اخبار اخبار سیاسی

چه کسانی به دنبال ۷ ساله کردن عمر شهرداری ها هستند؟ /جوکار: تلاش می کنیم رأی دهندگان تنها از طریق اثر انگشت احراز هویت شوند

تبلیغات بنری


به گزارش الخبرآنلاین، درگذشت ابراهیم رئیسی و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، روند برگزاری دو انتخابات در یک سال را برهم زد و اکنون ابهاماتی در مورد اینکه آیا قرار است شورای شهر فعلی 4 ساله باشد یا نه، وجود دارد. 7 سال. سالها؟ شورای شهر بعدی چند ساله می شود؟

محمد صالح جوکر، رئیس سازمان امور داخلی و شوراهای کشور در گفت و گو با – گفت: شورای فعلی برای مدت 4 سال فعالیت می کند اما با هدف هماهنگی انتخابات ریاست جمهوری و شوراها دوره بعدی شورا این هیئت ها برای مدت 3 سال خواهد بود.

نحوه برگزاری انتخابات یکی دیگر از محورهایی بود که جوکار در این گفتگو مورد سوال قرار گرفت و گفت: پیشرفت فنی و فناوری ایجاب می کند که پس از این بررسی رای دهندگان از طریق چشم و اثر انگشت انجام شود و نیازی به مدارک هویتی نباشد.

جوکار همچنین از لایحه قانون شورای عالی استان ها خبر داد و تایید کرد که فقط شنیده که شورای عالی استان ها لایحه ای را با هدف افزایش مدت تصدی شهردار به 7 سال به مجلس ارائه کرده است، اما این کار را انجام داده است. هیچ چیزی را پیش نویس نمی بیند و نمی داند کجاست.

در ادامه گفتگوی خبرگزاری الخبر آنلاین با محمد صالح جوکر، رئیس سازمان امور داخلی و شوراها، می‌خوانید:

***

آیا مجلس دوازدهم به عنوان رئیس سازمان شوراها و امور داخلی کشور برنامه ای برای اصلاح قانون انتخابات به ویژه قانون انتخابات ریاست جمهوری ندارد؟

در مورد انتخابات هم به دلیل اتفاقی که برای شهید رئیسی افتاد باید هرچه سریعتر انتخابات را برگزار می کردیم، بنابراین در انتخابات ریاست جمهوری اصلاحاتی انجام شد تا این انتخابات برگزار شود و این اصلاحات به تایید شورای نگهبان رسید. . بر اساس سیاست های عمومی، انتخابات شورا و ریاست جمهوری همزمان برگزار می شود، اما با این اتفاقی که رخ داد، شاهد تغییراتی هستیم، مثلاً انتخابات بعدی مجلس در اسفند ماه و انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه برگزار می شود. البته همزمان انتخابات شوراها نیز برگزار می شود.

اینکه انتخابات باید با فاصله 3 سال برگزار شود یا اینکه این دو انتخابات باید همزمان برگزار شود، مواردی است که در دستور کار داریم و در نهایت با دستگاه های نظارتی به جمع بندی در این زمینه رسیده ایم. بنابراین، این نیاز به اصلاحاتی دارد که ما منتظر آن هستیم.

از آنجایی که در مجلس یازدهم اصلاحاتی در رابطه با انتخابات شوراها داشتیم و به مجلس نمایندگان رسید، اما محدودیت زمانی برای معرفی آنها تعیین نشد، بنابراین در نهایت باقی ماندند و در مجلس دوازدهم به دنبال اصلاحیه قانون اساسی هستیم. قانون تنظیم کننده انتخابات انتخابات شوراها و شهرداری ها که احتمال می رود دوباره در آن پیشنهادات زیادی داشته باشیم

به عنوان مثال، ما پیشنهاداتی در مورد نحوه برگزاری انتخابات داریم، چه انتخابات شوراها در سطح ملی و چه در سطح استانداری برگزار شود و هر فرمانداری انتخابات خود را برگزار کند. بنابراین هماهنگی لازم است تا جلسات را با دولت، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام هماهنگ کنیم و کار را جمع بندی کنیم.

* با توجه به اتفاقی که برای رئیس جمهور سابق و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری افتاد، سپس انتخابات شوراها در سال 1404 و انتخابات ریاست جمهوری در سال 1407؟

برای برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری، چاره ای جز لغو همزمان انتخابات نداشتیم، بنابراین مجلس با برگزاری جلسه فعلی که 4 سال به طول می انجامد، موافقت کرد و فرصتی برای استعفا، ثبت نام، بررسی صلاحیت فراد و تشکیل جلسه وجود نداشت. هیئت های نظارت بنابراین توافق شد که دوره فعلی 4 ساله و دوره بعدی 3 ساله و همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود.

* اصلاحاتی که در قانون انتخابات شوراها پیش خواهد آمد چیست؟

پیشنهادهایی در مورد نحوه انتخاب شهرداران به گونه‌ای است که شهرداران همزمان با انتخابات شوراها از سوی مردم انتخاب شوند، یعنی ترکیبی از آرای شورا و مردم. مورد دیگر مربوط به قسمت نظارتی کار است. با توجه به اینکه در حال حاضر مجلس به تنهایی نظارت دارد، آیا نهادها و سازمان های دیگری نیز باید در این امر ورود داشته باشند یا خیر؟

انتخابات شوراهای ولایتی سال آینده خواهد بود

در زمینه نظارت بر عملکرد شوراها نیز اصلاحاتی داریم. در حال حاضر نحوه نظارت بر عملکرد تابلوها مشخص نیست. ما شورای حل اختلاف داریم که در مواقع اختلاف تشکیل می شود و هیئت هایی تشکیل می شود و تصمیم می گیرند. به هر حال گفته می شود این شوراهای حل اختلاف دارای یک مرجع عالی نظارتی هستند که نظارت بر عملکرد شوراها را نیز در دستور کار دارند، یعنی نظارت بر انتخابات به عنوان پیشینه نظارتی و نظارت بسیان بر عملکرد شورا. شوراها تمامی موارد ذکر شده در دستور کار قرار دارد.

