تینا مزدکی_روز گذشته خبری مبنی بر قطع آنتن دستگاه های رجیستر شده آیفون 14 و 15 منتشر شد و سخنگوی رسمی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از آغاز این روند خبر داد اما همزمان این خبر منتشر شد، افرادی که برخورد با دستگاه هایی مانند LTE و GSM با قطع آنتن دستگاه های خود با مشکل مواجه شده اند، اما هنوز هیچ یک از این دستگاه ها نیاز به ثبت ندارند.
حال سوال این است که آیا هیچ یک از این دستگاه ها پس از شروع این فرآیند آنتن دریافت نمی کنند؟ هدف از این عملیات مبارزه با قاچاق است یا مربوط به رانت است؟ این سیاست چه باری بر دوش اپراتورها و افراد خواهد گذاشت؟ سرنوشت شرکت های مبتنی بر اینترنت اشیا چه خواهد شد؟
مراحل ثبت نام و آنتن دهی تلفن همراه چگونه است؟
در راستای این خبر، آرین اقبال، فعال و کارشناس حوزه فناوری اطلاعات در گفت و گو با رابو گفت: مراحل ثبت نام به گونه ای انجام می شود که هر گوشی دارای شماره IMEI بوده و در وزارت حریم خصوصی ثبت شده است. سیستم همتای رجیستری در حین ثبت نام وقتی سیم کارت در گوشی قرار می گیرد و اپراتور می خواهد دستگاه را در شبکه رادیویی خود آنتن دهد، IMEI را با پایگاه داده از طریق سیستم همتا بررسی می کند اگر گفته شود این شماره به هر دلیلی ثبت یا مجاز است، آنتن می دهد و اگر اجازه نمی دهد، آنتن نمی دهد.
همه اپراتورها موظف به اجرای قانون هستند
وی ادامه داد: این فرآیند بر این اساس است که اگر دستگاه در سامانه همتا ثبت نشده باشد، نباید آنتن دریافت کند، در غیر این صورت باید بخش قانونی و مجوزی این فرآیند در سامانه انجام شود سامانه همتا و بخش اجرایی آن در اپراتورهای تلفن همراه نیز موظف به اجرای این قانون هستند.
سیم کارت های این اپراتور در آیفون های رجیستر نشده استفاده می شود!
اقبال گفت: البته گفته می شود که یک اپراتور این قانون را اعمال نمی کند و اگر سیم کارت این اپراتور را بگیرید آنتن می دهید البته من خودم این را امتحان نکرده ام اما شنیده ام. که چنین چیزی مربوط است.”
قطع آنتن فقط برای آیفون نبود
وی در ادامه با اشاره به اینکه تاکنون به غیر از تلفن همراه، سایر دستگاه ها مانند مودم، دانگل موبایل، ماژول های جی اس ام، گیت وی جی اس ام و … نیازی به ثبت نام ندارند، گفت: در همان زمان این خبر منتشر شد. من دیدم که آنتن دهی تعداد زیادی از دستگاه های دیگر به جز تلفن های همراه به نظر می رسد که سیستم همتا به روز رسانی کرده است که اکنون قصد آنتن دهی برای دستگاه های دیگر به جز تلفن های همراه را ندارد. تغییر سیاست ممکن است خیلی سریع انجام شده باشد توسط سیستم همتا به همتا حداقل این چیزی است که شواهد نشان می دهد.
البته این کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه ممکن است در به روز رسانی مشکلی به وجود بیاید، خاطرنشان کرد: هیچ اخطاری در مورد اتفاقات اخیر داده نشد و آنتن ها به طور ناگهانی خاموش شدند. بنابراین نمی توان گفت دائمی است و ممکن است آنتن دهی این دستگاه ها برگردد.
آرین اقبال گفت: “به دلایل عملکرد و کارایی شبکه، اگر خط شما ثبت شده باشد، شبکه تنها زمانی که مجبور به ثبت نام مجدد باشد، اطلاعات را با سیستم همتا تایید می کند.”
با این کلیک آنتن آیفون فعال می شود
وی تصریح کرد: آنتن دهی آیفون های رجیستر نشده به دو صورت تغییر شبکه GSM و تغییر APN ثبت شده انجام می شود. سپس سیم کارت بدون خاموش کردن گوشی خارج شد.
وی ادامه داد: اگر گوشی خاموش شود به شبکه می گوید که خاموش شده است. از طرفی آیفون قبلا روی حالت 3G تنظیم شده بود و روی حالت Airplane قرار می گرفت و پس از برداشتن سیم کارت از گوشی قدیمی، داخل آیفون قرار می گرفت. به این ترتیب آنتن به آیفون ثبت نشده برگردانده می شود.
به گفته اقبال، این فرآیند زمانی شبیه سازی است که فردی وارد تونل مترو می شود و لحظه ای آنتن گوشی او قطع می شود. در واقع در آن لحظه شبکه موبایل تصور می کرد که سیم کارت قبلا آنتن دهی داشته و برای لحظه ای آنتن دهی را از دست داده است پس باید دوباره آنتن را به این گوشی بدهد. در نتیجه، تا زمانی که شبکه دستگاههای همتا را بررسی کند و دستگاههای ثبت نشده را غیرفعال کند، آن دستگاه یک آنتن دارد و این چرخه ادامه مییابد.
وی گفت: این فناوری کار می کند و با این کلیک آنتن فعال می شود؛ دلیل آن این است که شبکه با سیستم همتا به طور مداوم اسکن نمی شود، علاوه بر این فناوری های دیگری نیز باعث آنتن دهی این دستگاه می شود.
آنتن ندادن به آیفون کار آسانی نیست
این کارشناس همچنین در مورد اینکه آیا از نظر فنی امکان جلوگیری از چنین سوء استفاده هایی وجود دارد، گفت: از نظر تئوری چنین چیزی امکان پذیر است، اما در شبکه های LTE این امکان وجود ندارد، بنابراین این گوشی ها می توانند انجام دهند تماس با تکنیک ها و ترفندها، اما در استفاده از اینترنت او یک احتیاط وجود دارد.
اما در مورد امکان انجام این کار در عمل، آرین اقبال گفت: «شبکه اپراتورهای تلفن همراه، فروشندگان مختلفی دارند که هر کدام توسط سازنده های مختلف ساخته شده اند شبکه است که به عنوان مثال توسط اریکسون سرویس می شود، بخشی از آن توسط هواوی و بخشی از آن به صورت نرم افزاری طراحی و توسعه یافته است.
وی افزود: اینکه اپراتور تلفن همراه تا چه اندازه می تواند این تغییرات را اجرا کند و این روند را با چه سرعتی می توان متوقف کرد، بحثی جداگانه است و موانع زیادی بر روی سیستم همتا وجود دارد افزایش می یابد و پیاده سازی آن در شبکه به یک کار دشوار تبدیل می شود. اگرچه این از نظر تئوری قابل انجام است، اما نه آسان است و نه چالش برانگیز.”
هر بار که گوشی خود را روشن می کنید، نامزد هستید
وی همچنین درباره باری که بیر بر دوش اپراتورها گذاشته است، گفت: اپراتور موظف است تمام عملیات خود را نه تنها با Bear بررسی کند، بلکه سیستم هایی وجود دارد که اپراتور باید با مشتری خود در مراحل مختلف بررسی کند، مانند سامانه توفا این سیستم ها نیز باید طبق قانون وظایف خود را انجام دهند هر بار که گوشی خود را روشن میکنید، وارد آن شوید.»
وی خاطرنشان کرد: اگر این قانون منع هر گونه بای پس از تاریخ آیفون اجرا شود، فشار بر اپراتور افزایش می یابد و افزایش فشار نیز نیازمند منابع بیشتری است که طبیعتاً بر شبکه تلفن همراه نیز تأثیر می گذارد اجرا شده، هم از نظر توسعه نرم افزاری که باید تغییراتی ایجاد کند و هم از نظر عملکرد برای اپراتور سربار ایجاد می کند.
