امیر عباس آذروند: جهش های متعدد در تورم و کاهش قابل توجه نرخ رشد اقتصادی به طور مداوم در پنج یا شش سال گذشته ادامه داشته است. این امر به سرعت بر نرخ فقر و سایر شاخص های معیشتی در کشور تأثیر گذاشت. این به قدری برای فقر مؤثر بود که شاخص آن را به شدت تغییر داد. در حالی که در سال 90 گفته می شد 19.8 درصد جمعیت زیر خط فقر هستند که این رقم در سال گذشته به بیش از 30 درصد رسید. به عبارت دیگر در ابتدای دهه 1990 از هر پنج ایرانی یک نفر در میان فقیران قرار داشت و در پایان آن دهه تقریباً از هر سه ایرانی یک نفر فقیر محسوب می شد.
بیشتر بخوانید:
علی خدایی، یکی از اعضای تیم کاری شورای عالی کار، درباره میزان دستمزد سال آینده گفت: با آمدن احمد مدری به وزارت کار، انتظارات زیادی شکل گرفت، اما آنچه اکنون شاهد آن هستیم، همین است. روندی که در دولت های گذشته اتفاق افتاد (منهای دو سال وزارت مرتضوی قبلی)) همین رویکرد و به اصطلاح مصوبه ای که وجود داشت را می بینیم اما نتیجه آن ایجاد شکاف بزرگ بین دستمزد و معیشت است. شرایط
خدعی تصریح کرد: این اقدام به این معناست که در زمان تنظیم لایحه بودجه همچنان تصمیماتی در خصوص ساماندهی برنامه ریزی و بودجه در حال اتخاذ است که اگرچه اثر قانونی ندارد اما به ویژه بر میزان افزایش دستمزد تأثیر می گذارد. در واقع اگرچه در بودجه پیشنهادی دولت و سازمان برنامه تنها میزان افزایش حقوق کارکنان خود را تعیین می کنند، اما عملکرد آنها مستقیماً بر میزان افزایش حداقل دستمزد طبقه کارگر تأثیر می گذارد.
وی ادامه داد: دولت بزرگترین کارفرمای کشور است و به همین دلیل و بر اساس این سود مستقیم، از نگاه دولت، همیشه مانع مهمی برای افزایش حداقل دستمزد است در این موضوع تفاوت نرخ افزایش حداقل دستمزد حداقل دستمزد کارگران و کارمندان می تواند به هرج و مرج منجر شود، اما راه چاره این نیست که سازمان برنامه یا وزارت اقتصاد برای همه تعیین تکلیف کنند.
وی راه حل اصلی برای حل این چالش را آغاز تشکیل جلسات تعیین حداقل دستمزد در سال آینده و قبل از تهیه لایحه لایحه بودجه دانست، زیرا به این ترتیب توان مذاکره بهتری برای نیروی کار و شورای عالی کار فراهم می شود.
خدی با اشاره به اتفاقات مختلفی که کشور در سال 1403 شاهد آن بود، هشدار داد: امسال هنوز جلسه شورای عالی کار تشکیل نشده و این در حالی است که مطالبات قشر کارگر از ابتدای سال مطرح شده است اما به دلیل فوت آقای رئیسی، چند ماهی است که دولت چهاردهم کشور را اداره میکند و انتظار میرفت که آقای مدری فعالتر عمل کند و حداقل حفظ شود.» جلسات شورای عالی کار متاسفانه امسال جلسه ای برگزار نکرده ایم.
این کارشناس روابط کار تاکید کرد: تورم با وجود تغییر دولت همچنان رو به افزایش است و تقریباً همه شاخصهای اساسی حاکی از تشدید مشکلات معیشتی است. شورای عالی کار هر چه زودتر تشکیل شود به نفع وزارت کار است. چرا که پس از تخصیص بودجه، جای چانه زنی باقی نمی ماند و این باعث خراب شدن جلسات شورای عالی کار می شود.
او درباره نگرانی ها در مورد افزایش 20 درصدی حقوق کارمندان و احتمال گسترش این نوع تصمیم گیری حداقل دستمزد گفت: «این یک نگرانی جدی و واقعی است، اگر من به عنوان نماینده کارگران نبودم برای مشاوره به پزشک میدانی حتی در سمت مشاور، از او میخواهم که جلسات را زودتر شروع کند، زیرا وقتی همه تصمیمها گرفته شود، دولت دیگر انعطافپذیر نخواهد بود.»
او گفت: «سالها شاهد بودم که وزیر کار واقعاً خواهان افزایش دستمزدها بود، اما مجبور شد تسلیم سیاستهای کابینه شود. به همین دلیل هر چه جلسات زودتر برگزار شود در پایان سال بار کمتر می شود و وزیر کار فرصت بیشتری برای تصمیم گیری مناسب خواهد داشت. همچنین می توانیم با این اقدامات از رسمی شدن ساختار سه جانبه جلوگیری کنیم.
خدایی دوران دو ساله ای را که مرتضوی سپری کرد را دوران تاریکی دانست و افزود: در این مدت تنها به دنبال اجرای تصمیماتی بود که از قبل گرفته شده بود. دوره ای که قبلا ندیده بودم و نشنیده بودم. سه جانبه در این دو سال به هولناک ترین شکل ها کنار گذاشته شد و تاریخ ثبت کرد که وزیر در جلسات شورای عالی کار به صراحت گفت: یا دستمزد را امضا کنید یا من می گذارم مجلس تصویب کند! »
کارشناسان معتقدند که ریشه کنی فقر در ایران بدون حذف فقرای کارگر ممکن نخواهد بود. هیچ راهی جز کاهش شکاف بین دستمزد و معیشت برای بهبود فقر در میان کارگران وجود ندارد. بنابراین نه تنها باید دستمزدها را به میزان تورم افزایش داد، بلکه اگر نرخ بالاتر از تورم نباشد، شکاف موجود برطرف نخواهد شد. برآوردهای مختلف حاکی از آن است که حداقل هزینه زندگی برای یک خانواده در حال حاضر بین 20 تا 25 میلیون تومان است اما حداقل دستمزد 11 میلیون تومان تعیین شده است.
223229