رسول السلیمی: سومین اطلاعیه سپاه پاسداران نشان میدهد که اسرائیل قطعاً پشت ترور جسورانه اسماعیل هنیه، مذاکرهکننده ارشد حماس و رئیس سیاسی این سازمان در جریان حمله روز چهارشنبه در تهران بوده است. دولت اسرائیل عمداً ایران را در موقعیت نامناسبی در برابر فلسطینی ها قرار داد تا از طریق این ترور که تنها چند ساعت پس از مراسم تحلیف مسعود مزکیان، رئیس جمهور جدید این کشور انجام شد، احتمال انتقام گیری ایران را به حداکثر برساند. اسرائیل. ایران.
این راهبردی است که معاون سابق شورای امنیت ملی اسرائیل نیز آن را تایید کرد و مدعی شد بنیامین نتانیاهو می خواهد جنگ بزرگتری را شعله ور کند و آمریکا را به آن بکشاند. اگرچه اسرائیل بهای سنگینی را در صورت ورود ایران به جنگی گسترده در خاورمیانه خواهد پرداخت، اما شروع جنگ و تشدید درگیری ها در اسرائیل از بسیاری جهات به نفع نتانیاهو خواهد بود. در زیر به دلایل سود نتانیاهو از ترور اسماعیل هنیه می پردازیم.
هدف اول؛ ترور هنیه امکان دستیابی به توافق آتش بس قریب الوقوع را از بین می برد. نتانیاهو مدت هاست که با دستیابی به توافق برای پایان دادن به جنگ مخالف است. در همین راستا روزنامه اسرائیلی هاآرتص فاش کرد که نتانیاهو در دور قبلی مذاکرات، به صورت فعال و راهبردی اطلاعات حساسی را در لحظات حساس به رسانه ها درز کرده تا در مذاکرات اسرائیل و حماس کارشکنی کند.
همانطور که بایدن در پاسخ به این سوال که آیا نتانیاهو به خاطر حرفه سیاسی خود جنگ را طولانی می کند، گفت: “دلایل زیادی برای نتیجه گیری وجود دارد.” نتانیاهو متوجه شده است که تجارت اسرای اسرائیل با حماس منجر به سقوط دولت او و پایان حکومت او به عنوان نخست وزیر خواهد شد. این احتمالاً به معنای آغاز محاکمه فساد مالی وی نیز خواهد بود که در صورت پیگیری قوه قضاییه اسرائیل می تواند او را به زندان بیاندازد. به همین دلیل نتانیاهو مذاکره کننده مایل به پایان دادن به مذاکرات نیست و تلاش می کند به هر طریقی به بن بست برسد.
گل دوم ترور اسماعیل هنیه احتمالاً در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کامالا هریس را تضعیف خواهد کرد. در حالی که دولت بایدن به طور سنتی حماس را به دلیل شکست در دستیابی به توافق مقصر میداند، نشانههایی وجود دارد که هریس میتواند رویکرد متفاوتی داشته باشد که به اسرائیل و حماس احترام میگذارد و توافق بین آنها را ممکن میسازد. کامالا هریس پس از سفر هفته گذشته خود به واشنگتن گفت: همانطور که به نخست وزیر نتانیاهو گفتم، زمان انجام این توافق فرا رسیده است.
گل سوم ترور اسماعیل هنیه بر مذاکرات احتمالی آمریکا و ایران نیز تأثیر گذاشت. انتخاب مسعود مدیشیان که در مناظره های انتخاباتی، از سرگیری مذاکرات برجام و تنش زدایی در روابط خارجی را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داد، اگرچه توانست دریچه کوچکی برای احیای دیپلماسی ایجاد کند، اما به عنوان تنش در نتیجه این ترور تشدید شد، احتمال ایجاد مادها برای چنین مذاکراتی در تهران اتفاق نظر است. این ایده زمانی تقویت می شود که برخی از مقامات سیاسی ایران معتقدند اسرائیل با حمایت دولت بایدن هنیه را ترور کرده است. همچنین سفیر ایران در سازمان ملل متحد نیز در نامهای به رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد نوشت که این حمله «بدون مجوز و حمایت اطلاعاتی آمریکا ممکن نبوده باشد».
