مریم فخری: وضعیت امروز کشور بسیار پیچیده است. به گفته اقتصاددانان، مشکلات اقتصادی کنونی کشور پس از جنگ دشوارتر شده است. در زمان جنگ مشکل آب، صندوق های بازنشستگی، محاصره و تورم بیش از 40 درصد نداشتیم. اکنون علاوه بر این، رئیس دولت چهاردهم با وضعیت نارضایتی در بخشهای مختلف اقتصاد مواجه است. به خصوص عدم تعادل انرژی. گزارش ها حاکی از آن است که مصرف بنزین به اوج خود رسیده است و بر اساس گزارش شرکت پالایش و پخش، میانگین مصرف روزانه بنزین در سال 1403 هجری شمسی تا امروز به 121 میلیون لیتر رسیده است که رقم بالایی است. بر اساس این گزارش تغییر ساعت کاری باعث افزایش 11 درصدی قیمت بنزین در تهران و افزایش 6 درصدی قیمت بنزین در کشور شد.
نمایندگان مجلس پیش از این تایید کرده بودند که مصرف بالای بنزین در خودروهای تولید داخل، دلیل اصلی بی ثباتی بنزین است و باید برای رفع این مشکل اقدامات عاجل انجام شود.
به گفته آنها خودروهای ما در هر 100 کیلومتر 12 لیتر بنزین می سوزانند که 2 تا 3 برابر بیشتر از میانگین جهانی است.
علاوه بر این، چالش بزرگ عدم تعادل برق، وضعیت را به جایی رسانده است که به گفته کارشناسان، تا ده سال آینده یک سوم برق مورد نیاز کشور تامین نخواهد شد. ردا ریاحی نایب رئیس هیئت مدیره شرکت های تولید کننده برق در این خصوص گفت: در حال حاضر حدود 15 هزار مگاوات عدم تعادل برق در پیک مصرف شبکه داریم و اگر این روند به همین منوال ادامه پیدا کند تا ده سال آینده حدود 37000 مگاوات برق خواهیم داشت، یعنی 33 درصد نیاز مصرفی.
علاوه بر این، هشدارهای زیادی در مورد خرابی گاز شنیده ام که نقص گاز یک اورژانس است. به گفته آرش نجفی، رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی ایران، سالانه در ایام سرد سال بیش از 300 میلیون مترمکعب گاز داریم و با توجه به صنایعی که وارد خط مصرف گاز می شوند. تخمین زده می شود که ظرف 3 تا 4 سال آینده به مکعب ناترازی به 500 میلیون متر مکعب برسد.
120 میلیارد دلار برای حمایت از انرژی پرداخت می شود
در همین راستا سعید تاجیک، رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران در گفت وگو با – درباره چالش های دولت چهاردهم در حوزه مناقشه انرژی گفت: حقیقت این است که در در مناظره گذشته آقای مزکیان این جمله را گفت: نمی خواهد بنزین را فقط با کمک کارشناسان افزایش دهد. در واقع هیچ کلمه روشنی در مورد کاری که او می خواست انجام دهد وجود نداشت.
وی می افزاید: نکته اینجاست که اگر دولت چهاردهم نخواهد آنچه را که به ارث برده اصلاح کند، به دولت بعدی ارث می رسد. مشکل این است که یارانه انرژی ما 120 میلیارد دلار است.
رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران می گوید: این یارانه سالانه پرداخت می شود. بدون توزیع عادلانه یعنی فردی که ذینفع است و 4 ماشین دارد بیشتر بنزین مصرف می کند. حتی فردی که عمدتاً در روستا زندگی می کند و ماشین ندارد.
تاجیک ادامه می دهد: به هر حال دولت پزشکی با این وضعیت مواجه شد، زیرا قیمت بنزین از سال 2018 تعدیل نشده است و ارزان ترین بنزین دنیا را داریم.
رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان می کند: در حوزه مصرف مدیریت مصرف مناسبی شکل نگرفته است یعنی هنوز سبد خودروی ما به خودروهای کم مصرف تغییر نکرده است. در واقع محدوده محصولات ما از زمان تعدیل قیمت بنزین تغییر نکرده است.
تاجیکستان خاطرنشان می کند: از سوی دیگر در خصوص خروج خودروهای فرسوده اتفاقی نیفتاده است، بنابراین دولت آقای مزیکیان در واقع با یک معادله چند وجهی مواجه است.
وی می گوید: 120 میلیارد دلار یارانه سوخت و انرژی برای کل ملت ایران در نظر گرفته شده است. ما در کل 27 میلیون خودرو در کشور داریم، برخی خانواده ها چند خودرو دارند و برخی خانواده ها خودرو ندارند که این نشان دهنده نیاز به اصلاح انرژی است.
رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران یادآور می شود: باید جایگاه روشن آقای پزشکیان را در حوزه انرژی و حل عدم تعادل انرژی بدانیم.
بیشتر بخوانید: پزشکیان از رکود بازار مسکن خبر می دهند/ بحران اصلی بازار مسکن در حوزه تقاضا است
قطعی برق حدود 100 هزار میلیارد تومان به صنعت کشور آسیب می زند
تاجیکستان با اشاره به نارضایتی ها در زمینه برق و گاز گفت: در حال حاضر در اوج مصرف برق هستیم و از سوی دیگر با کمبود گاز مواجه هستیم.
وی می افزاید: برآورد ما این است که قطعی برق حدود 100 هزار میلیارد تومان به صنعت کشور آسیب می زند و این یکی از آن مسائلی است که دولت باید برای آن چاره اندیشی کند.
رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران می گوید: البته نمی توان از دولت انتظار افزایش ظرفیت تولید داشت. تغییر قابل توجهی در زمینه اصلاح الگوی مصرف و عدم پیروی از روند آن مشاهده نمی کنیم. این بدان معناست که استانداردهای انرژی به طور جدی رعایت نمی شود.
تاجیک ها توضیح می دهند: اخیرا یکی از مواردی که در خصوص تبادل انرژی دنبال می کنند، گواهی کاهش مصرف است که در آنجا مبادله می شود. این می تواند در کاهش مصرف موثر باشد.
وی با اشاره به اینکه دو ماه از سال پیک مصرف برق داریم و باید برای این دو ماه چاره ای بیندیشیم، خاطرنشان کرد: نمی توانیم به همان ظرفیتی برویم که مثلا دوبرابر برای تولید و بعد در مواقعی که اوج مصرف وجود ندارد، این عملاً از بین می رود.
رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران تایید می کند: باید برای اصلاح الگوی مصرف تلاش کنیم. علاوه بر افزایش قابلیت تولید انرژی پاک، به جای تولید حرارتی و گازی و اتکا به گاز.
تاجیکستان تصریح می کند: در حال حاضر سبد تولید انرژی به ویژه برق این کشور 1.2 درصد انرژی های تجدیدپذیر است. ضمن اینکه سبد انرژی های تجدیدپذیر را افزایش می دهد. این موضوع در طرح توسعه نیز وجود داشت اما به آن عمل نشد.
وی تاکید می کند: هر چقدر برای تولید برق روی سوخت های فسیلی سرمایه گذاری کنیم، در فصل زمستان با مشکل گاز مواجه هستیم که به خودی خود نامتعادل است.
رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: بر این اساس باید با حمایت از انرژی های تجدیدپذیر و آزادسازی قیمت ها، این بخش تولید برق را به صورت عملی توسعه دهیم.
223225
khabaronline به نقل از رابو