به گزارش آنلاین، این اتفاق در کنسولگری عربستان در مشهد نیز تکرار شد. حسین ساجدی نیا فرمانده نیروی انتظامی تهران در همان دقایق اولیه حادثه راهی محل شد و این حادثه حمله عناصر خودسر توصیف شد. و اکنون دوباره در مناظره های ریاست جمهوری به آن اشاره شده است. اما حقیقت این حمله چیست؟
«نما نیوز» در این باره نوشت: چه کسی از سفارت انگلیس بالا رفت و آن را تعطیل کرد؟ اصلاح طلبان؟ که سفارت عربستان را آتش زد، نماز خواند و بعد در روزنامه گفت: ما به چیزی رسیدیم! چه کسی این کار را کرده است؟» این سخنان مسعود مزیکیان نامزد مورد حمایت اصلاح طلبان در مناظره های ریاست جمهوری است. اشاره مزیکیان به حادثه ای است که نزدیکان قالیباف، یکی دیگر از نامزدهای انتخابات در آن شرکت داشتند. حادثه تهران و مشهد در ژانویه 2014، پس از آن رابطه ایران و عربستان سعودی که در آن زمان به ندرت وجود داشت و با وجود اینکه 40 نفر در تهران و 4 نفر در مشهد پس از پایان حمله و سوزاندن سفارت عربستان دستگیر شدند، مهاجمان این را توصیف کردند. حادثه به عنوان یک دستاورد و در نهایت تنها 5 نفر به 6 ماه زندان محکوم شدند.
چه کسی به عربستان حمله کرد؟
اولین سوالی که پس از حمله به سفارت عربستان به ذهن مردم خطور کرد، هویت جناحی و شخصی افرادی بود که این اقدام خرابکارانه را انجام دادند. پس از مدت کوتاهی مشخص شد که حسین کاردیهان از چهره های نزدیک به قالیباف و از اعضای کمیته رضا کرج مسئول این اقدام بوده است. او زمانی دانشجوی مهندسی دانشگاه رشت بود. اما نزدیکی او به رضا رمضانی گیلانی، ورود این دانشجوی اخراجی به سیاست را به شکلی رادیکال تسهیل کرد. نقش او در حمله به سفارت عربستان، حضور در باشگاههای فرهنگی و ورزشی، نزدیکی سیاسی به قالیباف و برخی اقدامات او در جنگ سوریه، کردیهان را به چهرهای نامحبوب در میان طبقه متوسط از جمله طبقه متوسط نزدیک به قالیباف تبدیل کرد. اصلاح طلبان
در سال 1401 هجری قمری، روزنامه رابو در گزارشی که یکی از شاهدان عینی آن را مخابره کرد، حمله به سفارت را این گونه توصیف کرد: «وقتی آتش نشانان وارد سفارت شدند، گروهی را دیدم که با سنگ در دستانشان ایستاده بودند آتش را خاموش کن و از پنجرههای رو به کوچه سفارت میبینند، جمعیت سنگها را روی پنجرههای پلهها پرتاب میکنند، هر چه گفتم، آنها آتشنشانهای منطقه ما بودند و هیچکس گوش نکرد مامور نیروی انتظامی که در گوشه ای ایستاده بود و صحنه را تماشا می کرد، دید که نیروهای امنیتی خبرنگاران و عکاسانی را که مشغول فیلمبرداری بودند دستگیر کردند و تجهیزات آنها را مصادره کردند، اما با میانجیگری تعدادی از حاضران در محل آزاد شدند.
