چه شد که مازندران باز هم دچار سیل شد؟
اخبار اخبار عمومی

چه شد که مازندران باز هم دچار سیل شد؟

تبلیغات بنری


فرهاد طالبیان: تا ابتدای دهه 90 کل تغییر آمار کاربری اراضی کشاورزی در استان مازندران بالغ بر 3810 هکتار معادل 89 درصد اراضی بوده که از این میزان 3390 هکتار کشاورزی و 420 هکتار باغ بوده است. بیشترین درصد مربوط به تفکیک غیرمجاز بوده که 44 درصد مربوط به تفکیک غیرمجاز زمین و 35 درصد مربوط به بخش مسکن بوده است. بر اساس ماده 55 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، هرگونه تعرض به عرصه های جنگل ها، مراتع و باغات ممنوع و حسب مورد مشمول مقررات قانون پیشگیری از تصرف عدوانی می باشد. . در سال های اخیر علیرغم برخوردهای پی در پی مقامات قضایی، تصرفات و تصرفات منابع طبیعی افزایش یافته است.

مهدی زارعی، استاد دانشگاه و اقلیم شناس در ادامه این توضیحات می گوید: سیل شدید در شهرهای زیراب و پلصفد در شامگاه ۱۴ تیرماه ۱۴۰۳ باعث جاری شدن سیل در محور دیراسیلی، جاده لاله بند، شیرکولا، مومیخیل و گیرودبار شد. ” . سیل در «خاتروکو» با جاری شدن سیل در شهرک فرهنگیان بول سفید و خیابان خدماتی زیراب همراه بود. در محور تهران – شمال و در جاده فیروزکوه به قائم شهر در منطقه حکایت رودبار این امر منجر به قطع محور سوادکوه و تخریب راه های روستایی شد. زمین های کشاورزی، خانه ها و جاده ها آسیب دیدند.

وی ادامه می دهد: از 18 مصدوم این حادثه، 4 نفر در درمانگاه های سرپایی مداوا شدند و 14 نفر نیز به بیمارستان منتقل شدند. مناطق با تراکم جمعیت بالا و جاده های شلوغ به شدت آسیب پذیر هستند. در طول بارندگی‌های شدید، نهرها با زباله و آوار مسدود می‌شوند و منجر به آبگرفتگی جاده‌ها می‌شوند و ساختمان‌های مجاور «نقاط پستی مانند تونل‌ها، پارکینگ‌های زیرزمینی، زیرزمین‌ها و آبراه‌های کم ارتفاع می‌توانند به تله‌های مرگ تبدیل شوند».

این محقق اشاره می‌کند که مناطق نزدیک رودخانه‌ها در معرض خطر سیل هستند: «خسارات اغلب از کنار رودخانه‌ها سرچشمه می‌گیرند و برای جلوگیری از سیل استفاده می‌شوند – مانند طوفان‌ها، شهر نیواورلئان روزهای سیل عظیم و ویرانگر را پس از طوفان کاترینا در 23 تا 30 اوت تجربه کرد. ، 2005، به دلیل شکست… طوفان های طراحی شده برای محافظت از شهر طوفان کاترینا یک طوفان ویرانگر و مرگبار رده 5 در اقیانوس اطلس بود که 1392 نفر تخمین زده شد و 186.3 میلیارد دلار خسارت وارد کرد.

او می‌گوید: «کوه‌ها و تپه‌های شیب‌دار مانند آن‌هایی که در رشته‌کوه‌های البرز در ایران دیده می‌شوند، روان آب‌های سریعی را تولید می‌کنند که باعث افزایش سریع جزر و مد می‌شود سیلاب می تواند باعث سیلاب های بسیار شدید شود، حتی در خاک های خشک، آب های سیلابی را جابه جا می کند که خطرات قابل توجهی برای زندگی به همراه دارد.

زری ادامه می‌دهد: «تغییرات کاربری اراضی مرتبط با توسعه شهری به طرق مختلف بر سیلاب‌ها تأثیر می‌گذارد در طول توسعه شهری توانایی خود را برای حمل آب های سیلاب کاهش می دهد، جاده ها و ساختمان های ساخته شده در مناطق مستعد سیل در معرض خطر افزایش سیل، از جمله آبگرفتگی و فرسایش هستند، زیرا توسعه جدید ادامه دارد می تواند به کاهش مواجهه فعلی و آینده در معرض سیل کمک کند.

چه اتفاقی افتاد که دوباره مازندران را سیل کرد؟

او می‌گوید: «زمانی که حجم زیادی از رواناب به‌دلیل افزایش رواناب ناشی از بارندگی‌ها به سرعت جاری می‌شود، جریان‌ها دچار سیل می‌شوند. شرایط هیدرولوژیکی قبل از بارندگی، با تغییر نحوه ذخیره‌سازی بارندگی در سطح زمین و جاری شدن آب در رودخانه‌ها، رواناب به آرامی به عنوان جریان زیرسطحی به داخل خاک می‌ریزد مناطق شهری جایی هستند که بیشتر… مساحت زمین های تحت پوشش جاده ها و ساختمان ها ظرفیت کمتری برای ذخیره آب باران و ذوب برف دارد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه ساخت و ساز در کنار جاده ها و ساختمان ها در روستاها به ویژه در حوزه آبراهه ها و زهکش های طبیعی اغلب مستلزم حذف پوشش گیاهی از سطح زمین است، ادامه داد: خاک نفوذ پذیر با سطوح غیر قابل نفوذ مانند جاده ها و … سقف‌ها، پارکینگ‌ها و پیاده‌روها تعویض می‌شوند که آب کمی را ذخیره می‌کنند، نفوذ آب را به زمین کاهش می‌دهند و رواناب را به داخل جوی‌ها و جویبارها تسریع می‌کنند و حتی در مناطق حومه‌ای که ممکن است چمن‌زارها و سایر محوطه‌سازی‌ها رایج باشد، بارندگی باعث اشباع خاک نازک می‌شود. رواناب زمینی که به سرعت شبکه‌های کانال را از بین می‌برد ساخت و ساز متراکم در شهرها، مسافتی را که رواناب آب باید از سطح زمین یا از مسیرهای جریان زیرسطحی طی کند تا به نهرها و رودخانه‌ها برسد، کاهش می‌دهد.

زری معتقد است: «آنچه در استان مازندران رخ داد این است که با تصرف اراضی حتی اگر تصرف تمام شود به زمین آسیب وارد کرده اند و آسیب به کل جامعه سرایت می کند. از سوی دیگر، افزایش این فرآیند نوعی بار روانی و باور ایجاد می کند که جامعه به اراضی منابع طبیعی دسترسی دارد و در مدت کوتاهی می تواند بخشی از آنها را به دست آورد.

4747

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *