به گزارش خبرنگار علم و فناوری رابو، محققان علوم اعصاب روش جدیدی را برای تغییر عادات شناسایی کرده اند که می تواند در بهبود رشد شخصیت، درمان اختلالات روانی و استراتژی های سلامت جامعه موثر باشد.
محققان علوم شناختی دانشگاه ترینیتی دوبلین در انتشار نتایج مطالعه خود چارچوب جدیدی را برای تغییر عادات معرفی کرده اند. این چارچوب ممکن است در بهبود درمان اختلالات اجباری مانند اختلال وسواس فکری-اجباری، سوء مصرف مواد و اختلالات خوردن مفید باشد.
این تحقیق توسط Ike Buang، محقق فوق دکتری در آزمایشگاه پروفسور کلر گیلان انجام شد و اخیراً در Trends in Cognitive Sciences منتشر شده است.
بوآنگ گفت: «عادتها بخش بزرگی از زندگی روزمره ما هستند، از نوشیدن اولین فنجان قهوه در صبح تا روتینهای سفر و روتینهای شبانه. تحقیقات ما توضیح می دهد که چرا این رفتارهای خودکار بسیار قدرتمند هستند و چگونه می توانیم از مکانیسم های مغز برای تغییر آنها استفاده کنیم.
سیستم های مغزی و نقش آنها در شکل گیری عادت
عادتها تحت تأثیر دو سیستم مغزی قرار میگیرند: یکی که پاسخهای خودکار به محرکهای آشنا را فعال میکند و دیگری که رفتار هدفدار را ممکن میسازد. به عنوان مثال، پیمایش در رسانه های اجتماعی به دلیل خستگی ناشی از سیستم خودکار است، در حالی که کنار گذاشتن تلفن برای تمرکز روی کار بر سیستم کنترل هدفمند تأثیر می گذارد.
تعادل در سیستم های مغز و اثرات آن
مهمترین عامل در شکل گیری عادات، عدم تعادل بین این دو سیستم است. مطالعات نشان داده است که این عدم تعادل می تواند منجر به اشتباهات روزمره شود، مانند وارد کردن رمز عبور قدیمی به جای رمز جدید. در موارد شدیدتر، این وضعیت می تواند منجر به رفتارهای اجباری مانند اختلال وسواس فکری، اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات خوردن شود.
بوانگ گفت: «عادت ها زمانی شکل می گیرند که پاسخ های خودکار بر کنترل هدفمند غلبه کنند. عادات خوب و بد دو روی یک سکه هستند. هر دو زمانی اتفاق میافتند که پاسخهای خودکار بر کنترل هدفمند غلبه کنند.
چگونه عادت ها را تغییر دهیم؟
این تحقیق چارچوبی را ارائه می دهد که می تواند به تغییر عادت ها کمک کند. از جمله این روش ها می توان به تکرار و تقویت رفتار، اصلاح محیط و فعال سازی سیستم کنترل هدف اشاره کرد. تکرار یک رفتار ارتباط قوی بین محرک ها و پاسخ ها ایجاد می کند و پاداش دادن به آن رفتار را تقویت می کند. از سوی دیگر، تغییر محیط می تواند عادت های خوب را تسهیل کند و عادت های بد را از بین ببرد.
راهنمای جدید برای تغییر رفتار
بوانگ گفت: «تحقیق ما یک «کتاب بازی» جدید برای تغییر رفتار ارائه میکند که علم مغز را با کاربردهای عملی و واقعی مرتبط میکند. این چارچوب شامل استراتژیهای مؤثری مانند برنامهریزی اجرایی (اگر آن زمان) و مداخلات بالینی مانند مواجهه درمانی و درمان اعتیاد است.
این تحقیق همچنین می تواند به شخصی سازی درمان و بهبود اثربخشی برنامه ها کمک کند. گیلون اظهار داشت: همه ما با هم متفاوت هستیم. بسته به ویژگیهای بیولوژیکی مغز، برخی باید از محرکهای بیشتری اجتناب کنند، در حالی که برخی دیگر باید بر کاهش استرس یا اختصاص زمان بیشتری به کارهای روزمره تمرکز کنند.
این تحقیق همچنین ممکن است به اطلاع رسانی استراتژی های بهداشت عمومی کمک کند. با درک بهتر نقش مغز در شکل گیری عادت، می توان برنامه های موثرتری برای ترویج رفتارهای سالم، مانند ورزش منظم یا کاهش مصرف قند، طراحی کرد.
با درک چگونگی شکل گیری عادات به طور طبیعی در مغز، می توان استراتژی هایی برای تبدیل انتخاب های سالم به رفتارهای خودکار در سطوح فردی و اجتماعی ایجاد کرد.
انتهای پیام/