نادیا زکالوندوالدین برای آموزش فناوری به فرزندان خود ابزارهای مختلفی از جمله گوشی های هوشمند را ارائه می دهند تا آنها را برای زندگی در دنیای امروز آماده کنند. در واقع کودکان از دوران ابتدایی به بعد از انواع وسایل و البته گوشی های هوشمند استفاده می کنند. اما اگر والدین می دانستند که گوشی های هوشمند چقدر روی مغز فرزندانشان به خصوص نوجوانان تأثیر می گذارد، چندان به خرید این دستگاه ها برای آنها فکر نمی کردند.
به گفته دانشمندان، با رشد مغز نوجوانان، آنها به گوشی خود وابسته و معتاد می شوند و استفاده بیش از حد از این وسایل باعث تغییرات شدید در رفتار آنها می شود.
در این مرحله از زندگی یک نوجوان، قشر پیشانی مغز که اساساً «سیستم کنترل مغز» است، هنوز در حال رشد است و هنوز به طور کامل رشد نکرده است، بنابراین کنترل حرکات برای آنها دشوار است. رفتار
وقتی مغز نوجوانان در محتوای رسانههای اجتماعی مانند TikTok یا Instagram میچرخد، به لحظات سرگرمکننده آن واکنش نشان میدهد و باعث میشود که به تماشای محتوای مختلف آن ادامه دهند. اما از آنجایی که مغز بزرگسالان کاملاً توسعه یافته است، می تواند بفهمد که چه زمانی باید تماشای محتوا در رسانه های اجتماعی را متوقف کند. اما مغز کودکان و نوجوانان هنوز به این برنامه نویسی نرسیده و خیلی راحت به این ابزارها وابسته می شوند.
بنابراین، نوجوانان از زندگی واقعی لذت نمی برند و برای دریافت دوپامین، هورمون شادی، به شبکه های اجتماعی متوسل می شوند.
وقتی نوجوانان از گوشی های هوشمند و رسانه های اجتماعی استفاده می کنند، بخش هایی از مغز که در ارائه پاداش ها نقش دارند فعال می شوند. این قسمت ها در مغز بزرگسالان نیز فعال می شوند، اما از آنجایی که قشر جلوی مغز آنها به اندازه کافی رشد کرده است، سیستم کنترل آنها نیز فعال می شود.
عدم رشد کافی قشر پیش پیشانی مغز در نوجوانان، آنها را در معرض خطر اعتیاد و وابستگی بیشتر به گوشی های هوشمند قرار می دهد.
تحقیقات دیگر نشان داده است که نوجوانانی که حداقل 20 بار در روز پلتفرم های آنلاین خود را بررسی می کنند نسبت به نظرات اجتماعی همسالان خود حساسیت بیشتری نشان می دهند.
تمام مطالعات روانشناختی نشان می دهد که برای اینکه مغز نوجوانان مراحل رشد کافی را طی نکند، دسترسی آنها به گوشی های هوشمند باید محدود شود تا از آسیب این ابزارها جلوگیری شود.
منبع:
قابل قبول