجاب هر چه زودتر تکمیل شود، اما ما در شورای اسلامی چه در مجلس شورای اسلامی قوه قضائیه یا در هیأت مدیره پیگیر این موضوع هستند تا اینکه «در اسرع وقت در حال انجام است. اصلاحات در کمیته قضایی یک ماه طول کشید تا این مقدمات انجام شود و اکنون بیش از 25 روز از آن زمان می گذرد. من به دولت نامه نوشتم که بند 75 این لایحه را تصویب کند اما هنوز به دست ما نرسیده است. (فارسی 8 فوریه 1402 م.)

صرف نظر از موارد فوق، انتخاب انتصاب قالیباف به ریاست کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس نیز بحث برانگیز است. در ابتدای افتتاحیه شورای یازدهم، حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان را به سمت سرپرست کتابخانه این شورا منصوب کرد.

منتقدان معتقدند همانطور که در اساسنامه گروه مذکور به صراحت آمده است، رئیس مجلس باید «یک شخصیت برجسته علمی و مذهبی با تجربه در زمینه کتابخانه‌ها، کتاب‌شناسی و اطلاع‌رسانی… را به ریاست کتابخانه جمهوری منصوب کند». مجلس»، این انتصاب با این بند از اساسنامه منطبق نبود.

در اواخر اردیبهشت ماه (1403 هجری قمری) جمعی از کارکنان کتابخانه طی نامه ای شکایتی خطاب به ریاست مجلس نوشتند: «متاسفانه رئیس جمهور فعلی آقای غلامرضا قاسمیان در این زمینه سابقه نداشته و افرادی را منصوب کرده است که همچنین داشتن دانش، تجربه و حتی علاقه در این زمینه بی فایده است، از این رو، به جای گشایش و هدایت کارکنان کتابخانه مجلس، با بی توجهی به امور مربوط به وظایف پویای کتابخانه مجلس، حمایت اطلاعاتی از کتابخانه مجلس انجام می شود. اعضای محترم کتابخانه مجلس و پژوهشگران، این نهاد با سابقه درخشان را عملاً به ورطه تعطیلی رسانده و به زندگی خصوصی خود تبدیل کرده اند (رابو 3 اردیبهشت 1392)

قالیباف نزدیک به چهار سال پیش به ریاست کتابخانه شورا منصوب شد و عملاً این مجموعه را از دسترس خارج کرده است… سایت کتابخانه که مراجعه کنندگان می توانستند بدون مشکل ثبت نام کنند و با دسترسی به آن به جستجوی منبع مورد نظر خود بپردازند دیگر در دسترس نیست. . این عدم دسترسی شامل جزئیات مذاکرات شوراهای ملی و اسلامی است. منابعی که قبلاً به راحتی قابل جستجو بودند و محقق می تواند بدون مراجعه به کتابخانه از آنها بهره مند شود.

کارکنانی که در نامه مذکور به عملکرد قاسمیان اعتراض داشتند نیز به جزئیات تکان دهنده تری در این خصوص اشاره کردند که از آن جمله می توان به:

  • _دریافت مشتری که قبلا از هزار نفر در روز می گذشت به کمتر از 20 نفر رسیده است.
  • بسیاری از نشست‌های علمی و پژوهشی از جمله مراسم تجلیل از حامیان نسخه‌های خطی و همایش‌های تاریخ شورا که پیش از این در سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار می‌شد، به طور کامل متوقف شد.
  • _خدمات از راه دور که با کیفیت و سرعت ارائه می شد با بسته شدن سایت و شبکه اینترنتی کتابخانه به بهانه امنیت به صفر رسید.
  • انتشار کتاب های جدید که سالانه با تیراژ بیش از هزار عنوان به 50 عنوان می رسید، با تیراژ 30 نسخه که اکثر آنها سفارشی و دور از اهداف پژوهشی کتابخانه بود، سالانه به چند عنوان کاهش یافت. دیدیم که با افشای مدل های کتاب و جعل آمار، حتی ریاست مجلس نمایندگان نیز از واقعیت دور شده است.
  • خرید منابع مورد نیاز کتابخانه کتب چاپی قدیمی، نشریات، اسناد و نسخ خطی به صفر رسیده است…

بر اساس اصل سوم قانون اساسی کتابخانه مجلس، هدف اصلی و اولیه این مجموعه «جمع آوری آثار حقوقی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی با تأکید بر علم اسلام و علم ایران است. حفظ و حراست از میراث ملی که نادر هستند.» و نسخ خطی و آثار موزه ای و چاپ مناسب آنها و ارائه این خدمت به نمایندگان شورای اسلامی، شورای نگهبان، مجلس خبرگان رهبری، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مقامات دولتی، پژوهشگران داخلی و خارجی، دانشجویان و سایر مراجعین.

حال قسمت آخر این مقاله به دلایل مختلف از جمله عدم پوشش مناسب (در نتیجه عدم مراجعه به کتابخانه)، در دسترس نبودن سایت و … اجرا نشد و هیچکس مسئولیتی بر عهده نمی گیرد!

25957

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *