رسول السلیمی: در مراسم تشییع جنازه اسماعیل هنیه در تهران و دوحه که روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شد، رهبران ایران و حماس قول دادند که انتقام قتل اسماعیل هنیه را از اسرائیل بگیرند. سید حسن نصرالله همچنین گفت که جنگ علیه اسرائیل وارد «مرحله جدیدی» شده است و اسرائیل باید منتظر «خشم و انتقام» باشد.
اما خبرگزاری الحدث به نقل از منابع ناشناس در دولت بایدن اعلام کرد که ایالات متحده هنوز هیچ نشانه ای مبنی بر آماده شدن ایران برای حمله نظامی به اسرائیل دریافت نکرده است. این در حالی است که در حمله قبلی ایران به اسرائیل، ایران برای انجام این حمله عجله نکرد و پس از هماهنگی در جبهه های مختلف محور مقاومت، با اطلاع قبلی به کشورهای منطقه به اسرائیل حمله کرد.
از زمان حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر و متعاقب آن حمله اسرائیل به غزه، ایران و اسرائیل خطوط قرمز ظریف را به گونهای تغییر دادهاند که گاهی تصور میشد عبور از این خطوط قرمز منجر به جنگ تمام عیار میشود. جنگ در خاورمیانه این موضوع در حمله علنی اسرائیل به ساختمان دیپلماسی ایران در سوریه نیز مشهود بود که منجر به ترور رهبران ارشد نظامی ایران شد و واکنش ایران با هدف تثبیت خطوط بازدارندگی را به دنبال داشت.
در حمله قبلی به اسرائیل، ایران با همکاری متحدان منطقهای خود در محور مقاومت، توانست فشار بر اسرائیل را حفظ کرده و سطح بازدارندگی دفاعی خود را مدرن کند. این متحدان شامل حزبالله لبنان، حوثیها در یمن و گروههای شبهنظامی شیعه در سوریه و عراق بودند که هر کدام توانستند در عملیات مشترک علیه اسرائیل فعالیت کنند.
از سوی دیگر، اسرائیل نیز استراتژی دوگانه ای را دنبال می کرد: پاسخ به متحدان ایران و مقابله مستقیم با ایران با حملات هدفمند به خاک خود برای اثبات برتری اطلاعات نظامی خارجی خود در برابر قدرت نظامی ایران.
با این حال، کارشناسان می گویند که اقدامات متقابل بین ایران و اسرائیل با احتمال وقوع یک جنگ تمام عیار دنبال نمی شود. تاکنون سیاست خارجی ایران از عملگرایی بالایی برخوردار بوده و اقدامات نیروهای مسلح ایران در بالاترین سطح محاسباتی در کارهای عملیاتی با هدف جلوگیری از پیامدهای اقدام نظامی بر اقتصاد، سیاست و امنیت رصد می شود. ایران عناصر.
در عین حال، متحدان ایران به ویژه حزب الله توانایی وارد کردن خسارات قابل توجه به اسرائیل را دارند و این توانایی بسیار فراتر از آن چیزی است که تاکنون نشان داده اند.
اما واکنش ایران با توجه به قدرت کنترل میانهروها در ایران در روزهای اخیر چه خواهد بود؟ علاوه بر این، دکتر در جریان مناظره های انتخاباتی گفت که می خواهد اصلاح سیاست خارجی ایران را برای کاهش تنش ها در منطقه در اولویت قرار دهد تا زمینه را برای روابط بهتر با جهان فراهم کند.
آنچه مهم است اتحاد گروه های سیاسی در داخل ایران برای پاسخ به اسرائیل است. کارشناسان سیاسی بر این باورند که تفرقه بین گروههای سیاسی رقیب در جریان انتخابات ریاستجمهوری ایران اساساً پاسخی به اسرائیل نیست، زیرا در جریان ترور اسماعیل هنیه در تهران، تمامیت ارضی ایران خدشه دار شد و پاسخ به این تجاوز آشکار ضروری بود. . بنابراین، فعالان سیاسی داخلی معتقدند که باید بر اساس منافع ملی ایران به اسرائیل پاسخ داد و سطح بازدارندگی دفاعی ایران در خاورمیانه را تثبیت کرد.
