خاکی‌ترین آیین برای عزاداری در ماه محرم/ عکس
اخبار اخبار عمومی

خاکی‌ترین آیین برای عزاداری در ماه محرم/ عکس

تبلیغات بنری


به گزارش رابو، از جمله تسلی و میراث ناملموس رایج در بین مردم ایران در عزای امام حسین (علیه السلام)، میراثی است که مردم پس از گذشت سالها و با ایمانی قلبی به آن پیروی می کنند و همچنان به آن ایمان دارند. همیشه در محرم اجرا کنید.

مهر در خبر نوشت: مردم لرستان در روز عاشورا با سنت دیرینه ای به نام «جل مالی» یا «عین جل» عشق و ارادت خود را به امام حسین (علیه السلام) نشان می دهند. قیل مالی یا آیین های غیل یا خیریه مالی مراسمی است که مردم لیر، زن و مرد، کودک و بزرگسال، در حالت های مختلف سوگواری از جمله مرگ اعضای خانواده یا عزاداری مذهبی انجام می دهند.

گلملی یکی از قدیمی ترین آیین های عزاداری لرستان است که به شماره 53 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. گلمالی یکی از قدیمی ترین آیین های عزاداری در لرستان به شمار می رود به طوری که امروزه نیز شاهد اجرای این مراسم در بسیاری از مناطق استان به ویژه خرم آباد هستیم.

آنچه در همه پژوهش ها و نظرها مشترک است این است که گل مالی لرستانی ها واقعی ترین غم خاکی شهداست. در لرستان قدیم بر اساس آثار موجود از جمله سنگ قبرها به خوبی می دانیم که از گذشته های دور مراسم خاصی برای مرگ عزیزان برگزار می شده و گل گذاشتن بر سر یکی از این آیین ها بوده است.

چوپانان سال هاست که منتظر این روز هستند، بهترین خاک را که مطمئن هستند پاکیزه است، با آب و گلاب می آمیزند و در پای خیمه ها و تکیه گاه ها گلکاری می کنند. فرقی نمی کند، زنان چادر و حجاب دارند و مردان از سر تا پا.

تهیه گل از روز یا شب نهم عاشورا دیده می شود و سرانجام در روز عاشورا گروه هایی از پیر و جوان به خیمه ها سرازیر می شوند تا با اجرای سنت گلزار غم بزرگ خود را نشان دهند.

4611362.jpg

این آیین ویژه دارای چند مرحله است که از روز هفتم محرم معروف به روز ترش عباس شروع و تا بعد از شام غریبان ادامه دارد. در روز عذاب عباس، مردان به دستشویی می روند و پس از تراشیدن سر و صورت، لباس تمیز می پوشند. چند روز مانده به عاشورا عده ای برای جمع آوری هیزم می روند و اهالی به نذر خود هیزم به آنها تقدیم می کنند. شهرداری نیز درختان خشکیده شهر را جمع آوری و به شوراها ارائه می کند. از این چوب برای روشن کردن آتش برای خشک کردن عزادارانی که در گل می افتند و در زمستان از سرما محافظت می کنند استفاده می شود.

گرچه برخی معتقدند خاک بر سر ریختن غم سردی دارد، اما مردم لرستان چند صد سال است که این خاک را بر سر می ریزند و همچنان در ماه محرم الحرام عزاداری می کنند. این رسم ریشه در تاریخ دارد و در شاهنامه فردوسی در داستان مرگ سهراب و سیاوش صدها بیت اشاره به دفن خاک بر سر و بدن دارد که پیشینه تاریخی آیین گلملی را توضیح می دهد. .

4611366.jpg

در گذشته که پارچه سیاه کمیاب می شد، عمامه (چادر سیاه) را بریده و روی دوش می گذاشتند. سپس گل درست می کنند و روی شانه هایشان می مالند که نشان می دهد بدن ما خاک است و به خاک برمی گردد.

خنده دار است که عده ای برای شرکت در تعزیه امام حسین (علیه السلام) بر سر عکس برخی از اموات خود گل می مالند.

233217

تبلیغات بنری

khabaronline به نقل از رابو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *