اخبار اخبار اقتصادی

یک برگ دیگر از کارنامه ناموفق دولت سیزدهم/ کاهش11درصدی تولید خودرو در 4 ماه نخست 1403

تبلیغات بنری


به گزارش وبسایت رابو، روزنامه دنیای اخت نوشت: در مورد آمار تولید چهار ماهه خودروسازان نکته دیگری نیز وجود دارد و آن نقش محصولات قدیمی در کاهش تیراژ آنهاست. در واقع کاهش تولید خودروسازان بیشتر در حوزه مدل های قدیمی رخ داده است که تولید را متوقف کرده و یا متوقف خواهند کرد. در فقدان آماری از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت که گفته می شود این وزارتخانه به دلیل کاهش تولید از انتشار آن جلوگیری کرده است، گزارش های ارسالی خودروسازان به سامانه بورس کدال آخرین وضعیت تولید آنها را نشان می دهد. .

بر اساس آمار منتشر شده، مجموع تولید سه خودروساز بزرگ کشور در چهار ماهه نخست امسال کمتر از 291 هزار دستگاه خودرو بوده است که نسبت به معاملات مدت مشابه سال قبل 11 درصد کاهش نشان می دهد.

تولید خودرو در کشور از ابتدای سال جاری تا کنون شاهد کاهش عمومی بوده و علیرغم هشدار فعالان صنعت خودرو نسبت به ادامه این روند و خواستار اتخاذ اقدامات اصلاحی (به ویژه افزایش قیمت کارخانه و تخصیص ارز)، این سیاست سازنده توجه چندانی به خودروسازان نکرد تا اینکه اولین ماه تابستان نیز با افت سپری شد.

قبل از فرا رسیدن روزهای گرم خودروسازان با دو چالش مواجه بودند: کمبود نقدینگی به دلیل عدم اصلاح قیمت ها و عدم تخصیص ارز و سپس بحران قطعی برق به چالش های آنها اضافه شد. انباشته شدن این مشکلات باعث شد تولید خودرو طی چهار ماهه امسال کاهش یابد.

این در حالی است که بر اساس اعلام وزارت امنیت، پیش بینی می شود امسال یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شود. به نظر می رسد سهم خودروسازان بزرگ در تولید مدل های سواری در برنامه وزارت امنیت حدود 1.3 میلیون دستگاه باشد. با این فرض خودروسازان باید میانگین تولید حدود 110 هزار خودرو در ماه داشته باشند. بنابراین قرار بود تولید چهار ماهه خودروسازان در سال جاری به حدود 440 هزار دستگاه برسد. این در حالی است که مجموع تولید سه خودروساز بزرگ در پایان تیرماه سال جاری حدود 291 هزار دستگاه خودرو بوده است. این آمار نشان می دهد که در چهار ماه اول سال، غول های جاده ای خصوصی حدود 150 هزار خودرو عقب مانده اند. اگر فرض کنیم همین روند تا پایان سال ادامه داشته باشد، مجموع تولید مسافری خودروسازان بزرگ در پایان امسال حتی به 900 هزار دستگاه هم نمی رسد.

از سوی دیگر، اگر قرار است برنامه وزارت ایمنی در حوزه مسافری محقق شود، خودروسازان باید در 8 ماه باقیمانده حدود یک میلیون دستگاه از این محصول یعنی به طور متوسط ​​112 هزار دستگاه تولید کنند. واحد در ماه این به این دلیل است که تولید ماهانه خودروسازان در تیرماه امسال حتی 80 هزار دستگاه هم نبوده است.

اما اگر قرار است طرح وزارت صلح محقق شود، باید موانع عمده از جمله کمبود نقدی و ارزی و همچنین قطع برق برطرف شود. در غیر این صورت نه تنها توزیع مورد نظر محقق نمی شود بلکه احتمال تولید کمتر نسبت به سال گذشته نیز زیاد است. البته نباید فراموش کرد که برنامه تولید یک میلیون و 700 هزار دستگاه برای سال جاری از سوی وزارت حراست در دولت سیزدهم ابلاغ شده و ممکن است در دولت جدید توسط وزیر امنیت بررسی شود.

رکورد تولید 4 ماهه برای خودروسازان

بر اساس صورت های مالی سه خودروساز بزرگ ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در چهار ماهه نخست امسال در مجموع 290 ​​هزار و 859 دستگاه خودروی سواری تولید کردند. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته مجموع تولید محصولات سواری به 325 هزار و 303 دستگاه رسیده است. از این رو غول های راه خصوصی در چهار ماهه نخست سال جاری و نسبت به مدت مشابه سال قبل 11 درصد کاهش تولید را شاهد بوده اند. این در حالی است که بیشترین توزیع در اختیار شرکت خودروسازی ایران قرار گرفت که در چهار ماهه نخست امسال موفق به تولید 161 هزار و 568 دستگاه از این محصول شد. این میزان تولید نسبت به چهار ماهه اول سال گذشته 9 درصد کاهش داشته است.

سایپای با کمک شرکت زیرمجموعه خود پارس خودرو در چهار ماهه نخست امسال حدود 130 هزار دستگاه خودرو تولید کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 12 درصد کاهش را نشان می دهد. به طور جداگانه، سایپا در چهار ماهه امسال حدود 96 هزار دستگاه تولید کرد، این در حالی است که تولید این شرکت در مدت مشابه سال گذشته حدود 106 هزار دستگاه بوده است. از این رو دومین خودروساز بزرگ ایران بدون احتساب پارس خودرو طی چهار ماه با افت 9.5 درصدی تولید مواجه شد. پارس خودرو با تولید 33 هزار و 353 دستگاه در 4 ماهه نخست امسال، با افت 21 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته با توزیع 42 هزار و 198 دستگاهی مواجه شد.

اما بررسی آمار تولید خودروسازان در تیرماه امسال و مقایسه آنها با ماه قبل -خرد- نشان می دهد که تولید ماهانه آنها نیز کاهش یافته است. بر اساس آمار، خودروسازان در تیرماه امسال حدود 76 هزار و 418 دستگاه خودرو از انواع محصولات سواری تولید کردند. خودروسازان با توجه به تولید 94 هزار دستگاهی در خرداد ماه امسال با کاهش 19 درصدی تولید ماهانه مواجه شدند.

به طور جداگانه در تیرماه امسال، ایران خودرو 43 هزار و 440 دستگاه، سایپا 24 هزار و 328 دستگاه و پارس خودرو 8 هزار و 650 دستگاه تولید کردند. طبق آمار منتشر شده در سایت کدال، ایران خودرو در چهار ماهه نخست سال جاری بیشترین تولید خود را به مدل های پژو اختصاص داده است. این شرکت در بازه زمانی مورد بررسی حدود 66 هزار دستگاه خودرو پژو تولید کرد. با توجه به تولید حدود 103 هزار دستگاه از خانواده پژو در چهار ماه پایانی سال گذشته، خودروهای ایرانی شاهد افت 36 درصدی تولید اعضای این خانواده بودند. ایران خودرو در حال حاضر تنها مدل 207 را در قالب طیف پژو تولید می کند.

در میان سایر محصولات ایران خودرو، گروه سورین تیراژی کمتر از 28 هزار دستگاه از خود به جای گذاشت. با توجه به تیراژ حدود 17 هزار و 300 دستگاهی این گروه خودرویی در چهار ماهه سال گذشته، شرکت خودروسازی ایران توانست 61 درصد افزایش تولید در این گروه داشته باشد. در عین حال، بر اساس آمار منتشر شده در سایت کدال، معاملات دینا در چهار ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته تقریبا ثابت بوده است. شرکت ایران خودرو اعلام کرد طی چهار ماه سال جاری حدود 27 هزار و 200 دستگاه دانا تولید کرده است. یکی دیگر از محصولات ایران خودرو به نام رانا چهار ماهه اول سال جاری را با رشد پشت سر گذاشته است. بر اساس اطلاعات منتشر شده در کیدال، تا پایان تیرماه سال جاری شش هزار و 371 دستگاه رانا در این شرکت تولید شده است. این در حالی است که شرکت خودروسازی ایران در چهار ماهه نخست سال گذشته کمتر از 5600 دستگاه از این خودرو تولید کرده است. با این محاسبه تولید رانا طی چهار ماه 771 دستگاه افزایش یافت.

بر اساس آمارها، ایران موتورز در چهار ماهه نخست سال گذشته 6 هزار و 331 دستگاه هما را در سایت خود در خراسان تولید کرد که میزان تولید این خودرو در مدت مشابه سال جاری به 4 هزار و 468 دستگاه رسید. این آمار حاکی از کاهش 1863 دستگاهی تولید هما است.

بر اساس آمار منتشر شده در کدال، ایران خودرو در چهار ماهه نخست امسال حدود 21 هزار و 700 دستگاه تارا تولید کرده است. این خودروساز در سال گذشته در چهار ماهه کمتر از 13 هزار دستگاه از این محصول را تولید کرد. بنابراین تولید تارا در چهار ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۰ درصد رشد نشان می دهد.

از ایران خودرو بگذریم و به سمت سایپا برویم. دومین خودروساز بزرگ کشور که بیشترین حجم محصولات خود را در چهار ماهه امسال به خود اختصاص داده است به خانواده X200 (تیبا، کویک و سنا) اختصاص دارد. بر اساس آمار منتشر شده در کدال، سایپا در چهار ماهه نخست امسال حدود 71 هزار دستگاه خودرو تولید کرده است. با توجه به تولید بیش از 87 هزار دستگاه از این گروه خودرویی در چهار ماهه نخست سال گذشته، تیراژ خانواده X200 بیش از 18 درصد کاهش یافت.

سایپا در دوره مورد بررسی نیز توانست 18 هزار و 960 دستگاه شاهین تولید کند. این در حالی است که طی چهار ماهه سال گذشته تیراژ دستگاه های شاهین به 18 هزار و 614 دستگاه رسید. با این محاسبه میزان تولید شاهین نسبت به چهار ماهه اول سال گذشته اندکی افزایش یافت. از سایپا به پارس خودرو برویم. سومین خودروساز بزرگ کشور که در چهار ماهه اول سال جاری، سری معمولی Rapid Gear، سهند و Q200 را تولید کرد. بر اساس گزارش ارسالی به بورس، گروه Q200 سایپا در چهار ماهه نخست امسال 25 هزار و 710 دستگاه تولید کرده که تفاوت چندانی با آمار مدت مشابه سال گذشته ندارد. این در حالی است که پارس خودرو در چهار ماهه نخست امسال یک هزار و 234 دستگاه دنده سریع معمولی تولید کرد که در مدت مشابه سال گذشته حدود 16 هزار و 500 دستگاه از این خودرو تولید شد. این شرکت همچنین در چهار ماهه امسال 692 دستگاه سهند تولید کرده است. سهند محصول جدید پارس خودرو است که در چهار ماهه اول سال گذشته تنها 16 دستگاه از آن تولید شده است.

23302

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *