امیر مسعود عابدین_ آخرین فناوری چینی ارائه شده توسط موسسه مهندسی ماهواره شانگهای می تواند به یکی از اجزای اصلی چین برای ایجاد پایگاه تحقیقاتی در ماه تبدیل شود که پکن قصد دارد با همکاری مسکو بسازد.
سیستم پرتاب جدید برای کار بر اساس اصل شناور مغناطیسی طراحی شده است. این سیستم از یک بازوی چرخان با سرعت بالا برای هل دادن کالاها استفاده می کند.
بر اساس گزارشها، این تاسیسات میتواند سفرهای فضایی را متحول کند و به کشورها امکان انتقال محموله از ماه را با هزینه کمتر بدهد. این پرتابگر از یک بازوی چرخان 50 متری تشکیل شده است. این بازو برای رسیدن به سرعت 2.4 کیلومتر در ثانیه تنها در 10 دقیقه طراحی خواهد شد. با رسیدن به سرعت مورد نیاز، کپسول پرتاب حاوی مواد به دست آمده از ماه به سمت زمین هدایت می شود.
این پروژه بلندپروازانه، با هزینه ساخت تخمینی 18.2 میلیارد دلار آمریکا، به دنبال بهره برداری از محیط کم جاذبه و خلاء ماه است که برای پرتاب کارآمد محموله ها ایده آل است. محققان چینی انتظار دارند این سیستم دو بار در روز کار کند.
مکانیسم پرتاب با ترکیبی از انرژی خورشیدی و هسته ای تامین خواهد شد. طراحی آن با تبدیل انرژی جنبشی بیش از 70 درصد انرژی مصرف شده در هر پرتاب را بازیابی می کند. انتظار می رود اجکتور مغناطیسی حداقل 20 سال عمر داشته باشد و حدود 80 تن وزن داشته باشد. با این حال، استقرار آن به توسعه و آمادگی عملیاتی موشک فوق سنگین چین بستگی دارد که برای حمل این سامانه به ماه مورد نیاز است.
چالش های اصلی پروژه پرتاب شامل تثبیت آن در زمین ناهموار سطح ماه، حفظ ثبات بازوی چرخان در سرعت های بالا و اطمینان از اینکه می تواند در برابر نوسانات شدید دما، تشعشعات کیهانی و گرد و غبار ماه مقاومت کند. این تیم قصد دارد توسعه اجزای کلیدی را تا سال 2030 به پایان برساند و آزمایش سطح ماه و اجرای کامل آن برای سال 2045 برنامه ریزی شده است.
قطب جنوب ماه توجه بسیاری از کشورهای بزرگ از جمله چین، روسیه و ایالات متحده را به خود جلب کرده است. تمرکز این کشورها بر استخراج منابع ماه است و هدف اصلی آنها به دست آوردن هلیوم-3 است. این ایزوتوپ نادر به عنوان یک راه حل بالقوه برای چالش های انرژی زمین شناخته شده است.
کارشناسان بر این باورند که قطب جنوبی ماه حاوی مقدار زیادی مواد با ارزش از جمله هلیوم-3 است که در زیر لایه ای از جامدات جامد نشده که زیرلایه سیاره را پوشانده است، پنهان شده است.
تحقیقات انجام شده توسط مؤسسه شانگهای نشان داد که هلیوم 3 بر خلاف کمیاب آن در زمین، در ماه فراوان است. این ایزوتوپ برای همجوشی هسته ای بسیار مهم است، فناوری که می تواند تولید انرژی را به طور چشمگیری افزایش دهد.
اگرچه انتقال سایر فلزات گرانبها مانند پلاتین و رودیم از ماه به زمین ممکن است از نظر اقتصادی امکان پذیر نباشد، هلیوم-3 یک استثنا است. هلیوم-3 که می تواند تا 2000 دلار در هر لیتر یا 59.15 دلار در هر اونس ارزش داشته باشد، به دلیل کمیاب بودن آن در زمین، یکی از ارزشمندترین منابع ماه در نظر گرفته می شود. یک کیلوگرم هلیوم-3 با 0.67 کیلوگرم دوتریوم می تواند انرژی کل یک سال را برای ایالات متحده تولید کند. محققان چینی پیشنهاد کرده اند که تنها 20 تن هلیوم 3 برای تامین نیاز سالانه چین به برق کافی است.
در حالی که زمین تنها حدود 0.5 تن هلیوم-3 دارد، تخمین زده می شود که ماه تقریباً دارای 1 میلیون تن از این منبع باشد. این فراوانی احتمالاً نیازهای انرژی جهان را برای بیش از هزار سال برآورده خواهد کرد.
منبع: com.eurasiantimes
322
khabaronline به نقل از رابو