به گزارش خبرگزاری رابو و به نقل از گجت نیوز، در عملیات صادق (2) به وضوح شاهد اقتدار نیروی موشکی ایران بودیم و دیدیم که چگونه موشک های بالستیک و مافوق صوت فاتح 1 توانستند از دیوار دفاع هوایی اسرائیل عبور کنند. سامانههای گنبد آهنین، پکان و فلاخان داوود، پیشرفتهای نظامی و دفاعی کشورمان در سالهای اخیر کاملاً مشخص شده و در حملات اخیر به رژیم صهیونیستی به اوج رسیده است.
سامانه پدافندی ارتفاع پایین مجید ایرانیان
در صبح روز 5 نوامبر 1403، جنگندههای اسرائیلی موشکهای بالستیک هواپرتاب را از مرز عراق به سمت اهدافی در ایران پرتاب کردند، اما در کمال تعجب، سامانه موشکی Bawar 373 تعداد زیادی پهپاد و موشکهای هوایی اسرائیل را با اقتدار و قدرت رهگیری کرد. او توانست از حداکثر انرژی خود استفاده کند و قدرت خود را به رخ دشمنان بکشد.
جدای از آن برخی از سامانه های پدافند هوایی کشور در دوران پهلوی خریداری شد که یکی از آنها راپیر از انگلستان است. Rapier یک سیستم در ارتفاع کم است و دارای سیستم هدایت راداری خط دید است. از زمان ظهور موشک های کروز در دهه 1970، این سپر دفاعی عملا غیر قابل استفاده شده است.
تلاش کشورمان برای دستیابی به سامانه های پدافند هوایی در ارتفاع پایین منجر به خرید HQ7 نمونه بومی موشک دفاعی کورتال فرانسه از چین شد. پس از رسیدن HQ 7 به دست مهندسان ایرانی، آنها موفق به طراحی و توسعه سامانه زهرا شدند.
سامانه پدافند هوایی ام الزهرا
یا الزهرا
گفتیم که تلاش های نظامی کشورمان توانست نمونه بومی به نام الزهرا را با الهام از سیستم HQ7 چین تولید کند. این سامانه ایرانی در ارتفاع پایین عمل می کند و مجهز به سیستم هدایت در خط دید رادار است. یا الزهرا با برد تا 15 کیلومتر و آمار دقیقی از تعداد دستگاه هایی که تولید می کند وجود ندارد.
پس از این سامانه، ایران با رایزنی های متعدد توانست 30 واحد از سامانه پدافندی TOR-M1 را وارد ایران کند. این سامانه برای مقابله با موشک های کروز و در برابر تهدیداتی مانند موشک کروز تاماهاوک یا کلکام که یکی از سلاح های اصلی ارتش آمریکا به شمار می رفت، استفاده می شد.
پیشینه تولید سیستم قد مجید
پس از تلاشهای فراوان ایران برای دستیابی به سامانهای در ارتفاع پایین مانند 9D، تصمیم گرفته شد سامانهای غیرفعال بسازد که برای هدایت نیازی به رادار نداشته باشد. فقدان سیستم های هدایت راداری باعث می شد که سیستم به جنگل نفوذ ناپذیر باشد و مخفیگاه غیرقابل کشف شود.
در حالی که رژیم جدید ایران در حال بررسی بود، ایالات متحده از موشک کروز جدیدی به نام AGM-158 رونمایی کرد که یک موشک رادارگریز محسوب می شود. با این سخنان مهندسان دولتی تصمیم گرفتند به جای سیستم تشخیص راداری از سیستم تشخیص مبتنی بر سیستم های نوری استفاده کنند. سامانه غیرفعال ارتفاع کم مجید در رزمایش دولتی در سال 1400 میلادی آشکار شد.
سیستم ارتفاع ستون مجید
کارشناسان نظامی معتقدند سامانه ماگید برد کوتاه و ارتفاع کم محصول کاملا داخلی مهندسین کشورمان است. این سامانه برای رهگیری اهداف هوایی مانند هواپیماهای بدون سرنشین، موشک های کروز، بالگردها و سایر اهدافی که در ارتفاع پایین حرکت می کنند، استفاده می شود.
مجید یک سیستم کاملا متحرک و سبک وزن است و ویژگی بارز آن استقلال آن است. این سامانه بر روی خودروی تاکتیکی Ares-2 نصب شد. در زیر برخی از اجزای این سیستم را با هم مرور می کنیم.
سیستم بصری
Ares Tactical Vehicle-2
خودرویی که سمانه مجید سوار آن میشود آرس 2 است که الهام گرفته از تویوتا F4 است و در بین نیروهای نظامی کشورمان کاربرد فراوانی دارد. این خودرو در سال 2018 رونمایی شد و از موتور دیزلی با حداکثر قدرت 200 اسب بخار بهره می برد و برد آن با سرعت 100 کیلومتر بر ساعت به 500 کیلومتر می رسد.
ایستگاه سلاح و شناسایی هدف
سامانه ارتفاعی مرکز مجید مجهز به یک ایستگاه تسلیحاتی گردان 360 درجه است که 4 تیر موشک در طرفین آن قرار گرفته است. بین دو پوسته موشک شاهد نصب یک سیستم الکترواپتیکی هستیم که برای شناسایی هدف و هدایت موشک استفاده می شود.
هیچ راداری در مجید دیده نمی شود و هدف در این سامانه از طریق سیستم نوری مجهز به دوربین تصویربرداری حرارتی، مسافت یاب لیزری و دوربین مدار بسته شناسایی می شود. سامانه فوق قابلیت رهگیری اهداف را از فاصله 15 کیلومتری با زاویه چرخش 360 درجه دارد و سامانه نوری با چرخش بر روی برج هشدارهای لازم را به اپراتور می دهد. به گفته سازندگان این سامانه، می تواند تا 4 هدف را به طور همزمان شناسایی کند.
در صورت نیاز به اخطار در بردهای بالاتر، می توان مجید را به رادار ردیاب 99 که یک رادار متحرک سه بعدی با برد تا 12 کیلومتر است، متصل کرد. ردیاب 99 می تواند تا 300 هدف را شناسایی کند و رادار سبک وزنی محسوب می شود که در صورت لزوم می توان آن را در پشت خودروی ارس قرار داد.
سامانه موشکی مجید
سامانه پدافند هوایی مجید به موشکی با قابلیت هدایت داخلی برای تصویربرداری غیرفعال مادون قرمز یا تصویربرداری حرارتی مجهز است. هدف مورد نظر ابتدا با کمک سیستم نوری شناسایی می شود و سپس موشک به سمت آن شلیک می شود. نوع موشک مجید حرارتی است و به همین دلیل رادار جنگنده نمی تواند نسبت به نزدیک شدن آن هشدار دهد.
البته امروزه هواپیماهای جنگی و بالگردهای پیشرفته ای طراحی می شوند که حاوی سیستم هشدار تصویربرداری حرارتی هستند و با دنبال کردن انتهای موشکی که شعله دارد، نزدیک شدن خود را به خلبان هشدار می دهد. موشک مجید به دلیل اینکه توسط رادار هدایت نمی شود در برابر سامانه های جنگ الکترونیک مقاوم است.
البته جنگنده ها می توانند با پرتاب فلر (فریب حرارتی) موشک را فریب دهند، اما از آنجایی که این سری از موشک ها تصویربردار حرارتی هستند، در برابر طعمه های حرارتی مصونیت بیشتری دارند. این موشک به تنهایی می تواند اهدافی را با برد 700 متر تا 8 کیلومتر و در ارتفاع 20 متر تا 6 کیلومتر هدف قرار دهد. از دیگر مشخصات این موشک می توان به قطر 156 سانتی متر، طول 2670 میلی متر و وزن 75 کیلوگرم اشاره کرد.
حرف آخر
در پایان لازم به ذکر است که سامانه ارتفاع پایین مجید یک سامانه پدافند غیرعامل در ارتفاع پایین است که می تواند به صورت محتاطانه و بدون ارسال سیگنال هشدار به اهداف مهاجم به عملیات خود ادامه دهد. علاوه بر این، در صورت استفاده از این سیستم در عملیات هدایت شبکه با خطوط ارتباطی، می تواند تصاویر مختلف راداری را به اپراتور برساند و مکان مورد نظر را بهتر ترسیم کند.
از این سامانه برای مقابله با اهداف کروز، بالگردها و انواع هواپیماهای بدون سرنشین مانند پهپادها استفاده می شود. علاوه بر این، به دلیل تحرک و قابلیت حمل بالا، به راحتی می توان آنها را بر روی کشتی های رزمی کوچک و بزرگ مستقر کرد و در برابر اهداف متخاصم استفاده کرد.
227227
