رسول السلیمی: همانطور که عباس عراقچی در خاطرات خود از دوران فعالیت خود در ژاپن با نام «ایران تایشی» (نشر دیلی نیوز) نقل می کند که قبل از اعزام به ژاپن به مدت دو سال از دسامبر 2004 تا ژانویه 2006، این سمت را بر عهده داشت. معاون حقوقی بین الملل وزارت امور خارجه از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای به ریاست علی لاریجانی بود و از مرداد 1383 دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس مذاکره کنندگان هسته ای بود. در شرایط تغییر و صلاحیت محمود احمدی نژاد، این تصور در داخل کشور به وجود آمد که تیم مذاکره کننده قبلی جسارت کافی نداشته و نتوانسته امتیازات لازم را برای ایران کسب کند.
رسانه های آن زمان جمله ای از علی لاریجانی را نقل کردند که بلافاصله خبرساز شد و ویدئویی از مصاحبه او به طور مستمر از رادیو پخش شد. لاریجانی گفت آنها مروارید دادند و آب نبات گرفتند!
بنابراین تیم مذاکره کننده درخواست غرامت کرد و در نتیجه رژیم تعلیق داوطلبانه ایران شکسته شد و روند غنی سازی از سر گرفته شد. اروپایی ها در واکنش به این اقدام ایران به شورای امنیت رفتند و ایران را به خاطر تصمیماتش محکوم کردند.
عباس عراقچی می گوید: «دکتر لاریجانی به سرعت به این نتیجه رسید که باید بحران را کنترل کرد، بنابراین به دنبال دستیابی به فرمولی برای توافق با آقای دکتر بود.
این دیپلمات برجسته کشورمان همچنان از عامل مهمی صحبت می کند که به دلیل اختلافات داخلی احمدی نژاد و لاریجانی بر سر اهداف مذاکره، روند مذاکرات را تحت تاثیر قرار داد و او را تحت فشار قرار داد.
یک سال گذشت و بین آقای لاریجانی و آقای احمدی نژاد در مورد مذاکرات هسته ای اختلاف نظر وجود داشت و بعد از دو سال اختلافات بالا گرفت، شرح این اختلافات، علل و تفاوت دیدگاه آنها نیز بخشی از این موضوع است مثنوی و این به اینجا مربوط نمی شود، من فقط می گویم: «فشار این اختلافات عمدتاً متوجه من بود که در واقع نماینده دولت در تیم لاریجانی بودم و باید مطالبات رئیس جمهور را در مذاکرات دنبال می کردم.»
ماجرا به اینجا ختم نمیشود، زیرا فشار بر عراقچی منجر به شکایت از منوچهر متکی که آن روزها وزیر امور خارجه بود، شد.
به یاد دارم که یک بار در پاسخ به ایرادات آقای متکی به برخی از ابعاد مذاکرات و انتقاد ایشان از من، به ایشان گفتم: آقای وزیر از اختلافات این دو بزرگوار (لاریجانی و احمدی نژاد) خجالت می کشم. لطفا فکر کنید » او صادقانه گفت: “حق با شماست!”
این اختلافات در نهایت منجر به استعفای علی لاریجانی از سمت دبیری شورای عالی امنیت ملی شد. اکنون نیاز به چهره ای رادیکال که اهداف احمدی نژاد را در مذاکرات دنبال می کند، پدیدار شده است. با استعفای لاریجانی در پایان مهرماه 96، سعید جلیلی جایگزین وی شد. استعفای لاریجانی پایان ماجرا نبود و ایده احمدی نژاد جایگزینی همه اعضای تیم مذاکره کننده و برکناری آنها بود تا با همکاری جلیلی یک تصفیه اساسی در تیم مذاکره کننده ایجاد شود.
اما عراقچی در این بین از رویکرد بی طرفانه خود در حفظ منافع ملی و عدم پرداختن به بازی های سیاسی داخلی می گوید و می نویسد. وی افزود: من به عنوان یک دیپلمات آموزش دیده بودم که وارد سیاست داخلی نشوم و فقط به منافع ملی و منافع جمهوری اسلامی توجه کنم و بر اساس این اصل در تمام مدت فعالیتم در سال 1388 به این اصل پایبند بودم. وزارت امور خارجه». امور؛ اما رئیس جمهور نظر دیگری داشت، بنابراین من مجبور شدم نه تنها از گروه مذاکره کننده، بلکه از سمت معاونت بین الملل وزارت امور خارجه بروم.
اما دستور عراقچی از کجا آمده است؟ او می گوید: «احمدی نژاد به صراحت به آقای متقی گفت: عراقچی را کنار بگذارید! یعنی با استعفای لاریجانی «بقیه تیم هم باید بروند!»
در این مورد، در مهرماه ۱۳۸۵، منوچهر متکی بلافاصله عراقچی را احضار کرد و به او پیشنهاد کرد که به عنوان سفیر ایران به توکیو برود. عراقچی در تشریح احساس خود پس از حذف از تیم هسته ای و اعزام به ژاپن، نوشت: وقتی از اتاقش بیرون آمدم احساس خوبی نداشتم، مثل بازیکنی که مربی او را بی دلیل یا اشتباه در وسط زمین از زمین خارج کرد. من از آقای متقی سپاسگزار بودم، زیرا او رئیس جمهور را متقاعد کرد که با فرستادن من به مأموریتی که او آن را مناسب و مطلوب می دانست، می دانستم که او نیت خوبی دارد، اما در آن زمان احساس خوبی نسبت به ژاپن نداشتم من یک نماینده بین المللی سه بار به ژاپن رفتم و جلسات خوبی داشتم، اما به دلیل تجربه قبلی در سفارت در اروپا، فکر کردم که “بعدها در قاره سبز موفق تر خواهم بود.” اشتباه بود و ژاپن یکی از بهترین تجربیات زندگی حرفه ای من بود.
311213
khabaronline به نقل از رابو