رسول السلیمی: دور دوم مناظره های انتخابات ریاست جمهوری در ایران به پایان رسید و سیاست خارجی در راس مناظرات نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات بود. در سوی دیگر این مسابقه مسعود بازیکیان نماینده گفتمان تنش و تعامل با جهان و سعید جلیلی نماینده گفتمان مقاومت و تنش با جهان حضور داشتند. هر یک از نامزدها بارها و بارها سخنان دیگری را قطع می کردند و شایستگی دیگری را برای ریاست جمهوری زیر سوال می بردند، گاهی با لحنی عصبانی و گاهی با پوزخند. در زیر به مهم ترین ایده های نامزدهای دور دوم مناظره های تلویزیونی می پردازیم:
دیدگاه های سعید جلیلی
جلیلی سخنان خود را با انتقاد از سبک سیاست خارجی مسعود مازیکیان آغاز کرد. هجمه های سعید جلیلی به پزشکان بر انتقاد از حسن روحانی و سیاست خارجی او متمرکز بود. جلیلی بارها تلاش کرد پزشکان را در داخل دولت حسن روحانی قرار دهد که با مرزبندی مشخص پزشکان مواجه شد. کارشناسان پزشکی معتقدند هر فردی در هر دوره تاریخی با توجه به شرایط آن دوره که تحت سیاست های رهبری بوده است، تصمیمات سیاست خارجی خود را اتخاذ می کند.
جلیلی در ابتدای مناظره گفت: پزشکان عزیز، هشت سال دولت آقای هاشمی، هشت سال دولت آقای خاتمی و هشت سال دولت آقای روحانی، همه اینها دوستان شما بودند. همان حربه ای که محمود احمدی نژاد در مناظره 23 خرداد 1397 علیه میرحسین موسوی به کار برد، حالا جلیلی با ایجاد یک سری دولت ها علیه خود سعی در ایجاد دو قطبی در سیاست خارجی دارد. ناظران سیاسی می گویند که نقش سعید جلیلی در تصمیم گیری در سال 88 و در شورای عالی امنیت ملی برجسته بود.
جلیلی در ادامه از سفرهای خارجی ابراهیم رئیسی انتقاد کرد و گفت: آقای روحانی هشت سال است که یک بار به آفریقا نرفته است. زمانی که مجری چندین بار از او پرسید برای رفع تحریم ها چه می کنید، او به سادگی پاسخ داد که «ایران در برجام و مسائلی از این دست بدهکار است و باید به طور موثر حقوق خود را به دست آورد». سرپرست از او پرسید که آیا موافق است یا نه؟ سعید جلیلی در پاسخ به بیان کلیاتی مبنی بر خنثی سازی تحریم ها و لزوم پشیمانی دشمن از تحریم ها گفت: آقای پزشکیان نمی دانید چه زمانی موضوع ایران به شورای امنیت ارجاع شد. «…شما از موضوع و تاریخ ارجاع موضوع به شورای امنیت اطلاعی ندارید!»
سعید جلیلی در بخشی از این مناظره خطاب به پزشکان از او درباره سابقه تحریم های شورای امنیت علیه ایران پرسید که پزشکان پاسخی به او ندادند. این در حالی است که شورای امنیت سازمان ملل شش قطعنامه تحریمی علیه فعالیت های هسته ای ایران از سال 2006 تا 2011 تصویب کرد و تحریم های گسترده ای علیه ایران اعمال شد. همه این تصمیمات در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد صادر شده است. دو قطعنامه اول زمانی تصویب شد که علی لاریجانی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران بود و چهار قطعنامه تحریمی بعدی با تصدی این سمت توسط سعید جلیلی به تصویب رسید. هر شش قطعنامه تحریمی پس از امضای برنامه جامع اقدام مشترک در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و با تصویب قطعنامه 2231 لغو شد.
دیدگاه های مسعود مازیکیان
مسعود مازیکیان نماینده طرفهای تعامل با جهان درباره مذاکره با آمریکا گفت: باید با گزینههای متعدد وارد گفتوگو شود. به مردم گفت: آیا به نفع ماست که در محاصره بمانیم؟ در پاسخ به مجری مناظره، پزشکان از قول لغو همه تحریمها خودداری کردند، اما دیدگاه اصلی را مهم دانستند: «آیا میخواهیم مشکل خود را با دنیا حل کنیم یا نه؟» او گفت که وعدههای رویایی و غیرعملی نمیدهد، بلکه متعهد میشود که با تجربهترین افراد در اقتصاد را به کار گیرد، اقتصاد ایران را تثبیت کند و ایران را قادر به از سرگیری روابط مالی بینالمللی کند.
در این بحث، پزشکان به انتقاد از سیاست خارجی دولت رئیسی پرداختند و بارها به جلیلی گفتند که چرا شهید رئیسی به دنبال احیای برجام بود و چرا ایده های شما در دولت سیزدهم منجر به لغو تحریم ها نشد. پزشکان همچنین با اشاره به تجربه جلیلی در مدیریت مذاکرات هسته ای، آن را ناموفق توصیف کرد. وی همچنین به اظهارات علی اکبر ولایتی مبنی بر عدم موفقیت جلیلی در مذاکره و توافق اشاره کرد.
در ادامه، پزشکان بار دیگر به عدم موفقیت جلیلی در مذاکرات پرداختند و گفتند: مدیر ضعیف یعنی یک نفر به مذاکره برود اما موضوع ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح می کنند یعنی ما امنیت عراق را تامین می کنیم. ” اما بازار عراق تغییر کرد و مشدیان در بخشی دیگر از سخنان خود به تحریم 60 درصدی انتخابات در دور اول اشاره کرد و گفت: 60 درصد مردم هیچ یک از نامزدها را قبول ندارند و اگر این روند وجود داشته باشد تکرار می شود، رئیس جمهور بعدی حمایت تعداد کمی از مردم را به دست خواهد آورد.
مسعود مازیکیان بارها تایید کرد که سعید جلیلی و «دولت سایه» او از دیوار سفارتهای عربستان و انگلیس بالا رفتند. پزشکان همچنین سعید جلیلی را به تحریف سخنانش متهم کردند و گفتند: می دانید جایگزین چیست؟ سعید جلیلی در پاسخ از پزشکان پرسید: به من بگویید جایگزین شما چیست؟ او پاسخ روشنی به این سوال نداد اما گفت سعید جلیلی در مذاکراتی که انجام میداد همیشه تصمیمها و تحریمها را علیه ایران ارائه میکرد.
برنامه جامع اقدام مشترک همچنان کانون مناقشات انتخاباتی است
اگرچه سعید جلیلی پاسخ روشنی به ادامه یا تعلیق برجام نداد، اما انتقادات وی نسبت به برجام و نحوه مذاکره دیپلمات های دولت یازدهم و دوازدهم با آمریکا و اروپا نشان می دهد که تنش زدایی در روابط خارجی صورت نگرفته است. کارت ها . دستور کار او و استراتژی جلیلی برای مقاومت در برابر ادامه تحریم ها علیه ایران در دولت او پیگیری خواهد شد. پزشکان در عین حال نحوه مذاکره با غرب که معتقد به لغو تحریم ها علیه ایران هستند در چارچوب عقل، عزت و منفعت پیگیری خواهند کرد. موضوعی که نشان میدهد در صورت پیروزی هر یک از نامزدها، تحریمهای آمریکا اولین موضوع در سیاست خارجی دولت آنها خواهد بود.
311213
khabaronline به نقل از رابو