دولت روحانی حمله به سفارت عربستان را با جدیت دنبال کرد و تا حد امکان اقدامات قضایی را انجام داد. کردیهان که شرایط را برای خود سخت می دید، پس از مدتی خطاب به حسن روحانی نوشت: «بعدازظهر روز 11 دی ماه برای دقایقی وارد اینترنت شدم و دیدم در گروه های مختلف همه مشغول بحث و گفتگو هستند و در کمتر از 10 دقیقه. ” چند ثانیه بعد داشتم با دوستانم صحبت می کردم، گفتم چهار نفر با هیجان بلند می شوند و کاری می کنند. چند ساعت بعد دوباره آنلاین شدم و متوجه شدم که عده ای قصد داشتند در آن شب به سفارت عربستان بروند تا تجمع کنند و انزجار خود را ابراز کنند (البته کار درستی بود). به آنها یادآوری کردم که اکنون می خواهید بروید، آماده اعتصاب باشید، زیرا قطعاً نیروهای پلیس به اکثر مراحل فکر کرده اند و یگان های اورژانس، یگان ویژه و سایر توانمندی های پلیس قطعاً با تجمع کنندگان امشب برخورد جدی خواهند کرد، پس این کار را نکنید. انجامش نده نوجوانان را با خود نبرید چون کتک را می کشند، طاقت ندارند و ممکن است به نظام مشکوک شوند. اگر می خواهید بروید، آماده ضربه خوردن باشید و بدانید که با نیروهای پلیس در جنگ نیستید که آنها باید کار خود را انجام دهند و خواهند کرد. می دانید که اگر می خواستیم کار سازماندهی کنیم، حتماً جلسات می شد، رایزنی می شد، مجوز می گرفت و… به علاوه به جای چند ده نفر. چند هزار نفر در حرکت منسجم یک تشکل قانونی حضور داشتند! اما شما خوب می دانید که دلایل و معاونان و ناظران در مراسم آن شب آنطور که آنها تصویر می کردند نبودند!»
حضور کاردیهان در ستاد انتخابات قالیباف در سال ۱۳۹۵ نام او را بیش از زمان حمله به سفارت عربستان سیاسی کرد. اسحاق جهانگیری در مناظره های سال 1395 اعلام کرد: مهاجمان به سفارت عربستان در حال حاضر در ستاد انتخابات چه کسانی هستند؟ »
کاردیهان در مصاحبه ای در سال 2017 اعلام کرد: «یک بار آقای قالیباف با من صحبت کرد و به من گفت که گروهی مانند آنچه شما در آنجا دارید (سوریه) راه اندازی کنید آنها در مدارس آنجا شروع به کار کردند و مؤسسه به بهشت حقیقت سازمانی است که کاملاً با قانون اساسی ما مطابقت دارد.
پایان خصومت ها
سال 1401 سال سرنوشت سازی برای روابط ایران و عربستان بود. به خصوص در شرایطی که ایران چند ماهی است درگیر اعتراضات داخلی بوده و کشورهای خارجی در مقابل آن صف آرایی کرده اند. در این زمان اعلام شد که شورای عالی امنیت ملی و دستگاه دیپلماسی توانستند روابط ایران و عربستان را که پس از اقدام نزدیکان قالیباف مختل شده بود، احیا کنند. در 21 آوریل 1402 مقامات ایرانی برای بررسی بازگشایی سفارت ایران به ریاض سفر کردند. کشورهای منطقه نیز از برقراری ارتباط میان ایران و عربستان استقبال کردند. وزیر امور خارجه پاکستان خطاب به سفیر ایران در اسلام آباد گفت: نزدیکی ایران و عربستان گام بزرگی در جهت صلح و ثبات در خلیج فارس خواهد بود و کل جامعه اسلامی را در همین مسیر قرار خواهد داد. همانطور که وزارت امور خارجه مصر در اظهارنظری بی سابقه در این خصوص با صدور بیانیه ای تایید کرد که قاهره با علاقه فراوان توافق اعلام شده بین تهران و ریاض را دنبال می کند و امیدوار است که امضای این توافق باعث کاهش تنش در منطقه شود. و از امنیت، توسعه و ثبات کشورهای عربی محافظت کند.
با وجود همه اقدامات منفی علیه روابط ایران و عربستان، این رابطه پس از چند سال برقرار شد. اگرچه این رابطه مانند گذشته شکوفا نشده است، اما این رابطه بهتر از چند سال پیش است. با این حال سایه های بی اعتمادی و رفتار نادرست جناح تندرو علیه سفارت عربستان همچنان در روابط دو کشور احساس می شود. سایه تلخی که اکنون تندروها باید در انتخابات ریاست جمهوری به آن پاسخ دهند.
2323
khabaronline به نقل از رابو