این در حالی است که ناظران سیاسی معتقدند در حمله به اسرائیل «هماهنگی تاکتیکی بین ایران و محور مقاومت» وجود خواهد داشت. خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع در گروههای شیعه عراقی گفت: ایران اولین واکنش را با مشارکت گروههای عراقی، یمنی و سوری رهبری خواهد کرد و اهداف نظامی را هدف قرار خواهد داد و پس از آن حزبالله در مرحله دوم پاسخ خواهد داد. “
کارشناسان روابط بین الملل می گویند که انتظار می رود ایران و جناح های مقاومت به کشتارهای اسرائیل در پی ترور فواد شکر در لبنان پاسخ دهند. اما این پاسخ نظامی در چارچوبی حساب شده و حساب شده برای جلوگیری از گسترش جنگ در خاورمیانه خواهد بود. ناظران سیاسی معتقدند یکی از مهمترین دلایلی که ایران را برای جلوگیری از گسترش جنگ تحت فشار قرار می دهد این است که ایران و حزب الله نمی خواهند به نفع نتانیاهو بازی کنند و طعمه لازم را برای کشاندن آمریکا به جنگ در خاورمیانه فراهم کنند.
این سیاست ایران را در برابر تلاش برای جلوگیری از جنگ آسیب پذیرتر می کند و در عین حال اسرائیل را از ادامه این سیاست جدید باز می دارد.
در این میان کارشناسان سیاسی معتقدند تکرار عملیات قبلی چندان منطقی نخواهد بود و این بار ایران عملیات متفاوتی را برای حمله موثر و بازدارنده علیه اسرائیل طراحی خواهد کرد.
در همین حال، یک منبع نزدیک به حزبالله لبنان به خبرگزاری فرانسه گفت که مقامات ایرانی روز چهارشنبه با نمایندگان «محور مقاومت» در تهران دیدار کردند تا در مورد اقدامات بعدی آنها گفتگو کنند. این منبع که در جریان روند این نشست قرار گرفت گفت: دو سناریو مورد بحث قرار گرفت: پاسخ همزمان ایران و متحدانش به اسرائیل یا پاسخ متناوب از هر طرف در یک بازه زمانی مشخص.
بررسی رفتار بازیگران فعال در محور مقاومت نشان می دهد که از ابتدای جنگ غزه تا امروز، حزب الله و ایران خط قرمزهای نانوشته ای علیه اسرائیل داشته اند و آن کشتار غیرنظامیان در حمله به اسرائیل نبوده است. اسماعیل هنیه به عنوان یک رهبر سیاسی نیز مورد حمله اسرائیل قرار گرفته است و با توجه به اصل پاسخ متناسب متقابل، به نظر نمی رسد که غیرنظامیان در اسرائیل هدف قرار بگیرند.
در همین حال، در جریان حمله اسرائیل به بیروت که با هدف ترور فواد شمس انجام شد، تعدادی از غیرنظامیان لبنانی کشته شدند و حزبالله قول داد که از آنها انتقام بگیرد که احتمالاً در حمله هماهنگ ایران به اسرائیل درست بوده است. تمرکز بر شهرک نشینان به عنوان غاصبان سرزمین فلسطین.
از سوی دیگر، کارشناسان روابط بینالملل معتقدند حمله محور مقاومت به خونخواهی اسماعیل هنیه باید با محوریت اهداف نظامی و امنیتی و احتمال ایجاد تلفات بین نظامیان و نیروهای امنیتی اسرائیل باشد. چشم اندازی که شامل مجموعه ای از امکانات نظامی و امنیتی خواهد بود.
311213
khabaronline به نقل از رابو