آنچه مهم است این است که انتخابات شوراها در سال آینده در سراسر کشور برگزار می شود و انتخابات فرمانداری خواهد بود.

ما به دنبال این هستیم که هویت رای دهندگان فقط با انگشت مشخص شود

بیشتر اصلاحات مربوط به ابهاماتی بود که پیرامون شوراهای اجرایی و نظارت مطرح شده بود و این ابهامات با توجه به ابلاغ رهبری در سال 1395 که بر حداکثری انتخابات مردم تاکید داشتند، به طور کامل برطرف شد و بدین ترتیب حضور مردم تسهیل شد. مردم پای صندوق های رای از جمله مواردی هستند که در این مرحله پیشنهاد می شوند. هویت رای دهندگان نیز باید از طریق بیومتریک بیان شود. طبیعتاً در انتخابات بعدی این اتفاق نمی افتد، اما در انتخابات بعدی پیش بینی می شود در صورت فراهم شدن زیرساخت ها، رأی دهندگان تنها از طریق انگشتان دست و بدون نیاز به هیچ شناسنامه ای بتوانند رأی دهند.

در مورد انتخابات شوراها نیز شوراهای اجرایی تشکیل می شود

نکته دیگر استفاده از فضای مجازی برای تبلیغات است. جرم انگاری تخلفات انتخاباتی و جرایم تبلیغاتی نیز در حال بررسی است. علاوه بر این صحبت هایی درباره تشکیل دستگاه اجرایی مرکزی در مفاد قانون انتخابات مطرح شده است. با توجه به اینکه پیش از آن انتخابات شورا و ریاست جمهوری با هم برگزار می شد و در قانون انتخابات ریاست جمهوری نیز آمده بود که شورای اجرایی انتخابات تشکیل شده است، اما اکنون که این دو انتخابات از هم جدا شده است، لازم است این نهاد تشکیل مرکزی دارند. دولت اجرایی باید تشکیل شود زیرا امکان برگزاری انتخابات میان دوره ای مجلس در یک یا دو منطقه وجود دارد.

راه برای بررسی اثر انگشت و عینک رای دهندگان باز شده است

* یعنی از این به بعد در هر انتخاباتی مردم می توانند با اثر انگشت رأی دهند؟

امروزه ارائه کد ملی و شناسنامه در هنگام رای گیری در انتخابات قابل قبول است، اما با توجه به فناوری های جدید، رأی گیری با اثر انگشت مطرح شده است. در واقع از آنجایی که انگشت در ثبت اسناد ثبت می شود و شماره ملی هر فرد با اثر انگشت وی مشخص می شود، در آینده امکان احراز هویت با استفاده از بیومتریک اعم از اثر انگشت، عینک و مواردی از این دست وجود خواهد داشت. بنابراین راه برای احراز هویت به راحتی و عدم تلف نشدن زمان باز شده است.

* بنابراین با توجه به اصلاحیه جدید قانون انتخابات شوراها، آیا فرد می تواند بدون شناسنامه اعم از شناسنامه و نماد ملی در انتخابات شرکت کند؟

بله، البته به شرطی که زیرساخت های برگزاری چنین انتخاباتی فراهم باشد، در حال حاضر زیرساخت ها فراهم نشده است.

* شرایط عضویت در شوراهای اجرایی و نظارت بر انتخابات شوراها در اصلاح قانون انتخابات شوراها چیست؟

اصلاحاتی هم در هیأت‌ها و هم در هیئت‌های نظارت وجود دارد. به عنوان مثال، اعضای هیئت نظارت یا هیئت اجرایی باید دارای شرایط باشند. به این ترتیب اعضای هیأت اجرایی و هیئت نظارت نباید با نامزدها ارتباط شخصی یا نسبی داشته باشند.

انتخابات مشترک شهردار در کمیته شوراها مورد بحث قرار می گیرد

*یعنی شهرداران مستقیماً توسط مردم انتخاب می شوند؟

تجمیع شده است. یعنی فردی که در انتخابات شوراها ثبت نام می کند باید شهردار مورد نظر خود را نیز انتخاب کند تا شهرداری که بیشترین آرا را در بین شهرداران معرفی شده در انتخابات شوراها کسب کند، انتخاب شود. به عنوان مثال اگر شورا 7، 9، 11 یا 13 نفر باشد، شهردار توسط اعضای شورا انتخاب می شود که با بالاترین رای وارد شورا شده اند، یعنی شهردار نیز آرای آنها را به دست آورده است.

البته تا این لحظه انتخاب شهرداران طبق روال قبلی خواهد بود مگر اینکه پیشنهادی در صحن علنی ارائه شود و این پیشنهاد بررسی شود. اما روش انتخاب شهردار در خروجی های کمیته گنجانده نشده است.

در مورد دوره شهرداری به نتیجه نرسیدیم

*آیا شورای شوراها پیشنهادی در خصوص مأموریت شهردار دارد؟

در حال حاضر در این زمینه به نتیجه ای نرسیده ایم و سنوات شورا را افزایش نمی دهیم.

*برخی از تمدید دوره شهرداری به 7 سال صحبت می کنند چه کسی از این موضوع حمایت می کند؟

شنیدیم شورای عالی استانداری لایحه قانون تمدید ماموریت شورایاری ها و شهرداری ها را به مجلس نمایندگان ارائه کرده است اما هنوز چیزی ندیده ایم و نمی دانم کجاست.

27211

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *