فخریا بهبهانی: وقتی کشوری می گوید با تهدید خشکسالی مواجه است یعنی با بحران مواجه است و این یعنی کمبود آب شرب نه تنها تهدید می کند، بلکه با خطر دیگری نیز مواجه می شود که آن ناتوانی در تولید محصولات مکانیکی، الکترونیکی و ساختمانی، کشاورزی، پوشاک و هر چیز دیگری که یک فرد نیاز دارد.
در واقع اگر آب نباشد این محصولات تولید نمی شوند. اما ماجرا چیست و چه رابطه ای بین کم آبی و صنایع وجود دارد؟
موضوعی که کمتر به آن اشاره شده و شاید به خوبی از طریق رسانه ها مطرح نشده است، مقوله آب های پنهان یا آب های مجازی است.
آب پنهان، آب مجازی یا آب پنهان، مفهومی است که توسط پروفسور تونی آلن در سال 1993 معرفی شد. آب پنهان، حجم کل آب مصرفی در مراحل مختلف تهیه، تولید و ارائه یک محصول (غذا، کالا، انرژی یا خدمات) است. ) که به طور مستقیم یا غیر مستقیم استفاده می شود. آبی که در فرآیند تولید محصولات مصرف می شود، اما در محصول نهایی اثری از مصرف آب مشاهده نمی شود. مشخصه فرضی در این تعریف به این معنی است که بیشتر آب مصرف شده در طول فرآیند تولید در محصول نهایی وجود ندارد. آب نامرئی در چرخه تولید استفاده می شود و اثری از خود به جا می گذارد اما تاثیری بر محصول نهایی ندارد. به همین دلیل به آن آب مجازی نیز می گویند.
حقایقی در مورد مصرف آب
به عنوان مثال برای تولید یک کیلو مرغ، مقدار آب مخفی مصرفی شامل آبی که برای تغذیه جوجه ها، رشد بذری که جوجه ها می خورند، شستشوی لاشه و احشاء مرغ، ماشین های کشتار و … می باشد. تهیه و ساخت. از یک محفظه 600000 لیتر، یک فنجان قهوه (125 میلی لیتر) 140 لیتر یک سیب (100 گرم) 70 لیتر، یک سیب زمینی (100 گرم) 25 لیتر، یک پیراهن پنبه ای سایز متوسط 4100 لیتر، کاغذ A4 است. حدود 10 لیتر، یک بلوک پنیر (500 گرم) معادل 2500 لیتر، یک کیلو گوشت گاو معادل 15000 لیتر، یک لیتر شیر 1000 لیتر، یک کیلوگرم گندم معادل 1350 لیتر و یک کیلوگرم است. برنج حدود 3000 لیتر است که به عنوان مصرف کننده به دست من و شما می رسد.
تحقیقات نشان داده است که مصرف پنهان آب ما انسان ها معادل 91 درصد آبی است که روزانه مصرف می کنیم که بخش زیادی از آن مربوط به محصولات غذایی، پوشاک و لوازم خانگی است.
بر اساس گزارش ناسا، شدت خشکسالی در ایران منجر به نابودی کامل کشاورزی در ایران شده و ایران صرفاً به واردکننده محصولات کشاورزی تبدیل خواهد شد. اگر این اقدامات جدی گرفته نشود، ایران از یک کشور نیمه خشک به کشوری کاملاً بایر تبدیل می شود.
ایران تشنه است، برای آب ارزش قائل است و در مصرف آب و صرفه جویی هر چه بیشتر به تمام عواقب کم آبی فکر می کند.
4747