مهسا مزدیحی: حمله به دستگاه پیجر توسط تقریباً پنج هزار نفر از اعضای حزب الله در لبنان و دمشق در ساعات اولیه روز عجیب و غیرمنتظره به نظر می رسید. از همان دقایق اولیه مشخص بود که اسرائیل با هدف گسترش جنگ با حزب الله لبنان دست به چنین اقدامی زده است. اندکی پس از آن، ایالات متحده تلویحاً اعلام کرد که از این حادثه آگاه نیست و اکنون کامالا هریس، نامزد انتخابات آتی ایالات متحده، بار دیگر بر اهمیت طرح دو دولتی برای حل این مشکل تاکید کرده است. بحران در خاورمیانه. از آنجایی که سفیر ایران در لبنان در میان مجروحان است. در واشنگتن درباره واکنش ایران به عملیات پیچیده ای که روز سه شنبه انجام شد، نگرانی هایی وجود دارد. اما هدف اسرائیل از این عملیات چیست و وضعیت بین لبنان و اسرائیل پس از حمله به پیجرها چگونه پیش خواهد رفت؟
در رابو گفت وگویی با قاسم محیبلی کارشناس مسائل خاورمیانه و کشورهای عربی درباره حمله اسرائیل به پیجرهای اعضای حزب الله انجام شده است:
هدف اسرائیل از انجام چنین عملیاتی تا حدی که آن را در برابر اتهامات آسیب پذیر می کند. چی بود؟
این عملیات در چارچوب جنگ جاری در منطقه صورت می گیرد. بدین ترتیب اسرائیلی ها سعی کردند ضربه عملیاتی و روانی جدی به طرف مقابل وارد کنند. جنگ الکترونیک موضوع جدیدی است و البته ابعاد و واقعیت موضوع هنوز مشخص نیست. اما شکل جدید جنگ باعث وحشت و اضطراب خواهد شد. و اینکه اسرائیل به هیچ مرز و قانونی در جنگ احترام نمی گذارد. این واقعیتی است که وجود دارد و به نظر می رسد حادثه اخیر یکی از مظاهر چنین حادثه ای باشد. الفهنوز مشخص نیست که هدف کیست. واضح است که اهداف تنها سربازان مرتبط با حزب الله نبودند، بلکه افراد دیگر، زنان و کودکان نیز مجروح شدند. با این حال، شکل جدیدی از جنگ در منطقه در حال وقوع است.
آیا میتوان منتظر ماند تا سازمانهای بینالمللی درباره این اقدام موضعگیری کنند؟
سازمان های بین المللی که مهمترین آنها سازمان ملل است. شورای امنیت است، زیرا شورای دولتی است و کشورهایی مانند فرانسه، انگلیس، روسیه و چین حق وتو دارند و نقش جدی در تصمیم گیری دارند و اجازه نمی دهند متحدانشان حتی در صورت اقدام محکوم شوند. علیه جامعه بین المللی قوانین و مقررات. اسرائیل نیز در همین وضعیت قرار دارد و در جایی که آمریکا احساس می کند با تصمیم گیری علیه اسرائیل ایستاده است، علیه این رژیم تصمیمی نخواهد گرفت. این در حالی است که ممکن است خود او نیز انتقاداتی از اقدامات اسرائیل داشته باشد. بنابراین سازمان های بین المللی در این زمینه کوتاهی می کنند. حتی حکم صادره از دادگاه لاهه علیه اسرائیل نیز نمی تواند تأثیری بر این رژیم داشته باشد، زیرا این رژیم دارای اختیارات اجرایی نیست و شعبه آن کشورهای عمده همراه با اسرائیل هستند.
آیا ما در آینده انتظار چنین اقداماتی را از اسرائیل داریم؟ این رژیم در ماه های اخیر ترورهایی را با روش های مختلف انجام داده است.
اسرائیل همیشه دو مشکل داشته است. اولین مورد این است که این همیشه یک نگرانی امنیتی است. چه نگرانی امنیتی بزرگی در گذشته که مرتبط با جنگ های کلاسیک با مصر، سوریه و اردن بود که اکنون تقریباً حل شده و اعراب نشان داده اند که آماده جنگ با رژیم صهیونیستی نیستند و چه در حال حاضر این است که احساس تهدید از نوع غیر کلاسیک است. اسرائیل در 70 سال گذشته همواره احساس خطر کرده است. از آنجایی که این رژیم مرزهای مشخص و مشخصی ندارد و در منطقه احساس پذیرش نمی کند، برای دفاع از خود دست به هر اقدامی می زند و آن را دفاع از خود می داند.
هر کس با اسرائیل مقابله کند باید محاسبات خود را در تصمیمات خود لحاظ کند. من معتقدم که حماس به طور کامل به این مسائل و ابعاد آن فکر نکرده است. البته اسراییل هزینه های زیادی را متقبل شد اما هزینه آن برای طرف مقابل کم نیست و البته غرب در هر شرایطی از اسرائیل حمایت می کند و اجازه نمی دهد دچار ضعف و مشکلات امنیتی شود.
اسرائیل و حماس قبل از حمله به پیجرها با یکدیگر در جنگ بودند. اما اتفاقی که روز سه شنبه علیه نیروهای حزب الله افتاد، آیا می تواند معادلات این جنگ را تغییر دهد؟ به طور کلی اسرائیل و لبنان به کدام سمت می روند؟
به نظر می رسد تا کنون طرف ها به ویژه حزب الله از این قاعده پیروی کرده اند که جنگ ادامه پیدا نکرده و به درگیری محدود مانده است. اما اکنون به نظر می رسد که اسرائیل در تلاش برای گسترش جنگ است. ممکن است در اسرائیل اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد، اما نتانیاهو احساس می کند که وضعیت حزبش بهتر شده است و می خواهد از این وضعیت حداکثر استفاده را ببرد. در نتیجه حزب الله با انتخاب سختی روبرو شد. خواه گسترش جنگ و انتقال آن به شهرهای بزرگ اسرائیل و مراکز اصلی نظامی این رژیم و یا حفظ اوضاع به همان شکلی که هست. به نظر می رسد که اسرائیلی ها هدف خود را گسترش جنگ قرار داده اند. در اینجا تصمیم گیری دشوار می شود و حزب الله با اقدام انجام شده روبرو خواهد شد. البته در اینجا نقش بازیگران اصلی منطقه مانند ایران، سوریه، لبنان، کشورهای عربی، مصر و غیره نیز در تلاش برای گسترش ندادن جنگ مهم است. به خصوص که دولت دموکراتیک در آمریکا که معلوم نیست در انتخابات پیروز می شود یا نه، نمی خواهد جنگ گسترش یابد.
امروز کمالا هریس، نامزد دموکرات ها در انتخابات، راه حل را در دو دولت می بیند. آیا ابزاری از واشنگتن برای جلوگیری از گسترش جنگ وجود دارد؟
بستگی به این دارد که آمریکا با در نظر گرفتن مشکلات داخلی که از آن رنج می برد، چقدر بخواهد هزینه کند. در هر صورت، تیم ترامپ و لابیهای اسرائیلی تا حد زیادی با نتانیاهو هماهنگ هستند. بنابراین بستگی به شرایط آینده دارد. اگر دیپلماسی جدی در خاورمیانه برای جلوگیری از جنگ شکل بگیرد و آمریکاییها احساس کنند که اگر جلوی نتانیاهو را نگیرند، باعث تنش با کشورهای عربی میشود، ممکن است نتانیاهو را کنترل کنند. اما اگر دولت بایدن یا دولت بعدی ببینند که هیچ نیروی مخالفی در خاورمیانه وجود ندارد که حمایت از اسرائیل را پرهزینه کند، بعید است که بخواهند و بتوانند اسرائیلی ها را متوقف کنند.
311213