مریم فخری: شرایط اقتصادی کشور، تورم بالای ۴۰ درصد، کاهش سرمایه گذاری، تحریم ها و تراز تجاری منفی این روزها این سوال را پیش روی رئیس جمهور آینده کشور قرار داده است که چه برنامه ای برای آینده اقتصاد ایران دارد؟
به گفته کارشناسان، رفع محدودیت های داخلی و خارجی باید مهمترین اولویت اقتصادی دولت جدید باشد.
از سوی دیگر، ادامه مسیر اصلاحات اقتصادی برای کاهش تورم و بهبود رشد اقتصادی از اولویت های دولت جدید است. شفاف سازی سیاست ارزی، اصلاحات صندوق بازنشستگی، همراه با جریان سازی اقتصاد در رابطه با بخش خصوصی واقعی، پازل اولویت های دولت چهاردهم را تکمیل می کند.
آیا سرمایه گذاری کم به دلیل کمبود منابع است یا کمبود تقاضا؟
در همین راستا حسین مهدی زاد یکی از اعضای هیئت اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با – گفت: اگر در قالب یک نمودار به مشکلات جامعه امروز ایران نگاه کنیم، بیش از 70 در صد ریشه این مشکلات ناشی از مسائل اقتصادی و عدم تعادل در بین ذینفعان است.
وی می افزاید: تسلط دولت و ساختار بوروکراسی بر بدنه ضعیف بخش خصوصی، هرگونه تغییر به نفع اقتصاد توسعه را غیرممکن یا بسیار دشوار کرده است و نتیجه این دور باطل را می توان به وضوح در کاهش مستمر آن مشاهده کرد. اقتصاد توسعه نرخ سرمایه گذاری و تورم مزمن.
مهدی زاده با طرح این سوال که آیا تورم مزمن در ایران منشأ داخلی دارد یا خارجی؟ یا کاهش سرمایه گذاری ناشی از کمبود منابع است یا کمبود تقاضا؟ وی می گوید: باید بپذیریم که تورم که امروز به 40 درصد رسیده و رکود ناشی از آن مهم ترین و اساسی ترین مشکل اقتصاد کشور است. به عبارت دیگر، تورم خود محصول سیاست های دولت برای محدود کردن آثار تحریم ها و مدیریت نوسانات بازار شده است.
وی می گوید: جای تاسف است که اصرار دولت بر مدیریت کاهش اثرات تورم از طریق دخالت بی رویه در قیمت گذاری، به دلیل کاهش عرضه و تولید و تحریک تقاضا، باعث افزایش حجم تورم و نرخ رشد آن شده است. .
یکی از اعضای هیئت اتاق بازرگانی ایران می گوید: از سوی دیگر دولت با سیاست های غیرکارشناسانه خود در حوزه پول و ارز بستری برای تولید مازاد در کشور (متأثر از کاهش قدرت خرید داخلی) ایجاد نکرد. . تعیین غیرواقعی نرخ سود و همچنین اصرار بر حذف انباشت ارزی، شرایط را برای تولید صادرات محور غیرقابل پیش بینی کرد و کشور چیزی جز کاهش شدید صادرات غیرنفتی نصیب کشور نشد.
مهدی زاد خاطرنشان می کند: ثبت تراز تجاری منفی 17 میلیارد دلاری که برای اولین بار در سال 1402 اتفاق افتاد نشان دهنده این سیاست غلط و خلاف نظر اتاق بازرگانی و صادرکنندگان بود.
وی تصریح می کند: سوال اینجاست که آیا تعهد ارزی در دولت چهاردهم با همین روال ادامه خواهد داشت یا مانند بسیاری از کشورهای توسعه یافته به سمت نظام یکپارچه قیمت پیش می رویم.
آیا می توان به طرح جدیدی در دیپلماسی اقتصادی امیدوار بود؟
عضو هیأت نمایندگی اتاق بازرگانی ایران ادامه می دهد: موضوع مهم دیگری برای اقتصاد ایران وجود دارد که کاهش حجم سرمایه گذاری و روند نزولی این شاخص است و باید آن را به فهرست عمده ها اضافه کرد. چالش های پیش روی کشور .
مهدی زاد می افزاید: بر اساس آمارهای موجود، کیک اقتصاد ایران به سختی به 250 میلیارد دلار می رسد. در حالی که طی سال های گذشته حتی با رشد اقتصادی آهسته به مرز 500 میلیارد دلار نزدیک شده است. در عین حال، علیرغم موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک کشور و توانایی آن در جذب سرمایه گذاری بالغ بر 1500 میلیارد دلار، در باشگاه رقابتی با همسایگان خود مانند ترکیه، امارات و عربستان سعودی غایب هستیم.
وی می گوید: سوال این است که آیا دولت چهاردهم بر اساس امکانات و قوانین موجود در تلاش برای جذب سرمایه گذاری است یا امیدواریم طرح جدیدی در دیپلماسی اقتصادی ایجاد کنیم؟
آیا تحریم ها همچنان یک نعمت محسوب می شود؟
عضو هیئت اتاق بازرگانی ایران همچنین می گوید: یکی دیگر از مسائل مهم و اساسی کشور که سال هاست بسیاری از فعالان بخش خصوصی را با چالش مواجه کرده است، نامناسب بودن فضای کسب و کار داخلی است. محیطی که بر اساس گزارش های مرکز تحقیقات اتاق ایران، ماهیت بی سابقه و تغییرات پی در پی در رژیم ها، مهمترین ویژگی آن است.
مهدی زاد می افزاید: پیچیدگی صدور مجوز فعالیت در ایران و نبود مشوق های سرمایه گذاری گواه این امر است.
وی می گوید: به نظر می رسد موضوع اقتصاد در ذهن مسئولان و تصمیم گیران همچنان با آنچه در جهان امروز می گذرد متفاوت است و نتیجه این نظر تولید غیررقابتی و عدم حضور در ارزش جهانی است. زنجیر.
یکی از اعضای هیئت اتاق بازرگانی ایران می گوید: این سخنان منکر وجود توانمندی های ویژه برای کشور مانند انرژی، معدن و پیشرفت فناوری نیست، اما نادیده گرفتن وضعیت سرمایه گذاری در فضای قانونی حاکم بر کشور نمی تواند ایجاد کند. وضعیت معقولی برای جهش ها و تغییرات حتی در زمینه هایی که به نفع کشور است.
مهدی زاد می گوید: مهم ترین سوالی که رئیس دولت چهاردهم باید به آن پاسخ دهد و برای آن چاره اندیشی کند این است که با توجه به تاثیر مسلم تحریم ها بر اقتصاد ایران و خارج شدن از زنجیره های ارزشی جهانی، تحریم ها همچنان می تواند نعمت تلقی شود و به آن تکیه کرد. بر. قابلیت های مسیر قبلا سفر کرده اند؟ یا تحریم ها را برداشته و با یک برنامه ملی منسجم روابط بین الملل را احیا خواهید کرد؟
223225
khabaronline به نقل از رابو