اخبار اخبار جهان

نگاهی به سه دهه سکانداری نصرالله در حزب‌الله/ سید حسن؛ چریک معمم

تبلیغات بنری


زینب اسماعیلی: بر اساس گزارش ها، بنیامین نتانیاهو پس از سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل و نمایش نقاشی جدید خود دستور حمله به حومه شهر را صادر کرد. از زمان آغاز بحران غزه و درگیری گسترده بین اسرائیل و حماس، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که مسیر این آتش به سمت کل منطقه است و رژیم اسرائیل می تواند به چه هدفی فراتر از لبنان برسد.

اما حزب الله و سید حسن نصرالله هدف اسرائیل قرار گرفتند و به شهادت رسیدند. در ادامه در این مورد بیشتر بخوانید.

حزب الله و ایران

سید حسن نصرالله، مرد عمامه سیاه پوش که در دوران رهبری حزب الله سفید شد، سه دهه در این سمت بود. اگرچه حزب‌الله سومین رهبر رسمی حزب‌الله محسوب می‌شد، اما حزب‌الله به یک گروه مقاومت جدی تحت رهبری نصرالله تبدیل شد. بسیاری از رسانه ها و تحلیل گران جمهوری اسلامی ایران را پدر معنوی این گروه می دانند اما اطلاعات درستی برای رد یا تایید این ادعا در دست نیست. اما آنچه نمی توان کتمان کرد، ارتباط نزدیک این گروه نظامی شیعه با جمهوری اسلامی ایران و حداقل پشتوانه قوی معنوی است. البته نباید اظهارات طرف لبنانی درباره حمایت ایران را نادیده گرفت. از سوی دیگر مقامات ارشد رژیم و فرماندهان سپاه پاسداران ایران روابط نزدیکی با این گروه دارند. شاید بتوان اعلام پنج روز عزای عمومی برای شهادت سید حسن نصرالله توسط رهبری را نیز نشانه جدی این نزدیکی دانست.

آنچه در لبنان رخ داده و می‌گذرد را نمی‌توان جدا از تحرکات اسرائیل، جنگ داخلی لبنان و حزب‌الله لبنان تحلیل کرد و حزب‌الله لبنان بخشی متأثر و تأثیرگذار در این مسیر در سه دهه اخیر است.

نصرالله و وفاداری به امام موسی صدر

حسن نصرالله در 31 اوت 1960 در محله ای در شرق بیروت در خانواده ای پرجمعیت از پدری متولد شد که از طریق فروش سبزیجات و میوه ها امرار معاش می کرد. در کودکی و نوجوانی چندین بار از شرق به جنوب بیروت نقل مکان کردند. آغاز جنگ داخلی لبنان در سالهای نوجوانی وی رخ داد که تأثیر جدی در شکل گیری شخصیت و تمایلات وی داشت.

سید حسن نصرالله در نوجوانی به امام موسی صدر ارادت خاصی داشت و این یکی از اولین روابط او با ایران بود.

نصرالله از دوران نوجوانی با ایران و جنبش امل مرتبط بوده است. از جمله فعالیت‌هایش در جنبش‌های چپ‌گرای مارکسیستی و کمونیستی فعال در لبنان، پیوستن به جنبش اسلامی امل بود که توسط امام موسی صدر در لبنان تأسیس شد. او به سرعت فعالیت سیاسی خود را به عنوان نماینده جنبش امل در بزوریه گسترش داد.

تا پایان عمر برای تحصیل در حوزه علمیه به نجف رفت. آشنایی او با آیت الله سید محمد باقر صدر او را به شخصی به نام سید عباس موسوی رساند. صبحی التفیلی، سید عباس موسوی و سید حسن نصرالله سه مردی هستند که پایه های حزب الله را بنا کردند.

علوم حوزوی و آموزش نظامی را بیاموزید

تحصیل در نجف دیری نپایید و با سخت گیری دولت عراق نسبت به طلاب شیعه لبنان، حسن نصرالله نیز مسیر خود را تغییر داد و به لبنان بازگشت و در حوزه علمیه بعلبک به تحصیل و تدریس پرداخت.

