زینب اسماعیلی: رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای پیگیری تعهدات دولت سیزدهم با همکاری این سازمان عصر چهارشنبه به تهران سفر می کند. این سفر می تواند نقطه آغازی برای همکاری دولت چهاردهم با این نهاد بین المللی باشد.
اگرچه جلسات رسمی که پیش بینی شده بود در هر دولتی از جمله دیدار با رئیس جمهور، رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه برگزار می شود، اما طبیعی است که گروسی از دیدگاه های دولت جدید مطلع شود. اما آنچه این نشست را مهم و متفاوت می کند این است که با چه مکانیزمی می توان به نقطه شروع همکاری رسید؟
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه اعلام کرد که رافائل گروسی، مدیرکل نظارت بر هستهای سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه به تهران سفر میکند تا با مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران دیدار و درباره همه جنبههای بیانیه مشترک توافق شده با ایران گفتگو کند. ایران. گفتوگوهای فنی در مارس 2023 انجام خواهد شد. سفرهای وی به تهران مبتنی بر گفتوگوهای مدیرکل با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در حاشیه نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر خواهد بود. رافائل گروسی همچنین گفت: پیشرفت اساسی در اجرای بیانیه مشترک توافق شده با ایران در مارس 2023 ضروری است و سفر من به تهران در این زمینه بسیار مهم خواهد بود.
گروسی اخیراً در حاشیه شصت و هشتمین کنفرانس عمومی آژانس انرژی اتمی در وین با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و در پیامی اعلام کرد که به زودی برای برگزاری مهم سیاسی و سیاسی به تهران سفر خواهد کرد. جلسات فنی.» وی همچنین دو هفته پیش در وین با کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و آن را دیداری به موقع در آستانه سفر به تهران توصیف کرد.
بازگشت به هر توافقی؟
همه شواهد حاکی از آن است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی امیدی به احیای برجام ندارد و مدتهاست که وضعیت انرژی هستهای ایران را مطابق با تعهدات توافقنامه ۲۰۱۵ پیگیری نکرده است، زیرا سطح غنیسازی، میزان ذخایر، و غیره، همه از میزان تعهد شده در برجام فراتر رفته اند. . گروسی اخیراً خاطرنشان کرد: مایلم از پزشکیان بشنوم که نظر آنها در مورد بازگشت به چارچوب توافق چیست؟ این می تواند در چارچوب برجام باشد، اما با توجه به اینکه توانمندی های ایران افزایش یافته است، باید بسیار بسیار قوی باشد.
در مارس 1401 هجری قمری، به دنبال گزارشهای متعدد آژانس مبنی بر ابراز نگرانی از وضعیت پیشرفت برنامه هستهای ایران فراتر از محدوده برنامه جامع اقدام مشترک، ایران و آژانس در توافقی با دولت سیزدهم به تفاهم رسیدند. نوعی تسکین دهنده بحران وضعیت حاد در آن زمان برطرف شد. بیانیه مشترک منتشر شده در 4 مارس 2023 به دنبال دستیابی به توافقی برای حل و فصل مسائل باقی مانده بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بود. در آن زمان با توجه به ادامه مذاکرات برای احیای برجام، انتظار می رفت که این تفاهم به روند احیای برجام کمک کند، اما این اتفاق نیفتاد. نه مذاکرات برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک و نه تفاهم بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی به درستی انجام نشد.
4 مارس، درک متقابل
بیانیه مشترک ایران و آژانس در اسفند 1401 (4 مارس 2023) شامل نکات زیر است:
تعاملات بین آژانس و ایران با روحیه همکاری و در انطباق کامل با مأموریت آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس توافقنامه پادمان جامع انجام خواهد شد.
در خصوص مسائل امنیتی باقیمانده مربوط به این سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر برای رسیدگی به آنها اعلام کرد.
– ایران داوطلبانه به آژانس اجازه می دهد در صورت لزوم فعالیت های راستی آزمایی و نظارت بیشتری را انجام دهد. نحوه اجرای آن در نشست فنی که به زودی در تهران برگزار می شود، بین دو طرف توافق خواهد شد.
به دنبال این توافق، بخشی از تجهیزات نظارتی که در چارچوب برجام در محل قرار گرفته بود، به عنوان بخشی از کاهش همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و قانون راهبردی، مجدداً نصب و برچیده شد. این تجهیزات شامل نصب تجهیزات نظارت بر غنیسازی در خطوط سانتریفیوژ برای غنیسازی اورانیوم تا 60 درصد در نطنز و واردو، بهعلاوه تجهیزات نظارتی اضافی شامل دوربینهای نظارتی در سایتی در اصفهان است که قطعات سانتریفیوژ در آن تولید میشود.
همچنین توافق شد که دو سایت مورد بررسی توسط آژانس که ادعا میکنند ذرات اورانیوم تا 83 درصد غنیسازی شدهاند، باید به عنوان بخشی از مسائل حفاظتی آژانس حل و فصل شوند. اما تا اردیبهشت 1403 هجری قمری، آژانس همچنان منتظر پاسخ ایران به موافقت ایران برای نصب دستگاه های نظارتی بیشتر و حل مشکل دو مکان دیگر بود.
این آژانس از دلایل یافتن ذرات اورانیوم منشأ انسانی در دو مرکز واقع در ورامین و تورقوزآباد در جنوب تهران مطمئن نیست. پاسخ ایران این است که به آژانس پاسخ داده و «موضوع بسته است».
سفر قبلی گروسی به ایران به اردیبهشت 1403 قبل از حادثه ای که برای رئیس دولت سیزدهم رخ داد، برمی گردد. در آن سفر رافائل گروسی به اصفهان رفت و هر دو طرف تایید کردند که سند توافق جدیدی بین ایران و آژانس امضا نخواهد شد. گروسی گفت پیشنهادی به ایران ارائه کرده است که شامل گام های عملی است و نمایندگان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال «تعیین این مراحل دوجانبه» هستند.
به نظر می رسد سفر آتی گروسی به تهران در راستای درک قطعنامه 1401 باشد که در دولت سیزدهم حاصل شد و اکنون دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان مسئولیت پیشرفت آن را بر عهده دارد. تجربه دو دهه همکاری ایران و آژانس نشان داده است که کار با این نهاد به شدت تحت تأثیر فضای سیاسی حاکم بر سیاست خارجی ایران است.
311311