در همین حال اقبال گفت: زمانی که دوره عادی ثبت نام که سیاست دولت بود در زمان آقای جهرمی راه اندازی شد، رسما اعلام شد که از این به بعد طرح ثبت نام داریم و تمام ماشین آلاتی که تا الان کار می کردند. به کار خود ادامه خواهد داد یک تاریخ اعلام شده است که اگر دستگاه مرده ای دارید آن را روشن کنید تا تا آن زمان در سیستم ثبت شود اما بعد از یک تاریخ مشخص دستگاه ها باید مراحل ثبت نام را انجام دهند که هزینه آن نیز وجود دارد. پول
او گفت: «در حالی که من با بخش مالی فرآیند ثبت موافق نیستم، اما این یک انتقال منطقی برای این تجارت بود.»
این سیاست احمقانه است
این کارشناس گفت: مشکل این است که روند رسمی سیاست گذاری دولت در آن زمان به صورت منطقی انجام می شد، اما این بار با توجه به اینکه هنوز دولت تشکیل نشده است، این اتفاق ناگهانی و یک شبه رخ داد اینکه سیستم همتا توسط وزارت حریم خصوصی اداره می شود نه وزارت ارتباطات: در حالی که اپراتورها زیر نظر وزارت ارتباطات هستند، به نظر می رسد مشکلی پیش آمده و باید برطرف شود.
او معتقد بود که اگر چنین تصمیم سیاسی واقعا اتفاق بیفتد، جدی گرفتن آن ضربه های زیادی به شرکت ها و استارت آپ های فعال در حوزه اینترنت اشیا و نحوه اتصال آنها به شبکه از طریق سیم کارت وارد می کند.
وی در این خصوص گفت: شرکت هایی هستند که در سیستم خود مودم GSM دارند یا از دانگل LTE استفاده می کنند و حتی شرکت ها و مراکز داده ای هستند که از دانگل LTE به عنوان لینک پشتیبان استفاده می کنند و در صورت قطع شدن این آنتن ها. یک بار، امنیت شرکت ها آسیب خواهد دید، و این موضوع دشوار خواهد شد و ممکن است کسب و کارهای مبتنی بر اینترنت اشیا را مختل کند، که به نظر می رسد اکنون انجام داده است.
وی ادامه داد: چون اگر این روند سیاسی می شد خیلی احمقانه انجام می شد و با توجه به اینکه هنوز دولت تشکیل نشده بعید است عمدی یا ناخواسته سیاسی شود که این یک مشکل است. که در النضیر رخ داد». این سیستم احتمالاً حل خواهد شد.»
ممنوعیت آیفون تنها باعث تقویت بازار زیرزمینی می شود
این کارشناس فناوری اطلاعات در مورد طرح رجیستری آیفون گفت: من به شخصه کاملا مخالف تحریم آیفون هستم و دلیلش این است که اگر موضوع قیمت باشد، الان گوشی های گرانتر از آیفون در بازار فروخته می شود این موضوع مربوط به کشور سازنده است، سایر گوشیهای آمریکایی فروخته میشوند: «در بازار، اگر در مورد امنیت باشد، گوشیهای ناامن بسیار بیشتر از آیفونها در کشور فروخته میشوند، بنابراین فکر نمیکنم این موضوع باشد.» کار درستی است که فقط بازار زیرزمینی را تقویت می کند.”
وی افزود: مردم را به سمت استفاده از فناوریهایی سوق میدهد که خود دولت نمیتواند بر آن نظارت داشته باشد، درست مانند فیلتر کردن، این ابزار نظارتی را از اپراتور میگیرد و در نهایت مردم راه خود را پیدا میکنند. اکنون میبینیم که مردم در حال خرید آیفون هستند. خرید یک گوشی اندروید ارزانتر در کنار آن، و ایجاد «نقطه اینترنت از آن گوشی به آیفون، و با آن تلفن تماس میگیرند، اما کارهای روزانهشان را با آیفون انجام میدهند، بنابراین کار سازندهای نیست».
227323
khabaronline به نقل از رابو