برای گزارش دادن اخبار آنلاین بر اساس اطلاعات موجود در اینترنت، اولین نماینده رژیم صهیونیستی که برای فراهم کردن زمینه روابط FIM به ایران آمده است، Zvi Doriel است. در 3 اسفند 1328 اعلام شد که دولت ایران دولت قدس اشغالی را به رسمیت شناخت. 7 سال بعد در 18 فروردین 1335 دوریل نه به عنوان سفیر دولت اسرائیل، بلکه به عنوان نماینده تجاری این کشور وارد ایران شد. دورل در ایران در شرکت «شارم» در خیابان لاهزار طبقه دوم راهرو قدیم کار می کرد و در همان زمان کارشناس صادرات کالا در شرکتی دیگر و مشاور حقوقی یک شرکت نفت هلند بود.
مردی که ساواک به او مشکوک است
فعالیت های دورل در تهران حتی برای ساواک نیز مشکوک و مشکوک بود که مدام او را زیر نظر داشت و حرکاتش را کنترل می کرد. بسته های چند کیلوگرمی طلا که گاهی از خارج به دورل ایران می رسید، ساواک را نسبت به فعالیت های خود در کشور حساس می کرد. در یک محموله به ایران، تقریباً 13 کیلوگرم طلای خالص به دورل فرستاده می شود و او و یهودی دیگری پس از ترخیص از گمرک، آن را با خودروی اجاره ای به مقصد نامعلومی منتقل می کنند. در بین راه مأموران ساواک که دورل را زیر نظر داشتند، او را از ماشین پیاده شده و دیگری را که طلاها را حمل می کرد در مسیر خیابان شهریزا دیدند. [انقلاب اسلامی کنونی] او ادامه می دهد و در تقاطع بعدی به دست مأموران گم می شود. در نهایت افسران ساواک نمی توانند تعیین کنند که این طلاها برای چه هدفی وارد ایران شده و با آن چه کرده اند. این احتمال وجود دارد که دورل برای چنین عملیاتی آموزش دیده باشد و متوجه شده باشد که او را رد کرده و به صورت آزمایشی قرار داده است.
مردی خود را سفیر اسرائیل معرفی کرد
ظاهرا رژیم شهنیشانی هیچ رابطه ای با رژیم صهیونیستی نداشت اما دوریل در محافل رسمی خود را نماینده کشورش در ایران معرفی کرد و حتی نسبت به آن هشدار داده شد. چند سال پس از آغاز فعالیت خود در ایران، دوریل رسماً خود را سفیر اسرائیل در ایران خواند و حتی در نامه هایی که به چندین سفارت فرستاده بود از این عنوان استفاده کرد که واکنش مقامات ایرانی را نیز در خارج از کشور برانگیخت. اما حقیقت این است که آژانس اسرائیلی در خیابان جامی شماره 2 دارای امکاناتی معادل یک و نیم سفارتخانه بود. اما چرا دوریل علیرغم مخالفت مقامات ایرانی خود را به عنوان سفیر اسرائیل در ایران معرفی کرد؟
حقیقت این است که روابط محرمانه ایران و اسرائیل مطلوب مقامات صهیونیستی نبود، هرچند دولت این کشور به مطبوعات این کشور اجازه برخورد با روابط دو کشور را نداد و پذیرای نظرات این رژیم بود. کشور رژیم شاهنشاهی همچنان روابط ایران و اسرائیل را مخفی نگه می داشت، اما دوریل با معرفی خود به عنوان سفیر اسرائیل تلاش کرد تا دولت ایران را در تنگنا قرار دهد و به نوعی یخ روابط به ظاهر سرد پهلوی دوم و اسرائیل را بشکند.
عاقبت مردی که عتیقه فروشی بدون شغل
اگرچه تلاش دوریل برای معرفی خود به عنوان سفیر در اسرائیل در طول اقامتش در ایران با شکست مواجه شد، اما روابط گسترده ای با سیاستمداران و بازرگانان برقرار کرد و در محافل سیاسی چهره ای شناخته شده بود. دورل تا زمستان 1346 در ایران ماند و به گفته میر عزری، دومین فرستاده اسرائیل به ایران در زمان پهلوی دوم، با تسلط او هر کاری می شد انجام داد. دورل پس از اتمام مأموریت خود، مدتی به درخواست عزری در ایران بود، سپس به درخواست همسرش به سوئیس رفت و مدتی نیز وکالت یک سرمایه دار یهودی و دلال عتیقه در پاریس بود. او در سال 1349 خانه ای در بیت المقدس خرید، اما در 80 سالگی در سوئیس درگذشت و جسدش به سرزمین های اشغالی منتقل شد.
259