به گزارش الخبرآنلاین، وقتی به سبد مصرفی خانوارها نگاه می کنیم متوجه می شویم که جایگاه کالای اولیه به تدریج در حال از بین رفتن است. محصولی که مهمترین منبع غذایی خانواده ها محسوب می شود و در سبد مصرف استاندارد برای هر فرد قرار می گیرد که توسط موسسات غذایی تنظیم می شود. “گوشت قرمز” کالایی است که ما در مورد آن صحبت می کنیم.
سایت اختاز نیوز در گزارشی نوشت: آمارهای محلی حاکی از کاهش مصرف گوشت قرمز در خانواده های ایرانی است. همین موضوع بهانه ای شد برای بررسی بازار گوشت قرمز در ایران و بررسی دقیق تر صنعت تولید کننده این محصول.
مقدمه ای اساسی برای بازار گوشت قرمز
اگر بخواهیم بازار گوشت قرمز را تحلیل کنیم باید به ابتدای زنجیره تولید برگردیم. در ابتدای این زنجیره نهاده های حیوانی مانند ذرت، جو و سویا قرار دارند. تغییرات قیمت در این نهاده ها باعث تغییر در تولید گوشت قرمز در کشور می شود. به عنوان مثال اگر قیمت جو افزایش یابد به این معنی است که این نهاده به دامداری ها کاهش یافته است. به دلیل این کاهش نهاده ها، خوراک دام آسیب می بیند. در نتیجه میزان کشتار آنها کاهش می یابد. نتیجه این کاهش کشتار دام را می توان در کاهش گوشت قرمز در بازار مصرف کشور نیز مشاهده کرد.
در نهایت دولت برای کنترل بازار مصرف داخلی گوشت قرمز وارد می کند تا بازار را کنترل کند.
پس از این معرفی کلی از بازار گوشت قرمز در ایران، به جایگاه این محصول در ابتدای زنجیره یعنی نهاده های دامی می پردازیم و به بررسی قیمت در این بازار می پردازیم.
سه نقطه عطف در تقویت رانندگان گوشت قرمز
همانطور که اشاره کردیم اقلامی مانند ذرت، جو و سویا از نهاده های دامی مهم کشور هستند که تغییر قیمت آنها منجر به تغییر عرضه گوشت قرمز در کشتارگاه ها می شود. بهترین منبعی که می توان برای مطالعه تغییرات قیمت نهاده های دامی مورد استفاده قرار داد، تورم تولیدکننده در دامداری های معمولی و دامداری های صنعتی است. این دو تورم قیمت تولیدکننده در سه مقطع مهم با هم تلاقی کردند و نوسانات آنها باعث تغییرات اساسی در عرضه گوشت قرمز کشور شد. طبق آمار، این سه بازه زمانی را میتوان «سال 1376»، «پایان سال 1377 و ابتدای سال 99» و «سال 1401» نامید.
مرحله اول؛ ترامپ ذخایر گوشت کشور را سلاخی کرد
به گزارش اکو ایران، با بررسی آمار تورم تولیدکنندگان فصلی در هشت سال گذشته، در سال ۱۳۹۶ به اولین شوک تورمی در صنعت گوشت می رسیم. امسال با توجه به کاهش عرضه نهاده های دامی در کشور، نرخ تورم تولیدکنندگان دام افزایش یافته است. قیمت تمام شده تولید دامداری های سنتی در سال جاری شتاب گرفت و تورم محصول آن در زمستان 1396 به بالاترین حد خود طی هشت سال گذشته رسید و بر اساس این آمار نرخ تورم دامداری های سنتی در این فصل معادل 35.7 است. ٪.
تورم فصلی دامداری های صنعتی امسال نیز با شوکی همراه بود. این شوک باعث شد که هزینه تولید دامداری های صنعتی در تابستان 1396 به دومین رکورد تورم برسد و نرخ تورم این دامداری ها در تابستان 1396 به 28.2 درصد رسید.
نتیجه این شوک تورمی در دامداری های سنتی و دامداری های صنعتی را می توان در کاهش عرضه داخلی گوشت قرمز کشور مشاهده کرد. علاوه بر این، دولت برای کنترل قیمت گوشت در بازار مصرف، گوشت قرمز وارد کرد. آمار تجارت گمرک ایران نشان می دهد که وزن واردات گوشت قرمز به کشور از حدود 11 هزار تن در فروردین ماه 1396 به حدود 22 هزار تن در اسفند ماه رسیده است.
دلیل این شوک در بازار گوشت قرمز را می توان در خروج ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک جستجو کرد. این شوک واردات نهاده های دامی به کشور را مختل کرد و بازار گوشت قرمز ایران را تحت تاثیر قرار داد.
