
مهمترین تفاوت شرکت سهامی با شرکت سهامی به شرح زیر است:
1- تعداد سهامداران در شرکت های سهامی عام کمتر از 5 نفر نباشد و حداقل تعداد سهامداران در شرکت های سهامی خاص 3 نفر باشد در حالی که در شرکت سهامی حداقل دو نفر شریک هستند.
2- سهم سهامداران در شرکت سهامی (سهم) و سهم شرکای ضامن در شرکت سهامی (تضامنی یا حق) نامیده می شود.
3- مسئولیت صاحبان سهام در شرکت های سهامی محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست در حالی که مسئولیت شرکا در شرکت های سهامی بر اساس همبستگی است. به این معنی که هر یک از شرکا به تنهایی مسئول پرداخت کلیه بدهی ها و تعهدات شرکت هستند.
4- مؤسسین شرکتهای سهامی در نهایت (سهامدار) یا (یا سهامدار) و مؤسسین شرکت تضامنی (شریک ضامن) نامیده می شوند.
5- در شرکت های سهامی روابط سهامداران با یکدیگر بر اساس مقررات اساسنامه است و مسئولیت آنها در قبال یکدیگر و اشخاص ثالث یکسان است در حالی که روابط شرکا در شرکت های سهامی مطابق است. با مفاد اساسنامه. شرکتنامه و مسئولیت شرکاء در قبال اشخاص ثالث تضامنی است، با این تفاوت که نسبت یکدیگر در بازپرداخت قروض شرکت به نسبت سرمایه هر یک از آنها در شرکت است، مگر اینکه ترتیب دیگری در شرکت پیش بینی شود. اساسنامه شرکت
6- برگرفته از مواد 223 تا 226 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت در صورت انحلال شرکت سهامی، طلبکاران شرکت سهامی نسبت به طلبکاران شخصی حق تقدم دارند. سهامداران در مجموعه اما در مورد شرکت های سهامی، طلبکاران شرکت نسبت به طلبکاران شخصی شرکا اولویت دارند. (ماده 126 شرع)
7- در شرکت های سهامی عام، نقل و انتقال سهام ممکن است منوط به تصویب مدیران شرکت یا مجمع عمومی صاحبان سهام نباشد (ماده 41 قانون اساسی، در شرکت های سهامی خاص، اساسنامه). این موضوع را مشخص کنید
در شرکت های مختلط هیچ یک از شرکاء نمی توانند سهم خود را در شرکت به شریک دیگری منتقل کنند مگر با موافقت همه شرکاء.
8- سهامدار جدید وارد شرکت سهامی که مسئولیت آن محدود به مبلغ اسمی سهام خریداری شده است مگر اینکه شرایط خاصی طبق مقررات قانون وجود داشته باشد.
اما در شرکت تضامنی، هرکس به عنوان شریک ضامن وارد شود، نسبت به دیونی که شرکت قبل از دخول داشته است نیز مسئول خواهد بود (ماده 125 قانون مدنی) و این مسئولیت الزامی است. یعنی در صورت مسکوت ماندن موضوع در دفترچه رسمی شرکت، این مسئولیت خود به خود به شریک ضامن جدید منتقل می شود.
9- در شرکت سهامی بخشی از سهام وثیقه نقداً پرداخت می شود و قسمت دیگر در صورت مطالبه قسمت پرداخت نشده سهام سپرده می شود. (مواد 6، 20، 33، بند 7 ماده 8 و تبصره پیش نویس قانون) اما در شرکت سهامی باید کلیه سهام نقدی پرداخت شود و سهام غیرنقدی نیز به رضایت مندرج در شرکت تسلیم شود. ارزیابی: (ماده 118 شرع)
10- در شرکتهای سهامی، مدیران شرکت فقط از بین سهامداران انتخاب میشوند (ماده 107 لایحه قانونی)، اما در شرکت سهامی میتوان از خارج از شرکت نیز انتخاب کرد. (ماده 120 قرآن کریم)
jahannews به نقل از یستا