نصرالله در همان زمان به فراگیری فنون نظامی علاقه مند بود و دوره های مختلف جنگی را گذراند. آقای حسن به دلیل توانایی در مدیریت و رهبری به عنوان نماینده جنبش امل در دره بقاع منصوب شد.

سال 82 نقطه عطفی برای موسوی و نصرالله بود. وقتی می توانند به جنبش به رهبری نبیه بری بپیوندند یا خودشان راه مستقلی را آغاز کنند. هدف هر دو گروه مقابله با اسرائیل بود. در تابستان 1982 حزب الله به عنوان یک جریان شیعی مطرح شد و بسیاری از منابع معتقدند که هسته اولیه این گروه با حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شکل گرفت.

در ابتدای تشکیل حزب الله، سید حسن ۲۲ ساله و موسوی ۲۹ ساله بودند. سید حسن به عنوان یک نیروی تبلیغاتی برای جذب جوانان شیعه برای پیوستن به حزب عمل کرد. وی پس از مدتی به عنوان معاون دفتر حزب در بیروت در کنار ابراهیم امین السید فعالیت کرد تا اینکه معاونت اجرایی حزب ایجاد شد که برای اجرای تصمیمات شورای مرکزی حزب الله ایجاد شد.

نصرالله در این زمان معاون اجرایی حزب بود. پس از آن برای ادامه تحصیلات حوزوی به قم رفت و پس از مدتی به دلیل تنش میان جنبش امل و حزب الله به لبنان بازگشت.

در سال 1992 آقای عباس موسوی دبیرکل حزب الله توسط صهیونیست ها ترور شد. پس از این ترور، دفتر حزب الله زیر و رو شد و سید حسن نصرالله رهبری جنبش را بر عهده گرفت. او اکنون 32 ساله است که تحصیلات حوزوی خود را به پایان رسانده و آموزش نظامی دیده است. اما پنج سال پس از رهبری وی، ایالات متحده این گروه را به فهرست سازمان های تروریستی خود اضافه کرد.

حزب الله در دوران دبیرکلی سید حسن توانست جایگاهی را به عنوان یک گروه سیاسی شیعه در لبنان با گرایش های مذهبی متعدد ایجاد کند و حوزه جدیدی از حضور حزب الله را در ساختار سیاسی لبنان تعریف کند. در انتخابات پارلمانی لبنان در سال‌های 1996، 2000 و 2005، حضور نمایندگان حزب‌الله در پارلمان همواره رو به افزایش بود.

چهره به چهره با اسرائیل

سال 2000 را می توان یکی از مهم ترین سال های حیات سیاسی حزب الله و سید حسن نصرالله دانست. زمانی که حزب الله موفق شد با سازماندهی جنگ فرسایشی به اشغال 18 ساله پایان دهد و نیروهای اسرائیلی را از جنوب لبنان خارج کند. هر چند پسر بزرگش هادی را در همان جنگ از دست داد. در سال 2006، در جریان جنگ 33 روزه، حزب الله بار دیگر به نتیجه موفقیت آمیزی دست یافت. این موضوع باعث شد لبنان جنگ زده، که از نزدیکی خود به رژیم اسرائیل آسیب زیادی دیده بود، حساب جداگانه ای از حزب الله باز کند.

پس از این اتفاقات و در جریان جنگ سوریه و حمله داعش، حزب الله نیز کمک های زیادی به دولت بشار اسد کرد، در حالی که سایر کشورهای عربی در ابتدای بحران لباس خود را از این فاجعه بیرون کشیدند.

فعالیت سیاسی مخفی

سید حسن نصرالله سال هاست که سخنرانی های خود را از مکان های مخفی و به صورت ویدئو کنفرانس ایراد می کند. حتی دیدار با مقامات ایرانی در قالب هیئت ها نیز به صورت مخفیانه انجام شد تا قابل ردیابی نباشد. او به مقام رهبری ارادت خاصی داشت و با سران سپاه قدس به ویژه سردار سلیمانی نیز ارتباط نزدیک داشت.

حزب الله لبنان در سال های اخیر وارد پارلمان لبنان شد و بیش از شصت کرسی به دست آورد. همین امر باعث شد تا این گروه بیشتر به فعالیت های سیاسی روی آورد. اما عملیات 16 مهر و حوادث پس از آن مسیر معادلات سیاسی منطقه را تغییر داد.

311311

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *