زینب اسماعیلی: محمدحسین عادلی سفیر سابق ایران در انگلیس، کانادا و ژاپن و رئیس بانک مرکزی و شاید بتوان گفت یکی از معدود افراد دارای تجربه در سیاست خارجی و اقتصاد است. وی می گوید در شرایط کنونی بین المللی و منطقه ای به وزیری با تجربه در مواجهه با روزهای آشفته نیاز داریم. تجربه حضور در مذاکرات منتهی به برنامه جامع اقدام مشترک یکی از نقاط قوت دکتر عراقچی محسوب می شود و بقیه مطالب حاشیه ای است.
این گفتگو را در ادامه بخوانید:
سیاست خارجی کشور این روزها شرایط سختی را پشت سر می گذارد. وضعیتی که در آن تصمیمات جدی در عرصه دیپلماسی احساس می شود. معرفی آقای عباس عراقچی به سمت وزیر امور خارجه. فکر می کنید او این مسئولیت را بر عهده می گیرد؟
چالشهای بینالمللی و منطقهای که ایران در حال حاضر با آن روبهرو است، بسیار حساس و پرمخاطره است و نیازمند یک دیپلمات آموزشدیده است که علاوه بر مهارتهای دیپلماتیک، تجربه حضور در این چالشها را نیز داشته باشد. دکتر عراقچی نه تنها یک دیپلمات برآمده از گام های تدریجی دیپلماسی و نه تنها دانشمندی فرهیخته است، بلکه از چالش های منطقه ای و بین المللی ایران غافل بود. عراقچی از یک سو می تواند با برنامه ریزی های هوشمندانه ایده های منطبق با منافع ملی را در مقابل تصمیم گیران ارشد سیاست خارجی کشور ارائه کند تا کشور به تصمیمات بهینه برسد و از سوی دیگر توانایی طراحی را داشته باشد. دیپلماسی آنها کاربرد. او شخصیتی آرام، آرام، غیر هیجان انگیز، واقع بین و تیزبین دارد و در مواقع آشفته فردی بسیار قابل اعتماد خواهد بود.
از همه مهمتر، دکتر عراقچی همسویی با دیدگاه دکتر پزشکیان در مورد تعامل و همکاری بین المللی و پرهیز از درگیری های داخلی و بین المللی دارد و سوابق ایشان نشان می دهد که ایشان همواره در این مسیر حرکت کرده اند.
با توجه به حوزه هایی که از تخصص آقای عراقچی می دانیم، فکر می کنید ایشان در دوران مسئولیت خود راحتتر از عهده چه مسائلی بر می آیند؟
دکتر عراقچی تجربه دیپلماسی دوجانبه و بین المللی دارد و در هر دو زمینه موفقیت هایی کسب کرده است. از این رو وی به عنوان فردی که چندین دهه در بخش های مختلف وزارت امور خارجه تا سطوح عالی فعالیت داشته است، دیپلماتی همه جانبه است که می تواند دیپلمات چالش های بین المللی، منطقه ای و چند جانبه کشور باشد. و همچنین روابط دوجانبه، حقوقی و اقتصادی.
در دهه اخیر که بسیاری از مسائل سیاست خارجی در معرض افکار عمومی قرار گرفته است، مسائل ثانویه مربوط به عدم هماهنگی بین بخشهای تأثیرگذار در حوزه روابط خارجی رخ داده است. رابطه وزیر پیشنهادی امور خارجه با سایر نهادهای مرتبط با وزارت خارجه و جناح های سیاسی را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نکته بسیار مهمی اشاره کردید اساساً می گویند سیاست خارجی امتداد سیاست داخلی است. در واقع، کسانی که به مسائل داخلی اهمیت نمی دهند، نمی توانند در پیشبرد سیاست خارجی به موفقیت زیادی دست یابند. این به ویژه در مورد ایران صادق است. در دهه گذشته شاهد بوده ایم که برخی از مسائل بین المللی ما صرفاً به دلیل درگیری های جناحی حل نشده و منافع ملی قربانی رقابت های جناحی شده است. سوابق دکتر عراقچی نشان می دهد که وی از درگیری های جناحی پرهیز کرده و همواره در کنار منافع ملی بوده است. عراقچی دیپلماتی است که به منافع ملی فکر می کند نه منافع جناحی. این شخصیت توانایی تعامل با نهادهای داخلی را برای بازگرداندن اقتدار وزارت خارجه در مسائل سیاست خارجی دارد. مایه تاسف است که در سال های اخیر نهادهای بسیاری در سیاست خارجی دخالت کرده اند که منجر به ناهماهنگی شده است. برخی نهادها یا مسئولان خود را سخنگوی رسمی روابط خارجی کشور می دانند که همگی باعث ایجاد اختلال در اجرای یک سیاست خارجی هماهنگ و منسجم شده است. دکتر عراقچی با ایجاد اعتماد بین همه این نهادها و تعامل با آنها می تواند تغییرات معناداری در این شرایط ایجاد کند تا منافع ملی کشور حفظ شود.
از زمان مذاکرات هسته ای و برجام، گروهی از فعالان و سیاستمداران سایبری در سیاست خارجی نقش جناحی ایفا کرده و اتهامات مختلفی را به آقای ظریف و عراقچی وارد کرده اند. خیلی ها نگران هستند که این فضا در جریان رای اعتماد به آقای عراقچی تکرار شود. توصیه شما به مخالفان توافق هسته ای در مقطع فعلی چیست؟
مذاکرات برجام تجربه ارزشمند و موفقی برای کشور بوده است. اگر دولت بعدی موفق نبود، شهید رئیسی و وزیر امور خارجه اش شهید امیرعبداللهیان در آن ادامه نمی دادند. دکتر باقری سرپرست وزارت امور خارجه نیز در مصاحبه خود برجام را ابتکار موفقی دانست. بارها از مقامات ارشد کشور شنیده ایم که وقتی دشمن ما به شدت با طرحی مخالفت می کند، باید به آن نقشه توجه کنیم. شاید یکی از مهمترین برنامه های وزیر امور خارجه ادامه مذاکرات برنامه جامع اقدام مشترک یا مذاکراتی از این دست باشد که موجب ایجاد صلح به گونه ای باشد که منافع ملی کشور را تامین کند و زمینه رشد و توسعه اقتصادی و کاهش آلام را فراهم کند. از مردم بنابراین به نظر من تجربه دکتر عراقچی هم در زمانی که به عنوان دستیار ارشد مذاکره کننده ارشد کار می کرد و هم زمانی که به عنوان مذاکره کننده اصلی کار می کرد بسیار موفق بود. او موفق بود زیرا توانست هماهنگی های لازم را با مقامات محلی به دست آورد و اهداف ایران را در مذاکرات هوشمندانه دنبال کند. این تجربه یکی از نقاط قوت دکتر عراقچی است. بقیه مطالب حاشیه ای است.
311311
khabaronline به نقل از رابو