عبدالناصر الحمتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، ضمن تاکید بر تامین مالی غیرتورمی، گفت: امروز علاوه بر کاهش تورم، علاقه به رشد باید دغدغه اصلی کشور باشد و با توجه به محدودیت بانک ها، تامین مالی باید از راه های دیگر تامین مالی شود.
گزارش های مختلف رسمی و غیررسمی نشان می دهد که پس از سال ۱۳۹۶ و حداقل برای ۵ سال متوالی، روند تشکیل سرمایه در اقتصاد ایران کمتر از نرخ کاهش ارزش صنایع بوده است. به عبارت ساده، خروج ترامپ از برجام، اقتصاد ایران را در چنان بحرانی فرو برده است که میزان سرمایه گذاری در اقتصاد طی پنج سال کمتر از هزینه های انجام شده برای ماشین آلات تولیدی بوده است. این به معنای فرسودگی کل صنایع کشور و بحرانی گسترده در اقتصاد کشور در سال های بعد خواهد بود و این موضوع بارها مطرح شده است.
اکنون با روی کار آمدن دولت چهاردهم، به نظر می رسد موضوع تامین مالی همچنان یکی از چالش های اصلی پیش روی قوه مجریه باشد. به خصوص که به نظر می رسد در این دولت مدیران اقتصادی روی پرهیز از اقداماتی متمرکز شده اند که به ناآرامی دامن می زند. تقریباً 95 درصد تأمین مالی در ایران بر عهده بانک هاست، اما سیاست های انقباضی بانک مرکزی، نظام پولی کشور را از توان تأمین مالی صنایع کشور محروم کرده است و اکنون صنایع باید به دنبال راه های دیگری برای تأمین نیازهای خود باشند.
علی قنبری، یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، گفت: البته هر اقتصادی برای رسیدن به رشد اقتصادی باید منابع بیشتری را صرف سرمایه گذاری کند، به عبارت دیگر، جذب سرمایه کافی اولین قدم برای هر پیشرفت و توسعه است تنها ایران از این مبنا مستثنی نیست، اما به دلیل مشکلات موجود، اقتصاد این کشور بیش از هر زمان دیگری به سرمایه گذاری موثر و کلان نیاز دارد.
معاون اسبق وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: زمانی که سرمایه گذاری کافی در کشور انجام شود، چرخ های تولید نیز با سرعت بیشتری می چرخد و در نتیجه درآمدهای عمومی افزایش می یابد و با شکل گیری رشد کیفی بالا، کشور در واقع به سمت توسعه حرکت می کند.» سرمایه گذاری مورد نیاز در قالب جذب سرمایه از بخش خصوصی ایرانی و جذب سرمایه خارجی امکان پذیر خواهد بود. افزایش نرخ رشد اقتصادی به معنای افزایش درآمد است و اگر با یک سری سیاستهای منطبق با عدالت اجتماعی همراه شود، رفاه عمومی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
این نماینده سابق مجلس درباره روشهای تامین مالی غیرتورمی که در سخنان ناصر همتی به آن اشاره شد، گفت: مهمترین و بهترین روشهای تامین مالی که منجر به افزایش تورم نمیشود، جذب منابع مالی بخش خصوصی و فراهم کردن بسترهای لازم برای سرمایهگذاری خارجی است. ” واضح است که چنین چیزی به خودی خود اتفاق نمی افتد مگر اینکه امکانات فراهم شود. یکی از مهمترین پیش نیازهای جذب سرمایه بخش خصوصی داخلی و خارجی ایجاد ثبات و کنترل بر اقتصاد و فضای سیاسی کشور است. در عین حال باید تنش های منطقه ای و بین المللی را تا حدودی مدیریت کرد تا سرمایه گذاران آمادگی ورود به اقتصاد را داشته باشند.»
مدیرعامل اسبق شرکت بازرگانی دولتی با یادآوری کنترل نرخ تورم تاکید کرد: کنترل نرخ تورم محور ثبات است. به عبارت دیگر بدون کنترل نرخ تورم و جهش قیمت ها در اقتصاد کشور نمی توان انتظار بازگشت ثبات را داشت. به همین دلیل لازم است دولت چهاردهم عوامل تورمی مانند کسری بودجه، استقراض از بانک مرکزی و بانک ها، چاپ پول و افزایش هزینه های جاری را کنترل کند. در عین حال از اقداماتی که باعث ایجاد شوک قیمتی در بازار می شود خودداری کنند تا تورم به صورت معنادار و با سرعت بالا کاهش یابد.
القنبری در پاسخ به سوالی مبنی بر انتظارات نرخ تورم در پایان سال 1403 هجری قمری گفت: معتقدم تورم در کشور به روند نزولی خود ادامه خواهد داد و در پایان سال نرخ تورم در سطح کشور خواهد بود. محدوده 20-30. کانال %.”