فاز دوم؛ شوک مثبت به قیمت تمام شده تولید گوشت در کشور
دومین دوره تاثیرگذار در تورم گوشت قرمز در کشور به سال 1398 برمی گردد که در ابتدای سال 1398 تاثیر خود را بر بازار گوشت قرمز کشور گذاشت. بررسی روند تورم محصول فصلی گوشت قرمز در کشور نشان می دهد که تورم دامداری های سنتی و دامداری های صنعتی در نیمه دوم سال 2018 به پایین ترین حد خود رسیده است.
بر این اساس می توان گفت که تورم تولید فصلی دامداری های سنتی در پاییز 1397 به کمترین میزان خود یعنی نرخ منفی 2/5 درصد رسید و همین تورم در دامداری های صنعتی به کمترین حد خود یعنی نرخ منفی رسید. از 2.3 درصد. خیلی ساده، هزینه تولید گوشت قرمز در کشور در پایان سال 2018 کاهش یافت.
اثرات این کاهش قیمت تمام شده تولید گوشت را می توان در ظرفیت داخلی برای عرضه گوشت مشاهده کرد. یعنی در این زمان عرضه داخلی گوشت قرمز شاهد جهش بود و در نتیجه واردات گوشت قرمز به کشور کاهش یافت.
با بررسی آمار گمرک مشخص شد که واردات گوشت قرمز کشور در آذرماه 1397 بالغ بر 18 هزار و 400 تن بوده است که با کاهش شدید مواجه بوده و در خرداد 1398 به 1800 تن رسیده است به عبارت دیگر واردات گوشت قرمز در این مدت بیش از 16 هزار تن کاهش داشته است. تن
سطح سوم؛ تاثیر حذف سکه 4200 تومانی بر بازار گوشت قرمز
سومین و آخرین دوره مهم در تاریخ هشت ساله بازار گوشت قرمز کشور به اردیبهشت 1401 برمی گردد که در این تاریخ دولت سیزدهم تصمیم به حذف سکه 4200 تومانی به دلیل توزیع گسترده رانت در کشور گرفت. افزایش قاچاق کالاهای اساسی به خارج از کشور
به همین دلیل ارز مورد نیاز برای واردات نهاده های دامی گران شد و بر نرخ تورم فصلی این نهاده ها تاثیر گذاشت. بر این اساس نرخ تورم دامداری های سنتی و دامداری های صنعتی شوکه شده و باعث افزایش قابل توجهی شد. آمارها حاکی از آن است که تورم دامداری های صنعتی در بهار 1401 هجری شمسی در هشت سال پیش به بالاترین حد خود رسید و به 50.8 درصد رسید. از سوی دیگر، تورم دامداری های سنتی دومین نرخ تورم خود را در هشت سال گذشته به ثبت رساند و نرخ تورم موتورهای این بخش به 30 درصد رسید.
در نتیجه شوک تورمی به تولید گوشت قرمز کشور، روند کاهشی در عرضه داخلی گوشت قرمز رقم خورده است. این روند نزولی که با تاخیری چند ماهه از شهریور 1401 هجری قمری آغاز شد تا پایان سال 1402 هجری قمری ادامه یافت. بر این اساس، عرضه داخلی گوشت قرمز از 57900 تن در شهریور 1401 هجری شمسی به 38500 تن در اسفند ماه سال گذشته رسید.
در نتیجه این شوک تورمی و کاهش عرضه داخلی، روند واردات گوشت قرمز کشور روند صعودی به خود گرفته است. از 4 هزار و 900 تن در شهریور 1401 هجری قمری در زمستان سال گذشته به 19 هزار و 400 تن رسید. بدین ترتیب دولت توانست در نیمه دوم سالهای 1401 و 1402 هجری قمری بازار گوشت را تحت کنترل درآورد و تا حدودی قیمت گوشت را در بازار مصرف کنترل کند.
به طور کلی می توان گفت که بازار گوشت قرمز در ایران در هشت سال اخیر شاهد تکانه های زیادی بوده است، اما سه شوک اصلی در سال های 2017، پایان سال 2018، ابتدای سال 2019 و سال 1401 بیشترین تکان ها را به خود اختصاص داده است. مهم آنها لحظات حساس تعیین قیمت گوشت در بازار محلی و دخالت دولت. به عبارت دیگر، افزایش قیمت اسمی گوشت قرمز در این هشت سال با وجود کنترل دولت بر بازار مصرف، بخشی از آن به دلیل نقدینگی و بخشی به دلیل افزایش ظرفیت عرضه نسبت به تقاضا در بازار داخلی رخ داده است. . .
223225
khabaronline به نقل از رابو