فرشته سایم؛ حل موضوع مسکوت FATF و تلاش برای رفع تحریم ها از جمله وعده های اصلی مبارزات انتخاباتی مسعود پزشکیان بود. او چند روز پیش در نشست خبری با رسانه ها اعلام کرد که در مورد گروه ویژه اقدام مالی با انجمن شناخت نامه ای نوشته است نیویورک، در تلاش برای رفع تحریم ها هستند.
محمود واعظی رئیس دفتر دولت دوازدهم در گفت و گو با – درباره اهمیت این سفر و احتمال وقوع اتفاقاتی مانند سال 2019 گفت: ممکن است اتفاق جدیدی رخ ندهد، اما آمادگی برای اتفاق جدیدی وجود دارد. به منظور عادی سازی روابط انجام خواهد شد.»
وی با پرهیز از موضوع FATF، درباره تلاش کارگزاران تحریم برای جلوگیری از حل این لایحه گفت: در مجموع دلالان تحریم در نهادهای رسمی حضور ندارند اما در اخلال اقتصادی کشور حضور پررنگی دارند. “.
واعظی همچنین به احتمال اخلال تندروهای سعید جلیلی و حامیان وی در اقدامات دولت در رفع تحریم ها و انحلال FATF اشاره می کند و همچنین می گوید امثال جلیلی در مقابل درک برخی مسائل مقاومت می کنند و به عبارتی نمی خواهند داشته باشند. راه حل منطقی برای مسائل
گفت وگوی خبرگزاری رابو با محمود واعظی، یکی از اعضای هیات وزیران در دولت یازدهم و دوازدهم را می خوانید:
***
*آقای واعظ! رفع تحریم ها و تصویب FATF دستور کار اصلی دولت جدید است آیا فکر می کنید با حضور تندروهایی که خط قرمزشان مذاکره و FATF است، پزشکیان در اجرای برنامه های خود موفق شوند؟
دکتر پزشکیان در تبلیغات انتخاباتی به صراحت به مردم وعده اصلاح و اجرای سیاست ها و برنامه های دولت چهاردهم برای رفع تحریم ها را داد و از سوی دیگر مشکل FATF نیز حل شود تا روابط بانکی بهبود یابد. کشور ما نیز مانند سایر کشورهای جهان عادی خواهد شد. این دو مورد از مهمترین تعهدات رئیس جمهور نهم بود که مردم رفع این موانع را گشایش در اقتصاد و معیشت خود می دانستند و به همین دلیل به طور غیرمستقیم به رئیس جمهور رای دادند.
انتظار مردم این است که رئیس جمهور آنها بدون شکست به وعده های خود عمل کند. البته این بحث همچنان باقی است که تندروها مخالف مذاکره برای لغو تحریم ها و تصویب FATF هستند. باز هم باید یادآور شد که مخالفت های این طیف در گذشته بی سابقه بود و در دولت های یازدهم و دوازدهم، مخالفت های گسترده طیف رادیکال فشار زیادی بر دستگاه سیاست خارجی و دولت وارد کرد.
مطالبات جامعه در جهت مخالف خواسته های طیف رادیکال است
از این رو، این فشارها امروز هم وجود دارد و اگر مردم با سیاست مطلوب این گروه که در حوزه سیاست خارجی با ادامه تحریم ها و ارتباط محدود با کشورهای خارجی دنبال شد، موافقت می کردند، به آنها رای می دادند و نه برای آنها دکتر در نتیجه رای مردم به دگرگونی نشان می دهد که مطالبات جامعه بر خلاف خواسته های طیف رادیکال حداقلی است.
نکته دیگر اینکه ساماندهی اقتصاد در گرو تلاش مضاعف برای گسترش سفره مردم، حل چالشهای صادرات و واردات و از همه مهمتر رفع ناهماهنگی در همه عرصههای حاکمیتی است. ما باید تحریم ها را لغو کنیم و روابط بین بانکی را تنظیم کنیم تا تجار ما از مبادلات و صندوق های امانی برای صادرات و واردات اجباری استفاده نکنند. به این ترتیب میتوانیم روابط بسیار ارزانی بین بانکها داشته باشیم، همانطور که در همه کشورهای جهان وجود دارد.
مذاکره و FATF دو عامل اجتناب ناپذیر برای گشایش اقتصاد کشور هستند
از سوی دیگر، زمانی که یک محاصره به دلیل ارتباط با چند کشور در روابط تجاری، بازرگانی و صنعتی، اقتصاد یک کشور را تحت تأثیر قرار می دهد، محدودیت ویرانگر اقتصاد کشور محاصره کننده را فرا می گیرد. در صورتی که مزیتش این است که با هر کشوری امکان صادرات و واردات وجود دارد و گزینه های گسترده تری نیز دارد. بر این اساس، مذاکره برای رفع تحریم ها و تصویب FATF از عوامل اجتناب ناپذیر و ضروری برای گشایش اقتصاد کشور است.
مجوز مذاکرات در کابینه رئیس جمهور صادر شد
اجازه مذاکره در دولت شهید رئیسی و سخنان آقای مصباحی مقدم مبنی بر آمادگی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای تصویب پیش نویس قوانین ضد تروریسم و پالرمو نشانه های مثبتی است که امیدواریم گشایش های سازنده ای در حوزه های مورد نظر ایجاد شود. البته موضوعی که باید به آن توجه کرد، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست.
کشورهای اروپایی قطعا در مورد برجام با پزشکیان صحبت می کنند
با توجه به اینکه وقتی صحبت از مذاکره برای رفع تحریم ها و گروه 1+5 می شود، آمریکا یکی از اصلی ترین کشورهای مذاکره کننده بوده و هست. تا چند هفته دیگر انتخابات ریاست جمهوری در این کشور برگزار می شود و طبیعی است که منتظر بمانیم و ببینیم چه کسانی به قدرت می رسند، حوزه هایی که مذاکره می کنند به ویژه برنامه جامع اقدام مشترک و رفع تحریم ها و … مواضعی که رئیس جمهور در دیدارهای دوجانبه و چندجانبه اتخاذ خواهد کرد، می تواند زمینه ساز انتخابات پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باشد و از این طریق موضوع لغو تحریم ها وارد مرحله جدیدی شود.
در سفر به نیویورک می توان مقدمات عادی سازی روابط را فراهم کرد
* آیا انتظار دارید سفر پزشکیان به نیویورک نتایج خوبی مانند سفر روحانی به نیویورک در سال 92 داشته باشد؟
با توجه به اینکه اولین سفر رئیس جمهور و افکار عمومی در جهان است و دولت ها منتظر سخنرانی ایشان در سازمان ملل و مواضع و سیاست های ایشان در جلسات و جلساتی هستند که تشکیل می شود، بسیار حائز اهمیت است زیرا در این راه با شخصیت ایشان، دیدگاه ایشان و رئیس جمهور جدید جمهوری اسلامی ایران آشنا خواهد شد. البته ممکن است اتفاق جدیدی رخ ندهد، اما برای عادی سازی روابط، چیز جدیدی تدارک دیده شود.
حضور ظریف در دولت به منزله حمایت از مذاکرات جدی و واقع بینانه است
* از آنجایی که گفتید در دولت رئیسی به مذاکرات چراغ سبز نشان داده شد، از طرفی همان زمان خبر رسید که آقای رئیسی می خواهد FATF را تکمیل کند اما به دلیل فشار دولت از این کار عقب نشینی کرد. تندروها فکر می کنید بالاخره پزشکیان حاضر به مذاکره و توافق می شوند که FATF تحت این فشارهاست و …
به نظر من تیم مذاکره کننده دولت چهاردهم با تیم مذاکره کننده دولت سیزدهم تفاوت زیادی دارد. حضور آقایان عراقچی و روانچی که در تمامی مذاکرات قبلی حضور داشتند و همچنین حضور دکتر ظریف در دولت پشتوانه محکمی برای ادامه مذاکرات جدی تر و واقع بینانه است. از نظر شکل و محتوا.
در زمان تصویب FATF، حضور دکتر همتی به عنوان وزیر اقتصاد، پشتوانه خوب و ارزشمندی محسوب می شود، هرچند در زمان ریاست بانک مرکزی نیز به طور جدی در حال رایزنی برای رفع موانع FATF بود. از سوی دیگر حضور دکتر طیب نیا مشاور عالی اقتصادی رئیس جمهور که در طول چهار سال مسئولیت خود در وزارت اقتصاد اقدامات بسیار مثبت و موثری را در حوزه کارگروه ویژه اقدام مالی انجام داد. دولت یازدهم
همه این توانمندی ها به ویژه حمایت های مقام معظم رهبری، پشتوانه ای برای نشان دادن تفاوت کارگزاران این دولت با دولت 13 است و من بسیار خوشبین هستم که در این دولت امور تحول آفرین به خوبی و همه جانبه پیگیری شود. جدی تر
جلوگیری از پولشویی ضروری است
* بسیاری از تندروهایی که زیر نظر کابینه در سایه کار می کنند و در سایر نهادها مستقر هستند، معتقدند که پالرمو و CFT در حال ایجاد محدودیت برای کشور هستند؟
من معتقدم طیف رادیکال هیچ استدلال منطقی و مستدلی برای محدود کردن شفافیت اقتصاد داخلی ندارد و با تصویب FATF، سیاست اقتصادی و پولی کشور بر روی محور شفافیت حرکت خواهد کرد و ما قویا معتقدیم که جلوگیری از پولشویی ضروری است.
لازم است انتقال وجوه و اعتبار به صورت شفاف انجام شود و از این نظر تایید فاکتورهای مذکور محدودیتی برای ما ایجاد نمی کند. اگر محدودیتی از طریق FATF وجود داشت، مسلم است که کشورهای دنیا با FATF همکاری نمی کردند. در حال حاضر تنها 3-4 کشور با FATF همکاری نمی کنند. بنابراین استدلال منتقدان نادرست است. تا جایی که روابط مالی و بانکی به صورت شفاف و منظم تنظیم شود، این به نفع ماست.
اگرچه در سیاست کلان ابلاغی دولت های یازدهم، دوازدهم، سیزدهم و چهاردهم تلاش کردیم تا از پولشویی، قاچاق پول و قطع روابط غیرشفاف پولی جلوگیری کنیم. هدف این دو لایحه فعال کردن موارد مشابه است و مسئول امور داخلی است نه خارجی. بنابراین معتقدم نگاه FATF در مقطعی اشتباه بوده و در دوره فعلی اصلاح شده است.
فروشندگان تحریم در نهادهای رسمی وجود ندارند
*برخی معتقدند میانجی های تحریمی می خواهند FATF را تایید نکنند…
من نمی خواهم به موضوع این گونه برخورد کنم. ممکن است عوامل تحریم در انحراف افکار و در برخی موارد منفی نقش داشته باشند، اما در صداقت مردم عزیز در مجمع تشخیص مصلحت نظام جای تردید نیست، زیرا این افراد دارای عزت نفس بالا و بالا هستند. معنویت به کشور اهمیت می دهند و بر اساس اطلاعات دریافتی عقاید خود را بیان می کنند.
ممکن است افراد خارج از گروه دارای منافعی باشند که با ایجاد فضا و تبلیغات مخدوش افکار و دیدگاه های عمومی را تغییر دهد. به طور کلی، اختلاسگران در نهادهای رسمی وجود ندارند، اما در نابسامانیهای اقتصادی که کشور تجربه میکند، حضور گستردهای دارند.
در دولت دوازدهم با برخی از مخالفان FATF صحبت کردیم و نظرشان تغییر کرد
*یعنی افرادی که مخالف تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند فکر می کنند با این سازوکار مخالف هستند؟
در نهایت با توجه به اسناد و مدارک و اطلاعات دریافتی و برداشتی که داشتند با تصویب کارگروه اقدام مالی در دولت دوازدهم مخالفت کردند اعتبار تصمیم سازنده بود و نظر آنها را تغییر داد.
*با چه کسانی صحبت کردید و نظر آنها درباره FATF تغییر کرد؟
مثلاً آقای مصباحی مقدم که اخیراً در مورد FATF صحبت کردند. او در گذشته ملاحظات دیگری داشت. آقای مصباحی مقدم از سر دلسوزی و صداقت گفت: اگر FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه شود، برای تصویب آن تلاش می کنیم.
جلیلی درباره برخی مسائل عقاید عجیبی دارد
*آیا با جلیلی درباره تصویب FATF صحبت کرده اید؟
مواضع آقای جلیلی با مواضع دیگران بسیار متفاوت است. او نمی خواهد حقیقت کشور را بداند. برخی به جستجوی مطالب و اسناد واقعی و مرجع می پردازند، اما جلیلی در مورد برخی مسائل، افکار ذهنی عجیبی دارد و نظرات و عقاید خود را بر اساس آن ها قرار می دهد و به دنبال تغییر آن نیست.
27211