گل چهارم با توجه به مخالفت طولانی مدت اسرائیل با بهبود روابط ایران و آمریکا، زمان ترور هنیه در زمان برگزاری مراسم تحلیف پزشکیان بعید به نظر می رسد که تصادفی باشد. این وضعیتی است که در آن نتانیاهو به مدت دو دهه تلاش می کند آمریکا را به جنگ با ایران وادار کند و چهار رئیس جمهور اخیر آمریکا در مقاطع مختلف با فشار اسرائیل برای حمله به ایران مواجه شده اند. اگرچه تمرکز بیشتر بر برنامه هسته ای ایران بود، اما تمایل اسرائیل برای حمله مستقیم آمریکا به ایران چیزی بیش از سیاستی است که اسرائیل دنبال می کند.
به همین دلیل، اسرائیل ایران را تهدیدی برای توافق منطقه ای می داند که از حملات اسرائیل به سوریه و لبنان جلوگیری می کند و آنها را در برابر حمله محافظت می کند. کارکردی که توافق هسته ای زمانی ایفا می کرد تبدیل شدن به کمربند امنیتی برای کشورهای محور مقاومت بود و قرار بود از این کشورها در برابر حملات اسرائیل محافظت کند. قرار بود با کاهش تحریم های اعمال شده علیه ایران در توافق هسته ای که اوباما وعده داده بود، توانمندی های ایران را در زمینه تسلیحات متعارف افزایش دهد. نزدیکی اوباما با ایران، توازن قوای منطقه ای را از کشورهای عرب خلیج فارس و اسرائیل دور کرده و همچنین توازن قوا بین ایران و اسرائیل را برهم زده است.
گل پنجم هدف از ترور اسماعیل هنیه توسط اسرائیل برانگیختن واکنش ایران بود، پاسخی که به راحتی می تواند به یک جنگ بزرگتر تبدیل شود و بیش از هر زمان دیگری جای پایی برای ایالات متحده در خاورمیانه باز کند. علاوه بر این، در ماه آوریل، دولت بایدن تلاشهای خود را برای کنترل پیامدهای عملیات موشکی ایران علیه اسرائیل پس از انهدام کنسولگری ایران در دمشق دو چندان کرد تا از تشدید غیرقابل کنترل تنش در خاورمیانه جلوگیری کند. اما اکنون، در آستانه انتخابات، دولت بایدن نمی تواند قاطعانه از سقوط خاورمیانه به جنگ همه جانبه جلوگیری کند، مگر اینکه بخواهد خط قرمزهای عمومی را علیه نتانیاهو ترسیم کند. این موضوعی است که ممکن است حمایت انتخاباتی از دموکرات ها را هدف قرار دهد و بایدن ترجیح می دهد که اسرائیل کاری را که می خواهد برای دفاع از خود انجام دهد.
گل ششم اسرائیل سالهاست که اختلافات میان گروههای فلسطینی را مانع اصلی مذاکرات صلح میداند. تفرقه ای که هفته گذشته و با تلاش چین در طی بیانیه پکن به امضای همه جناح های فلسطینی از فتح تا حماس مبنی بر موافقت با تشکیل دولت وحدت ملی برای حکومت بر غزه پس از جنگ رخ داد و در این بین اسماعیل هنیه نقش مهمی ایفا کرد. نقش در این توافق اما در بحبوحه فرصت سوزان کشورهای محور مقاومت و تفرقه و تفرقه بر سر راه حل «دو دولتی» و «یک دولتی»، اسرائیل تلاش کرد تا از صلح با فلسطینی ها و مذاکره با یحیی سنوار جلوگیری کند. غزه ترور هنیه روند تبادل اسرا را به بن بست کشاند و با کمک ائتلاف آمریکایی توانست واکنش احتمالی ایران و دیگر جناح های مقاومت را کنترل کند.
در نتیجه نهایی وضعیت موجود، سفر اخیر نتانیاهو به ایالات متحده نشان داد که بعید است ایالات متحده وارد یک جنگ مستقیم با ایران شود، اگرچه ایران احتمالاً به تروریسم در خاک خود پاسخ خواهد داد تا بازدارندگی دفاعی با اسرائیل را تجدید کند. . روشی حساب شده تا منجر به جنگ همه جانبه نشود. زیرا تحلیلگران بر این باورند که به دلیل زیرساخت های ضعیف اقتصادی ایران که تحت تاثیر تحریم های 15 ساله مستمر قرار گرفته است، امکان ورود آگاهانه ایران به یک جنگ گسترده از سوی سیاستمداران ایرانی پیگیری نمی شود.
311213
khabaronline به نقل از رابو